2015-09-05 06:00

2015-09-05 06:00

Snabba upp åldersbedömningen av ensamkommande flyktingbarn

SVERIGE: Det finns mycket att diskutera omkring asylinvandringen

Jag blir glad när jag äntligen läser under ledare i NWT 1/9 att alla de som sympatiserar med SD inte är rasister eller främlingsfientliga. Om en femtedel av Sveriges befolkning var det vore det illa. Utan de som väljer SD vill diskutera frågor som ökad asylinvandring, snabbare handläggning och utvisning vid avslag, tillfälliga uppehållstillstånd och åldersbedömningar på ensamkommande flyktingbarn och vad det innebär att bo på HVB (hem för vård-och boende).

Om gemene man och politiker besökte något av de HVB-boenden som finns runt om i landet skulle de se att merparten av barnen där är vuxna. Handläggare på migrationsverket måste bli bättre på att skriva upp i ålder eller erbjuda medicinsk åldersbedömning vid första mötet. Idag förhalas denna process med att erbjuda medicinsk åldersbedömning först i samband med asylutredningen vilket sker efter flera månader från det att individen sökt asyl i Sverige. Sedan tar det en månad att få en tid hos tandläkare för röntgen av käkar och tänder.

Under tiden bor individen kvar på HVB och bemöts som ett barn med allt vad det innebär, till exempel dygnet-runt bemannat boende, ofta maten serverad, körningar till olika evenemang och inskriven i skolan. När utlåtandet kommer efter några veckor och det då visar sig att denne är vuxen flyttas individen omgående till ett boende för vuxna. Om individen är barn blir det omhändertaget som ett barn och är under socialtjänstlagen fram tills 21 år. Det finns sannerligen en vinning i att säga att man är under 18 år.

Upplyst

Jag blir glad när jag äntligen läser under ledare i NWT 1/9 att alla de som sympatiserar med SD inte är rasister eller främlingsfientliga. Om en femtedel av Sveriges befolkning var det vore det illa. Utan de som väljer SD vill diskutera frågor som ökad asylinvandring, snabbare handläggning och utvisning vid avslag, tillfälliga uppehållstillstånd och åldersbedömningar på ensamkommande flyktingbarn och vad det innebär att bo på HVB (hem för vård-och boende).

Om gemene man och politiker besökte något av de HVB-boenden som finns runt om i landet skulle de se att merparten av barnen där är vuxna. Handläggare på migrationsverket måste bli bättre på att skriva upp i ålder eller erbjuda medicinsk åldersbedömning vid första mötet. Idag förhalas denna process med att erbjuda medicinsk åldersbedömning först i samband med asylutredningen vilket sker efter flera månader från det att individen sökt asyl i Sverige. Sedan tar det en månad att få en tid hos tandläkare för röntgen av käkar och tänder.

Under tiden bor individen kvar på HVB och bemöts som ett barn med allt vad det innebär, till exempel dygnet-runt bemannat boende, ofta maten serverad, körningar till olika evenemang och inskriven i skolan. När utlåtandet kommer efter några veckor och det då visar sig att denne är vuxen flyttas individen omgående till ett boende för vuxna. Om individen är barn blir det omhändertaget som ett barn och är under socialtjänstlagen fram tills 21 år. Det finns sannerligen en vinning i att säga att man är under 18 år.

Upplyst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.