2017-12-30 07:58

2017-12-30 07:58

Ett gott tecken – för livets skull

BETRAKTELSE. GUNNAR IMBERG, VIKARIERANDE KOMMINISTER I KILA

En berättelse om kamp och befrielse finns i början av vår bibel, i Andra Mosebok. Boken kallas också Exodus, vilket betyder uttåg. I berättelsen möter vi ett folk som lever under förtryck i ett främmande land. Huvudpersonen Mose möter i en vision sin Gud, Herren, som ger Mose uppdraget att leda det förtryckta folket till frihet. I visionen hör han Gud, Herren, säga att han hört det förtryckta folkets klagorop. Nu vill han göra något åt saken och det är Mose som får uppdraget att leda till frihet.

Denna frihetens berättelse känner många, många till. Den har återberättats otaliga gånger i gudstjänster, litteratur, konstverk och sånger och har inspirerat miljoner människor till egen frihetskamp.

Sedan Moses frihetskamp tagit slut och vandringen genom havet har skett fortsätter frihetsvandringen. Berättelsen fortsätter med att skildra hur ett samhälle av människor på vandring i ett torrt och kargt land organiserar sitt liv. Nu när de var fria och inte längre hade fogdar som tvingade deras arbete och liv måste de själva ha sina ledare och ordna livet tillsammans. Detta kan vi läsa i Fjärde Mosebok.

Och där når vi fram till en av höjdpunkterna i både alla gudstjänster i våra kyrkor och en av bibelläsningarna för Nyårsdagen. Vi möter en välgångsönskan som kallas välsignelse, ett ord som betyder ett gott tecken.

I bibelöversättningen från Bibel 2000 låter den:

Herren välsignar dig och beskyddar dig.

Herren låter sitt ansikte lysa mot dig och visar dig nåd.

Herren vänder sitt ansikte mot dig och ger dig sin fred.

Detta var gudsord till människor och ett folk på väg och på vandring, som stöd och hjälp på väg mot en framtid som de inte kände. Denna välgångsönskan får vi fortfarande ta till oss, och kanske önska vidare, varje dag under året och just nu inför ett kommande nytt år. Vi kanske kan tänka oss att denna välsignelse är för livets skull, Och så börjar en av våra nyare psalmer, av Per Harling, skriven 1991, psalm 788:

För livets skull ska sanningen bli synlig. För livets skull ska längtans frön slå rot.

För livets skull ska fredens väg bli tydlig för dem som vågar gå för livets skull.

För livets skull ger marken ännu gröda. För livets skull bär jorden ännu kraft.

För livets skull ska alla få sin föda ur denna jord vi fått – för livets skull.

För livets skull vänds vanmakten till vrede. För livets skull ska rätten flöda fram.

För livets skull ska källor utav glädje ge modet hopp och kraft - för livets skull.

För livets skull blev Gud ett barn, vår like. För livets skull gav han sitt liv för oss.

För livets skull ska rättens rätta rike bli synligt genom oss - för livets skull.

Ett Gott Nytt År vill jag önska

En berättelse om kamp och befrielse finns i början av vår bibel, i Andra Mosebok. Boken kallas också Exodus, vilket betyder uttåg. I berättelsen möter vi ett folk som lever under förtryck i ett främmande land. Huvudpersonen Mose möter i en vision sin Gud, Herren, som ger Mose uppdraget att leda det förtryckta folket till frihet. I visionen hör han Gud, Herren, säga att han hört det förtryckta folkets klagorop. Nu vill han göra något åt saken och det är Mose som får uppdraget att leda till frihet.

Denna frihetens berättelse känner många, många till. Den har återberättats otaliga gånger i gudstjänster, litteratur, konstverk och sånger och har inspirerat miljoner människor till egen frihetskamp.

Sedan Moses frihetskamp tagit slut och vandringen genom havet har skett fortsätter frihetsvandringen. Berättelsen fortsätter med att skildra hur ett samhälle av människor på vandring i ett torrt och kargt land organiserar sitt liv. Nu när de var fria och inte längre hade fogdar som tvingade deras arbete och liv måste de själva ha sina ledare och ordna livet tillsammans. Detta kan vi läsa i Fjärde Mosebok.

Och där når vi fram till en av höjdpunkterna i både alla gudstjänster i våra kyrkor och en av bibelläsningarna för Nyårsdagen. Vi möter en välgångsönskan som kallas välsignelse, ett ord som betyder ett gott tecken.

I bibelöversättningen från Bibel 2000 låter den:

Herren välsignar dig och beskyddar dig.

Herren låter sitt ansikte lysa mot dig och visar dig nåd.

Herren vänder sitt ansikte mot dig och ger dig sin fred.

Detta var gudsord till människor och ett folk på väg och på vandring, som stöd och hjälp på väg mot en framtid som de inte kände. Denna välgångsönskan får vi fortfarande ta till oss, och kanske önska vidare, varje dag under året och just nu inför ett kommande nytt år. Vi kanske kan tänka oss att denna välsignelse är för livets skull, Och så börjar en av våra nyare psalmer, av Per Harling, skriven 1991, psalm 788:

För livets skull ska sanningen bli synlig. För livets skull ska längtans frön slå rot.

För livets skull ska fredens väg bli tydlig för dem som vågar gå för livets skull.

För livets skull ger marken ännu gröda. För livets skull bär jorden ännu kraft.

För livets skull ska alla få sin föda ur denna jord vi fått – för livets skull.

För livets skull vänds vanmakten till vrede. För livets skull ska rätten flöda fram.

För livets skull ska källor utav glädje ge modet hopp och kraft - för livets skull.

För livets skull blev Gud ett barn, vår like. För livets skull gav han sitt liv för oss.

För livets skull ska rättens rätta rike bli synligt genom oss - för livets skull.

Ett Gott Nytt År vill jag önska

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.