2015-01-03 06:00

2015-01-20 22:45

Festligt firande?

NYÅR: Omdömeslöst agerande

Nyårsaftonen är för många hundägare – och hundar – årets jobbigaste kväll. Att fira nyår är uteslutet.

Det handlar om att så långt det är möjligt få den skotträdda hunden att slippa plågas.

Nyårsfyrverkerier kan man ha synpunkter på, men de är en tradition världen över. Det kan jag som hundägare finna mig i. Det går att anpassa sig till detta. För min del brukar tolvslaget tillbringas i bilen en bit utanför Säffle. En timme före och en timme efter. Inte precis festligt, men bättre än att se hunden panikslagen. Rädslan kan annars sitta kvar länge.

Denna nyårsafton kom vi hem klockan ett och räknade med att faran var över för den här gången. Klockan fyra väcktes vi av ett kraftigt fyrverkeri. Den ena smällen efter den andra. Gissa vilken effekt detta hade på hunden.

Hur skyddar man sig mot sådant? Vem eller vilka som roade sig med att väcka en stor del av Norelund vet jag inte och lika bra är det. Jag vet bara att det är någon som är omdömeslös, som saknar respekt för andra, som borde skämmas och som gjorde sig skyldig till vad jag kallar djurplågeri.

Klockan fyra på natten! Hur festligt var det? För oss blev fortsättningen av natten inget som har med det ordet att göra.

Det handlar om att så långt det är möjligt få den skotträdda hunden att slippa plågas.

Nyårsfyrverkerier kan man ha synpunkter på, men de är en tradition världen över. Det kan jag som hundägare finna mig i. Det går att anpassa sig till detta. För min del brukar tolvslaget tillbringas i bilen en bit utanför Säffle. En timme före och en timme efter. Inte precis festligt, men bättre än att se hunden panikslagen. Rädslan kan annars sitta kvar länge.

Denna nyårsafton kom vi hem klockan ett och räknade med att faran var över för den här gången. Klockan fyra väcktes vi av ett kraftigt fyrverkeri. Den ena smällen efter den andra. Gissa vilken effekt detta hade på hunden.

Hur skyddar man sig mot sådant? Vem eller vilka som roade sig med att väcka en stor del av Norelund vet jag inte och lika bra är det. Jag vet bara att det är någon som är omdömeslös, som saknar respekt för andra, som borde skämmas och som gjorde sig skyldig till vad jag kallar djurplågeri.

Klockan fyra på natten! Hur festligt var det? För oss blev fortsättningen av natten inget som har med det ordet att göra.

  • Besviken hundägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.