2016-07-15 10:56

2016-07-15 10:56

Det handlar om kärlek

SÄFFLE: Svar till Mathias Gyllensteen Söderström

Mathias Gyllensteen Söderström kallade det ”perverst” att ta med sig barn på Pride-festivalen.

Mathias, vet du vad processen som krävs för att något ska anses vara normalt och vardagligt kallas? Normalisering. Och vet du hur normaliseringsprocessen blir till? Genom exponering. De åsikter du och dina åsiktsfränder har, har alla uppkommit genom en normaliseringsprocess. Era föräldrar och vänner har fört över sina värderingar till er. De har inte uppkommit magiskt, som i ett vakuum.

För att Säffle inte längre ska ses som 30 år efter i tiden vad gäller acceptans och frihet, vilket jag kan meddela sker i storstaden, måste homo-, bi- och transsexuella synas och höras. Inte gömmas undan och uttrycka sin identitet i det fördolda, vilket du förespråkar. Jag vet mycket lite om dig, idag var första gången jag såg ditt namn, men jag tar mig friheten att anta att du tycker att två män eller två kvinnor som kysser varandra mitt på kanalbron ”skyltar med sin sexualitet”. Jag antar också att du tycker att samma inte gäller dig och din partner, och att du inte förespråkar hångelförbud på offentlig plats för att förskona våra barn från livslångt trauma. Men det är så det måste bli om vi ska göra skillnad på det sätt du gör...

Alltså. För att de barn som bor i Säffle i framtiden ska våga vara sig själva utan rädsla – vilket vi ser ett stort behov av idag, bland annat i Säffles tragiskt höga självmordssiffra – måste det ske en normaliseringsprocess. Folk måste ut på gator och visa upp sig (de flesta med kläder på, gå på en Prideparad och skaffa dig lite grund för dina argument) och visa att det är okej att bryta normen. Barn ser vad vi gör, de ser vad vi stödjer, och de, precis som du gjorde när du var liten, tar efter sina föräldrars och sin omgivnings åsikter. Och det handlar mer om att visa att det är okej att bli kär i vem man vill och bo med vem man vill, än det potentiellt livsfarliga barntraumatiserande sexet! Att ordet homosexuell för semantikens skull innehåller 'sex' verkar du ha stirrat dig blind på. Vem är fixerad egentligen?

Det handlar ju i grund och botten om kärlek.

Så nej, det är inte perverst att ta med sig sina barn på Pridefestival. Det är rentav ett måste om vi vill att kommande generationer ska må bra och acceptera både sig själva och andra. Jag vet inte hur det är tänkt att det ska kunna ske genom att tiga och muttra om de där perversa typerna.

Men jag vet att barn blir vuxna de också.

Desirée Edeskär

Mathias, vet du vad processen som krävs för att något ska anses vara normalt och vardagligt kallas? Normalisering. Och vet du hur normaliseringsprocessen blir till? Genom exponering. De åsikter du och dina åsiktsfränder har, har alla uppkommit genom en normaliseringsprocess. Era föräldrar och vänner har fört över sina värderingar till er. De har inte uppkommit magiskt, som i ett vakuum.

För att Säffle inte längre ska ses som 30 år efter i tiden vad gäller acceptans och frihet, vilket jag kan meddela sker i storstaden, måste homo-, bi- och transsexuella synas och höras. Inte gömmas undan och uttrycka sin identitet i det fördolda, vilket du förespråkar. Jag vet mycket lite om dig, idag var första gången jag såg ditt namn, men jag tar mig friheten att anta att du tycker att två män eller två kvinnor som kysser varandra mitt på kanalbron ”skyltar med sin sexualitet”. Jag antar också att du tycker att samma inte gäller dig och din partner, och att du inte förespråkar hångelförbud på offentlig plats för att förskona våra barn från livslångt trauma. Men det är så det måste bli om vi ska göra skillnad på det sätt du gör...

Alltså. För att de barn som bor i Säffle i framtiden ska våga vara sig själva utan rädsla – vilket vi ser ett stort behov av idag, bland annat i Säffles tragiskt höga självmordssiffra – måste det ske en normaliseringsprocess. Folk måste ut på gator och visa upp sig (de flesta med kläder på, gå på en Prideparad och skaffa dig lite grund för dina argument) och visa att det är okej att bryta normen. Barn ser vad vi gör, de ser vad vi stödjer, och de, precis som du gjorde när du var liten, tar efter sina föräldrars och sin omgivnings åsikter. Och det handlar mer om att visa att det är okej att bli kär i vem man vill och bo med vem man vill, än det potentiellt livsfarliga barntraumatiserande sexet! Att ordet homosexuell för semantikens skull innehåller 'sex' verkar du ha stirrat dig blind på. Vem är fixerad egentligen?

Det handlar ju i grund och botten om kärlek.

Så nej, det är inte perverst att ta med sig sina barn på Pridefestival. Det är rentav ett måste om vi vill att kommande generationer ska må bra och acceptera både sig själva och andra. Jag vet inte hur det är tänkt att det ska kunna ske genom att tiga och muttra om de där perversa typerna.

Men jag vet att barn blir vuxna de också.

Desirée Edeskär

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.