2016-06-01 11:44

2016-06-01 11:44

Alla förskolor behandlas lika

SÄFFLE: Svarar på kritiken

Svar till Sebastian Hidén gällande administration av förskoleplatser till fristående och kommunala förskolor i Säffle kommun.

Säffle kommun ansvarar för all administration kring placeringar i Säffles förskolor, både fristående förskolor och kommunala förskolor. Under april-juni månad arbetar placeringshandläggaren som intensivast med höstens placeringar i förskola, vilket är ett stort arbete. Regelverket säger att det är anmälningsdatum=ködatum, som avgör vem som får erbjudande på vilken förskola. Då tas också hänsyn till föräldrars önskemål så långt det är möjligt.

I denna stora planering så är det många platser som ska fördelas. Placeringshandläggaren har täta kontakter med alla förskolor, både fristående och kommunala, och för en dialog om hur många lediga platser varje förskola och avdelning har och kommer att få. I detta arbete sker också ett utskick till vårdnadshavare med erbjudande om en specifik placering. Föräldern har då möjlighet att tacka ja till erbjuden plats, eller tacka nej och stå kvar i kö till sitt förstahandsönskemål.

Så länge erbjudande om plats är utsänt och svarstiden inte gått ut, är platserna att betrakta som bokade. Om någon tackar nej till erbjuden plats går erbjudandet ut till nästa i turordningen. Förskolorna själva är inte inblandade i denna process, utan vet bara hur många platser de har lediga, men de vet inget om vem som står i tur för att erbjudas plats hos var och en.

Vi behandlar således alla förskolor på exakt samma sätt och vi har ett mycket bra samarbete med de fristående förskolorna. Det är därför kommunens placeringshandläggare som ska kontaktas vi frågor kring plats i förskola, både gällande önskemål om plats på en fristående förskola eller någon av våra kommunala förskolor. Det är placeringshandläggare som vet vem som står näst i tur att erbjudas plats på en specifik förskola. Förskolorna kan bara svara på om de har plats eller inte.

Camilla Carlsson

Enhetschef barn- och utbildningskontoret

Shanti Antonsson

Utvecklingschef för förskolan

Säffle kommun ansvarar för all administration kring placeringar i Säffles förskolor, både fristående förskolor och kommunala förskolor. Under april-juni månad arbetar placeringshandläggaren som intensivast med höstens placeringar i förskola, vilket är ett stort arbete. Regelverket säger att det är anmälningsdatum=ködatum, som avgör vem som får erbjudande på vilken förskola. Då tas också hänsyn till föräldrars önskemål så långt det är möjligt.

I denna stora planering så är det många platser som ska fördelas. Placeringshandläggaren har täta kontakter med alla förskolor, både fristående och kommunala, och för en dialog om hur många lediga platser varje förskola och avdelning har och kommer att få. I detta arbete sker också ett utskick till vårdnadshavare med erbjudande om en specifik placering. Föräldern har då möjlighet att tacka ja till erbjuden plats, eller tacka nej och stå kvar i kö till sitt förstahandsönskemål.

Så länge erbjudande om plats är utsänt och svarstiden inte gått ut, är platserna att betrakta som bokade. Om någon tackar nej till erbjuden plats går erbjudandet ut till nästa i turordningen. Förskolorna själva är inte inblandade i denna process, utan vet bara hur många platser de har lediga, men de vet inget om vem som står i tur för att erbjudas plats hos var och en.

Vi behandlar således alla förskolor på exakt samma sätt och vi har ett mycket bra samarbete med de fristående förskolorna. Det är därför kommunens placeringshandläggare som ska kontaktas vi frågor kring plats i förskola, både gällande önskemål om plats på en fristående förskola eller någon av våra kommunala förskolor. Det är placeringshandläggare som vet vem som står näst i tur att erbjudas plats på en specifik förskola. Förskolorna kan bara svara på om de har plats eller inte.

Camilla Carlsson

Enhetschef barn- och utbildningskontoret

Shanti Antonsson

Utvecklingschef för förskolan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.