2016-04-18 10:28

2016-04-18 10:28

Hur ska vi klara kostnaden?

SÄFFLE: En fråga om landsbygdens framtid

Vi som bor i Gösta strax norr om Säffle fick i höstas ett brev från Säffle kommun om att våra trekammarbrunnar för avloppsvatten inte duger längre.

Senast oktober vill kommunen ha svar på hur vi ska åtgärda detta. Det finns minireningsverk, man kan om tomten är stor nog lägga en markbädd som rening men vad jag förstår så så måste en markbädd läggas om efter cirka 10-12 år.

Minireningsverk kan fungera men det är en stor kostnad, uppåt 100 000 kronor. Då är frågan: om alla på landsbygden ska byta ut sina trekammarbrunnar mot markbädd eller minireningsverk så kommer folk att få lämna sina hus och hem på grund av kostnaden. Man kan ju försöka sälja huset till underpris eftersom ingen kommer att betala för värdet på huset med tanke på vilken rening som behövs och kostnaden för den.

Landsbygden ska leva, sägs det. Problemet är att alla kan inte betala den här kostnaden och det kommer att bli ekonomiskt kaos för många. Om kommunen kräver detta så borde det finnas någon form av bidrag man kan söka för att göra detta. Annars kommer det här att få stora ekonomiska konsekvenser för många.

Jag är miljövän. Jag har värmepump, sopsorterar, åker till miljöstationen när det behövs. Jag gör så gott jag kan. Men jag har ingen möjlighet att lägga ut närmare 100 000 kronor på rening av avloppsvattnet. Då är det bara att flytta och förhoppningsvis få huset sålt till underpris och skaffa en lägenhet i en annan kommun.

Det skulle vara bra med ett svar från Säffle kommun hur vi alla på landsbygden ska klara den här kostnaden.

För det här är bara början. Alla på landsbygden kommer så småningom att drabbas.

Stig Lindberg

Gösta

Senast oktober vill kommunen ha svar på hur vi ska åtgärda detta. Det finns minireningsverk, man kan om tomten är stor nog lägga en markbädd som rening men vad jag förstår så så måste en markbädd läggas om efter cirka 10-12 år.

Minireningsverk kan fungera men det är en stor kostnad, uppåt 100 000 kronor. Då är frågan: om alla på landsbygden ska byta ut sina trekammarbrunnar mot markbädd eller minireningsverk så kommer folk att få lämna sina hus och hem på grund av kostnaden. Man kan ju försöka sälja huset till underpris eftersom ingen kommer att betala för värdet på huset med tanke på vilken rening som behövs och kostnaden för den.

Landsbygden ska leva, sägs det. Problemet är att alla kan inte betala den här kostnaden och det kommer att bli ekonomiskt kaos för många. Om kommunen kräver detta så borde det finnas någon form av bidrag man kan söka för att göra detta. Annars kommer det här att få stora ekonomiska konsekvenser för många.

Jag är miljövän. Jag har värmepump, sopsorterar, åker till miljöstationen när det behövs. Jag gör så gott jag kan. Men jag har ingen möjlighet att lägga ut närmare 100 000 kronor på rening av avloppsvattnet. Då är det bara att flytta och förhoppningsvis få huset sålt till underpris och skaffa en lägenhet i en annan kommun.

Det skulle vara bra med ett svar från Säffle kommun hur vi alla på landsbygden ska klara den här kostnaden.

För det här är bara början. Alla på landsbygden kommer så småningom att drabbas.

Stig Lindberg

Gösta

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.