2018-01-31 12:10

2018-01-31 12:10

"Pisa" Nicklasson har avlidit

DÖDSFALL: Han var med och spelade VM i Mexiko 1970

Göran ”Pisa” Nicklasson har avlidit. Han är en av den här regionens mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna och var bland annat med och spelade VM i Mexiko 1970. Han var i många år bosatt i Säffle med sin familj.

”Pisa” Nicklasson hade sin storhetstid i IFK Göteborg där han spelade 266 A-lagsmatcher och gjorde hela 73 mål trots att han hade rollen som mittfältare. Karriärens höjdpunkt var segern i Allsvenskan 1969. Samma år fick han göra debut i landslaget och 1970 var han med och spelade VM i Mexiko med spelare som Ronnie Hellström, Björn Nordqvist och Ove Kindvall.

Han var känd som en spelskicklig och slitstark mittfältsmotor och under åren i Blåvitt var han en av stjärnorna i laget tillsammans med legendarer som ”Bebben” Johansson, ”Fölet” Berndtsson och Reine Almkvist. Han blev 1969 utsedd till Årets spelare i Göteborg i konkurrens med Hasse Johansson, Sifhällaspelaren som då hade slagit igenom i GAIS.

”Pisa” var född och uppvuxen i Åmål och hans moderklubb var Viken. Men han berättade i en intervju i Säffle-Tidningen att det faktiskt var i IFK Åmål som han började spela fotboll. Han debuterade i Vikens division 3-lag som 15-åring och blev kvar i laget till 1964 då han flyttade till Sundsvall för att göra värnplikten. Han skrev på för GIF Sundsvall där han gjorde sensation och fick stor uppmärksamhet som det stora dalsländska fotbollsfyndet.

IFK Göteborg värvade honom men det blev en smärtsam övergång som slutade med att ”PIsa” blev Sveriges första ettårsfall. Därefter skulle det bli nästan tio framgångsrika år i Göteborg innan han återvände norrut för ytterligare ett par säsonger i GIF Sundsvall. Familjen återvände därefter tillbaka till Åmål där han avslutade sin fotbollskarriär med ett par säsonger i Viken.

Familjen flyttade därefter till Säffle. Parallellt med fotbollskarriären hade han skaffat sig en pol.mag-examen för att efter idrottskarriären säkra en civil yrkeskarriär.

Göran ”Pisa” Nicklasson blev 75 år. Han sörjes av Anna-Lena samt sönerna Mats och Per, barnbarn och syskon.

”Pisa” Nicklasson hade sin storhetstid i IFK Göteborg där han spelade 266 A-lagsmatcher och gjorde hela 73 mål trots att han hade rollen som mittfältare. Karriärens höjdpunkt var segern i Allsvenskan 1969. Samma år fick han göra debut i landslaget och 1970 var han med och spelade VM i Mexiko med spelare som Ronnie Hellström, Björn Nordqvist och Ove Kindvall.

Han var känd som en spelskicklig och slitstark mittfältsmotor och under åren i Blåvitt var han en av stjärnorna i laget tillsammans med legendarer som ”Bebben” Johansson, ”Fölet” Berndtsson och Reine Almkvist. Han blev 1969 utsedd till Årets spelare i Göteborg i konkurrens med Hasse Johansson, Sifhällaspelaren som då hade slagit igenom i GAIS.

”Pisa” var född och uppvuxen i Åmål och hans moderklubb var Viken. Men han berättade i en intervju i Säffle-Tidningen att det faktiskt var i IFK Åmål som han började spela fotboll. Han debuterade i Vikens division 3-lag som 15-åring och blev kvar i laget till 1964 då han flyttade till Sundsvall för att göra värnplikten. Han skrev på för GIF Sundsvall där han gjorde sensation och fick stor uppmärksamhet som det stora dalsländska fotbollsfyndet.

IFK Göteborg värvade honom men det blev en smärtsam övergång som slutade med att ”PIsa” blev Sveriges första ettårsfall. Därefter skulle det bli nästan tio framgångsrika år i Göteborg innan han återvände norrut för ytterligare ett par säsonger i GIF Sundsvall. Familjen återvände därefter tillbaka till Åmål där han avslutade sin fotbollskarriär med ett par säsonger i Viken.

Familjen flyttade därefter till Säffle. Parallellt med fotbollskarriären hade han skaffat sig en pol.mag-examen för att efter idrottskarriären säkra en civil yrkeskarriär.

Göran ”Pisa” Nicklasson blev 75 år. Han sörjes av Anna-Lena samt sönerna Mats och Per, barnbarn och syskon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.