2016-09-26 10:22

2016-09-26 10:22

Så kan Säffles centrum utvecklas

SÄFFLE: Tankar om utveckling

Så har ännu en sommar förflutit, med skön vistelse på Värmlandsnäs.

Det är vackert på Näset med närhet till vatten och bad. Däremot är det sorgligt att se Säffle centrum med alla dessa tomma affärslokaler. Orsak till att det blivit så är delvis det geografiska läget med älven som delar city och folkmängden som minskat.

Säffle centrum har blivit utspritt på en alldeles för stor yta. Att få hela Säffle centrum tillbaka till en levande handelsplats är utopi. I dag gäller räddas det som räddas kan. Upplevelsen att besöka Säffle måste stärkas rejält. Hur då?

Mitt förslag är att satsa på området vid Stortorget. Knyt ihop Kulturhuset Silvénska med Pekåshuset för att kunna skapa ett kulturcenter. Flytta dit biblioteket. Öppna en saluhall eller liknande i de tomma lokalerna efter Wernbergers, med försäljning av närproducerade varor, till exempel grönsaker, ägg, potatis och kött. Att handla ska kännas som en positiv upplevelse, folk är trötta på handelsområden utanför städer.

Säffle måste locka kunder utifrån med det vi är bra på alltså kultur och egenodlade råvaror.

Till sist går det inte att skärma av den hemska fasaden där Söderqvist Bil AB en gång i tiden hade sin verksamhet.

Tack för ordet.

F.d Säfflebo

Det är vackert på Näset med närhet till vatten och bad. Däremot är det sorgligt att se Säffle centrum med alla dessa tomma affärslokaler. Orsak till att det blivit så är delvis det geografiska läget med älven som delar city och folkmängden som minskat.

Säffle centrum har blivit utspritt på en alldeles för stor yta. Att få hela Säffle centrum tillbaka till en levande handelsplats är utopi. I dag gäller räddas det som räddas kan. Upplevelsen att besöka Säffle måste stärkas rejält. Hur då?

Mitt förslag är att satsa på området vid Stortorget. Knyt ihop Kulturhuset Silvénska med Pekåshuset för att kunna skapa ett kulturcenter. Flytta dit biblioteket. Öppna en saluhall eller liknande i de tomma lokalerna efter Wernbergers, med försäljning av närproducerade varor, till exempel grönsaker, ägg, potatis och kött. Att handla ska kännas som en positiv upplevelse, folk är trötta på handelsområden utanför städer.

Säffle måste locka kunder utifrån med det vi är bra på alltså kultur och egenodlade råvaror.

Till sist går det inte att skärma av den hemska fasaden där Söderqvist Bil AB en gång i tiden hade sin verksamhet.

Tack för ordet.

F.d Säfflebo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.