2015-11-07 06:00

2015-11-07 06:00

Förbjud fotografering i skolan

SKOLA: Öppet brev från Kvinnojouren Frida

Kvinnojouren Frida vill uppmärksamma de problem som kan följa av fotografering med mobiltelefoner och publicering av bilder på sociala medier.

Det har blivit en vanlig företeelse i skolan att ta bilder på varann och lägga ut på nätet. Det finns elever som har skyddade personuppgifter. Det betyder att de är sekretessmarkerade. De har hemlig adress, bor på hemlig ort. De har gömt sig med sin mamma för att pappan inte ska hitta henne och misshandla henne. Om bilder läggs ut på nätet är det mycket lätt för förövaren att hitta familjen och fortsätta misshandeln. Då har mamman och barnen brutit upp, lämnat sin hemmiljö, sina vänner och börjat om på ett nytt ställe förgäves. De måste fly igen och börja om på nytt. Kvinnojouren har erfarenhet av detta.

Många upplever obehag att överhuvudtaget bli fotograferade. Det hör till god ton att alltid fråga om lov innan man tar en bild. Många blir fotade i närgångna situationer, även i omklädningsrummet. Till och med i duschen efter gymnastiken. De kränkande bilderna publiceras och de utsatta mår givetvis mycket dåligt.

Dags att ta bort mobiltelefonerna från skolan? Det är i alla fall dags att förbjuda fotografering på skolans område. Lärare ska ha rätt att beslagta mobiler när inte ordningsregler följs.

Kvinnojouren Frida i Säffle-Åmål

Det har blivit en vanlig företeelse i skolan att ta bilder på varann och lägga ut på nätet. Det finns elever som har skyddade personuppgifter. Det betyder att de är sekretessmarkerade. De har hemlig adress, bor på hemlig ort. De har gömt sig med sin mamma för att pappan inte ska hitta henne och misshandla henne. Om bilder läggs ut på nätet är det mycket lätt för förövaren att hitta familjen och fortsätta misshandeln. Då har mamman och barnen brutit upp, lämnat sin hemmiljö, sina vänner och börjat om på ett nytt ställe förgäves. De måste fly igen och börja om på nytt. Kvinnojouren har erfarenhet av detta.

Många upplever obehag att överhuvudtaget bli fotograferade. Det hör till god ton att alltid fråga om lov innan man tar en bild. Många blir fotade i närgångna situationer, även i omklädningsrummet. Till och med i duschen efter gymnastiken. De kränkande bilderna publiceras och de utsatta mår givetvis mycket dåligt.

Dags att ta bort mobiltelefonerna från skolan? Det är i alla fall dags att förbjuda fotografering på skolans område. Lärare ska ha rätt att beslagta mobiler när inte ordningsregler följs.

Kvinnojouren Frida i Säffle-Åmål

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.