2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

Pengar är inte allt

SKOLA: Om situationen för Tveta skola

Vi, föräldragruppen i Tveta, har i Säffle-Tidningen läst om Tveta skola i olika sammanhang.

Vid våra verksamma träffar med barn- och utbildningsnämnden under sommar/hösten kom flera förslag på åtgärder för att öka elevantalet i Tveta och därmed avlasta de överfulla enheterna i de centrala delarna av Säffle. Den planerade utredningen av Tveta skola har blivit framflyttad och vi i Tveta föräldragrupp hoppas att BUN även i fortsättningsvis håller kontakt med oss för kreativa diskussioner.

Det vi vill nämna nu, för att klargöra lite fakta innan informationen att elever i Tveta kostar mer än andra elever blir ett faktum, är att alla elever i ytterskolorna kostar kommunen mer, inte bara Tveta. BUN kände till, redan vid årets skolstart, att extra ekonomisk stöttning skulle behövas. Varje elev får en skolpeng, denna peng delas ut till skolorna tidigt under året. Skulle någon elev byta skola kommer dennes skolpeng inte med till nya skolan förrän nästa vårtermin. Tveta skola har fått sju nya elever denna hösttermin.

Är det relevant att enbart ta hänsyn till ekonomiska siffror när skolan diskuteras? Det vore bra om den politiska ledningen kunde värdera siffror om barns hälsa, resultat, trivsel, utvecklingsmöjligheter, samarbete och så vidare lika högt.

Elever i Tveta skola har haft högst måluppfyllelse de senaste åren, av alla elever som går ur klass 6 i Säffle kommun. Till det kommer att dessa elever får höga betyg för sitt uppförande av lärare vid andra skolor. När det gäller trivsel kan vi nämna att av de elever, totalt nio, som bytt till Tveta skola, av olika anledningar, nu med glädje går till skolan, de sjunger hemma, gör läxor och har blivit glada barn igen. Det finns även barn som fått diagnos av läkare som efter fyra veckor på Tveta skola inte har symptomen kvar. Hur förklaras, eller bortförklaras, detta? Vi, som föräldrar, anser inte att pengar är viktigare än våra barns hälsa.

Nu vill vi avsluta med att upplysa om att det är fritt skolval i Sverige, att alla lärare vid Tveta skola har behörighet i sina ämnen och det går skolbuss från centrum i Säffle som kör till Tveta skola.

Föräldragruppen i Tveta Skola

Vid våra verksamma träffar med barn- och utbildningsnämnden under sommar/hösten kom flera förslag på åtgärder för att öka elevantalet i Tveta och därmed avlasta de överfulla enheterna i de centrala delarna av Säffle. Den planerade utredningen av Tveta skola har blivit framflyttad och vi i Tveta föräldragrupp hoppas att BUN även i fortsättningsvis håller kontakt med oss för kreativa diskussioner.

Det vi vill nämna nu, för att klargöra lite fakta innan informationen att elever i Tveta kostar mer än andra elever blir ett faktum, är att alla elever i ytterskolorna kostar kommunen mer, inte bara Tveta. BUN kände till, redan vid årets skolstart, att extra ekonomisk stöttning skulle behövas. Varje elev får en skolpeng, denna peng delas ut till skolorna tidigt under året. Skulle någon elev byta skola kommer dennes skolpeng inte med till nya skolan förrän nästa vårtermin. Tveta skola har fått sju nya elever denna hösttermin.

Är det relevant att enbart ta hänsyn till ekonomiska siffror när skolan diskuteras? Det vore bra om den politiska ledningen kunde värdera siffror om barns hälsa, resultat, trivsel, utvecklingsmöjligheter, samarbete och så vidare lika högt.

Elever i Tveta skola har haft högst måluppfyllelse de senaste åren, av alla elever som går ur klass 6 i Säffle kommun. Till det kommer att dessa elever får höga betyg för sitt uppförande av lärare vid andra skolor. När det gäller trivsel kan vi nämna att av de elever, totalt nio, som bytt till Tveta skola, av olika anledningar, nu med glädje går till skolan, de sjunger hemma, gör läxor och har blivit glada barn igen. Det finns även barn som fått diagnos av läkare som efter fyra veckor på Tveta skola inte har symptomen kvar. Hur förklaras, eller bortförklaras, detta? Vi, som föräldrar, anser inte att pengar är viktigare än våra barns hälsa.

Nu vill vi avsluta med att upplysa om att det är fritt skolval i Sverige, att alla lärare vid Tveta skola har behörighet i sina ämnen och det går skolbuss från centrum i Säffle som kör till Tveta skola.

Föräldragruppen i Tveta Skola

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.