2016-06-20 10:43

2016-06-20 10:43

Varför förändra något som fungerar så bra?

SÄFFLE: Tankar om korttiden på Björkbacken

Skriver angående förändringen som föreslås på Björkbackens korttid.

Blandar man LSS, demens, palliativ vård och avlastning – allt på ett ställe, ja då skulle det bli väldigt rörigt, jobbigt och oroligt för många, både för personal och de som befinner sig där.

Som anhörig vet jag hur viktig avlastningen är på korttiden, det är också väldigt viktigt att den som vistas på korttiden trivs och mår bra där.

Min pappa är där var fjärde vecka. Han har ett antal medicinska/fysiska problem men är ”klar i knoppen”. Han får omväxling, miljöombyte, bra träningsmöjligheter i gym, rum som står till förfogande. Han gillar personalen, maten, utbytet och samtalen med de andra gästerna, och har ett bra eget rum för veckan han vistas där.

Min mor får ”ledigt” och kan resa bort utan att oroa sig för att något händer hemma, hon kan koppla av och hämta krafter och orkar fortsätta ha honom hemma...

Pappa har också fått komma dit efter sjukhusvistelse.

Men! Skulle det bli till exempel många dementa på avdelningen, då blir det rörigt. Det finns ju en del som inte hittar sitt rum, plockar med andras saker, frågar om och om igen. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att motivera pappa att åka dit. Då skulle nog hemsituationen förändras drastiskt om inte mina föräldrar skulle ha den underbara korttiden att få hämta nya krafter – hämta andan!

Väldigt viktigt är det ju naturligtvis också för de som har dementa anhöriga som de vårdar hemma, att de också får en bra och trygg avlastning i en bra lokal. Personal som kan och vet och som är utbildade och duktiga på att ta hand om dem.

Snälla politiker. Förändra inte något som fungerar så bra. Ni kommer att förvärra situationen för många och det blir en mycket större belastning på kommunen och landstinget som då får ta hand om både den behövande och deras slutkörda anhöriga.

Bevara korttiden

Blandar man LSS, demens, palliativ vård och avlastning – allt på ett ställe, ja då skulle det bli väldigt rörigt, jobbigt och oroligt för många, både för personal och de som befinner sig där.

Som anhörig vet jag hur viktig avlastningen är på korttiden, det är också väldigt viktigt att den som vistas på korttiden trivs och mår bra där.

Min pappa är där var fjärde vecka. Han har ett antal medicinska/fysiska problem men är ”klar i knoppen”. Han får omväxling, miljöombyte, bra träningsmöjligheter i gym, rum som står till förfogande. Han gillar personalen, maten, utbytet och samtalen med de andra gästerna, och har ett bra eget rum för veckan han vistas där.

Min mor får ”ledigt” och kan resa bort utan att oroa sig för att något händer hemma, hon kan koppla av och hämta krafter och orkar fortsätta ha honom hemma...

Pappa har också fått komma dit efter sjukhusvistelse.

Men! Skulle det bli till exempel många dementa på avdelningen, då blir det rörigt. Det finns ju en del som inte hittar sitt rum, plockar med andras saker, frågar om och om igen. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att motivera pappa att åka dit. Då skulle nog hemsituationen förändras drastiskt om inte mina föräldrar skulle ha den underbara korttiden att få hämta nya krafter – hämta andan!

Väldigt viktigt är det ju naturligtvis också för de som har dementa anhöriga som de vårdar hemma, att de också får en bra och trygg avlastning i en bra lokal. Personal som kan och vet och som är utbildade och duktiga på att ta hand om dem.

Snälla politiker. Förändra inte något som fungerar så bra. Ni kommer att förvärra situationen för många och det blir en mycket större belastning på kommunen och landstinget som då får ta hand om både den behövande och deras slutkörda anhöriga.

Bevara korttiden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.