2018-01-30 11:34

2018-01-30 11:34

Kriminaldrama fängslade seniorer

SÄFFLE: Berättade om duell i Sandbäcksskogen

I fredags var det dags för årets första månadsträff för SPF Seniorerna i Säfflebygden. Ett 35-tal seniorer mötte upp för att höra om duellen som utspelade sig i Sandbäcksskogen 1805. Det är mer än 200 år sedan men intresset var stort.

Sorlet tystnade när ordförande Carleric Schlegel hälsade dagens föreläsare Olle Hansen samt alla deltagare välkomna. Först blev det dock lite information från en representant från en begravningsbyrå. Många undrar varför det blivit svårare att förmedla gåvor till olika organisationer i samband med kondoleanser. Det beror på att vi har fått en lag som förbjuder förmedling av pengar.

Olle Hansen representerar Värmländska Tegnérsällskapet och Säfflebygdens hembygdsförening. Han har ett genuint intresse för Tegnér och bygdehistoria och sedan pensioneringen har han kunnat ägna mycket tid åt sitt intresse. Det märktes att Olle har en stor kunskapsbank att ösa ur och det var med entusiasm som han beskrev duellen som utvecklade sig till ett dramatiskt kriminaldrama.

Duellen skedde i samband med en vintermarknad i Karlstad 1805. Platsen för dramat var i Sandbäcksskogen. Det var i närheten av Kasernhöjden som på den tiden var bevuxen med skog. Vad var då orsaken till detta drama? Hör och häpna – det handlade om ett kyrkoherdeval i By! Till saken hör att ingen av de föreslagna kandidaterna som man kämpade för blev tillsatt till tjänsten utan det blev vid detta tillfälle en tredje prästman. Som väl är får man inte lägre göra upp tvister genom duellering. Duellering förbjöds i slutet på 1800-talet. Då hade det pågått sedan slutet av 1600-talet.

Efter servering och livligt samtal kring borden var det dags för information om kommande aktiviteter. Nästa månadsträff är också årsmöte. Det blir även då underhållning. Gitarrladies spelar och sjunger. En resa planeras i vår. Samlingen hölls i Kulturhuset Silvénska och SPF Säfflebygden samarbetar med studieförbundet Vuxenskolan.

Sorlet tystnade när ordförande Carleric Schlegel hälsade dagens föreläsare Olle Hansen samt alla deltagare välkomna. Först blev det dock lite information från en representant från en begravningsbyrå. Många undrar varför det blivit svårare att förmedla gåvor till olika organisationer i samband med kondoleanser. Det beror på att vi har fått en lag som förbjuder förmedling av pengar.

Olle Hansen representerar Värmländska Tegnérsällskapet och Säfflebygdens hembygdsförening. Han har ett genuint intresse för Tegnér och bygdehistoria och sedan pensioneringen har han kunnat ägna mycket tid åt sitt intresse. Det märktes att Olle har en stor kunskapsbank att ösa ur och det var med entusiasm som han beskrev duellen som utvecklade sig till ett dramatiskt kriminaldrama.

Duellen skedde i samband med en vintermarknad i Karlstad 1805. Platsen för dramat var i Sandbäcksskogen. Det var i närheten av Kasernhöjden som på den tiden var bevuxen med skog. Vad var då orsaken till detta drama? Hör och häpna – det handlade om ett kyrkoherdeval i By! Till saken hör att ingen av de föreslagna kandidaterna som man kämpade för blev tillsatt till tjänsten utan det blev vid detta tillfälle en tredje prästman. Som väl är får man inte lägre göra upp tvister genom duellering. Duellering förbjöds i slutet på 1800-talet. Då hade det pågått sedan slutet av 1600-talet.

Efter servering och livligt samtal kring borden var det dags för information om kommande aktiviteter. Nästa månadsträff är också årsmöte. Det blir även då underhållning. Gitarrladies spelar och sjunger. En resa planeras i vår. Samlingen hölls i Kulturhuset Silvénska och SPF Säfflebygden samarbetar med studieförbundet Vuxenskolan.

  • Gun-Britt Edvardsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.