2018-03-13 13:59

2018-03-13 13:59

Pampig gudstjänst med Hemvärnet

LÅNGSERUD: En tradition sedan 1991

I söndags var det dags för Hemvärnets årliga kyrksöndag. Denna gång var det i Långseruds kyrka som representanter från Hemvärnet och Lottakåren tågade in till toner av Karlstads musikkår.

– Det är tjugosjunde året vi medverkar vid Hemvärnets kyrksöndag. Vi ser det som en givande start på vår säsong, både att få komma ut och spela, träffas under gemytliga former och även träffa vänner av Hemvärnet säger Torben Ericson, Karlstads musikkårs nestor som varit med sedan starten.

Det var både festligt och lite pampigt när Karlstads musikkår spelade och representanter för Hemvärn och Lottkår gick i täten in i kyrkan med svenska flaggan. Sedan bildades det flaggvakt under hela gudstjänsten.

Rune Bryngel hälsade välkommen och läste upp kyrkliga tillkännagivanden efter klockringningen. Allra först sjöngs psalmen Fädernas kyrka.

Karlstads Musikkår består av musiker från Hemvärnets tidigare musikkår. Ett tjugofemtal mycket duktiga musiker ledda av Fredrik Toftgård bjöd både på "finmusik", marscher och spelade till psalmerna.

Först fick publiken minnas svepande "Elisabeth serenad" och sedan sjöngs unisont psalm 298 "Gud ditt folk är vandringsfolket".

Prästen Carlo Nielsen höll i altartjänsten och både talade och predikade runt Midfastosöndagens texter med Jesus som livets bröd.

Han berättade om det spännande undret om när Jesus utspisade 5000 personer och det ändock blev bröd över. Våra behov och begär var andra nyckelord som belystes.

Psalmen "Hela vägen går han med mig" och "Halleluja, sjung om Jesus" sjöngs unisont till musikkårens ackompanjemang. Fredrik Toftgård var solist vid "Share my yoke" av Joy Webb. Ole Bulls "Grand March" följdes av Försvarets honnörsmarsch "Under blågul fana" . Flera i publiken klappade taktfast på sina knän till de medryckande marscherna. Både vid in- och utmarsch spelades Hemvärnsmarschen och alla blev glada åt den fina musiken. Publiken lyckades även få fram ett extranummer.

Rune Bryngel tackade så mycket och påminde sig själv om att han 1972 marscherat till musikkår på I2 i Karlstad.

– Det väcker härliga minnen, säger Rune.

Han inbjöd även till samkväm i sockenstugan där ett sextiotal fick äta god soppa à la Jonas Byh och kökspersonalen som fick varma applåder för perfekt service.

Fredrik Höglund från Karlstads Musikkår är en riktig Frödingkännare och han bjöd på ett par härliga dikter.

Sven Jansson tackade för både musik och samkväm och kunde även själv få en liten applåd eftersom det var han som förde fram frågan om att hemvärnsområdet Gillberga, Kila, Långserud och Svanskog borde få musikkårsbesök. Året var 1991 och sedan dess har man hållit på. Nästa års anhalt blir Svanskog.

– Det är tjugosjunde året vi medverkar vid Hemvärnets kyrksöndag. Vi ser det som en givande start på vår säsong, både att få komma ut och spela, träffas under gemytliga former och även träffa vänner av Hemvärnet säger Torben Ericson, Karlstads musikkårs nestor som varit med sedan starten.

Det var både festligt och lite pampigt när Karlstads musikkår spelade och representanter för Hemvärn och Lottkår gick i täten in i kyrkan med svenska flaggan. Sedan bildades det flaggvakt under hela gudstjänsten.

Rune Bryngel hälsade välkommen och läste upp kyrkliga tillkännagivanden efter klockringningen. Allra först sjöngs psalmen Fädernas kyrka.

Karlstads Musikkår består av musiker från Hemvärnets tidigare musikkår. Ett tjugofemtal mycket duktiga musiker ledda av Fredrik Toftgård bjöd både på "finmusik", marscher och spelade till psalmerna.

Först fick publiken minnas svepande "Elisabeth serenad" och sedan sjöngs unisont psalm 298 "Gud ditt folk är vandringsfolket".

Prästen Carlo Nielsen höll i altartjänsten och både talade och predikade runt Midfastosöndagens texter med Jesus som livets bröd.

Han berättade om det spännande undret om när Jesus utspisade 5000 personer och det ändock blev bröd över. Våra behov och begär var andra nyckelord som belystes.

Psalmen "Hela vägen går han med mig" och "Halleluja, sjung om Jesus" sjöngs unisont till musikkårens ackompanjemang. Fredrik Toftgård var solist vid "Share my yoke" av Joy Webb. Ole Bulls "Grand March" följdes av Försvarets honnörsmarsch "Under blågul fana" . Flera i publiken klappade taktfast på sina knän till de medryckande marscherna. Både vid in- och utmarsch spelades Hemvärnsmarschen och alla blev glada åt den fina musiken. Publiken lyckades även få fram ett extranummer.

Rune Bryngel tackade så mycket och påminde sig själv om att han 1972 marscherat till musikkår på I2 i Karlstad.

– Det väcker härliga minnen, säger Rune.

Han inbjöd även till samkväm i sockenstugan där ett sextiotal fick äta god soppa à la Jonas Byh och kökspersonalen som fick varma applåder för perfekt service.

Fredrik Höglund från Karlstads Musikkår är en riktig Frödingkännare och han bjöd på ett par härliga dikter.

Sven Jansson tackade för både musik och samkväm och kunde även själv få en liten applåd eftersom det var han som förde fram frågan om att hemvärnsområdet Gillberga, Kila, Långserud och Svanskog borde få musikkårsbesök. Året var 1991 och sedan dess har man hållit på. Nästa års anhalt blir Svanskog.

  • Kjell Olsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.