2015-10-30 08:54

2015-11-16 20:54

Han blev kvar i Venezuela

LEVNADSÖDE: Sven Nehlin lämnade Säffle för över 60 år sedan

Sommaren 1954 kom Sven Nehlin från Säffle till Venezuela genom sitt arbete inom byggföretaget Svenska Entreprenad AB som både byggde vägar och hus. I Venezuela trivdes han så bra att han valde att stanna.
– Jag startade eget företag, bildade familj, byggde hus i Caracas och har bland annat ägnat mig mycket åt naturvård och djungelexpeditioner, berättar Sven Nehlin som på lördag firar sin 90-årsdag efter att ha bott i Venezuela i 61 år.

Sven Nehlin är född och uppvuxen i Säffle men lämnade hemstaden på 1950-talet. Han var då anställd som assistent till lantmätare Yngve Åseby som arbetade med stadsmätningen i Säffle. Arbetet var avancerat.

– Vi gjorde uppmätningar av polygontåget i lokala nätet och mätningar med precisionsteodolit i riksnätet. Jag minns det vingliga triangeltornet på det höga berget i Nysäter, berättar Sven Nehlin.

Mötte indianerna

Lagom till 90-årsdagen har Sven Nehlin tecknat ned sin levnadshistoria som han låter ST ta del av. Det är en mycket spännande och fascinerande historia om en man, som efter flytten från Säffle hamnade i en helt ny värld där han vid sidan av sitt arbete bland annat ägnade sig åt naturvård, odlade medicinalväxter, guidade djungelturer och belönades med exklusiva ordnar för sitt arbete med naturskydd.

– Jag har alltid antecknat minnen och sparat fotografier för att komma ihåg lite bättre men också för att dela med mig av mina upplevelser. Mitt råd är att våga trotsa rutinerna och göra en punkt av att komma ihåg, förklarar han.

Sven Nehlin fick i unga år anställning på Svenska Entreprenad AB och fick jobb utomlands, närmare bestämt i Venezuela där företaget inte bara byggde vägar, fabriker, silos och hus utan också forskningsstationer och till och med en satellitstation.

– Strax efter att jag kommit dit 1954 fick jag tillfälle att följa med den berömde forskningsresanden Gustaf Bolinder i en expedition till indianerna i Amazonas. Han var professor och skrev många intressanta böcker varav jag själv nämndes som medförfattare i hans allra sista bok som utkom ett år efter hans död 1957.

Egna expeditioner

Inspirerad av den tropiska expeditionen organiserade Sven Nehlin några år senare en egen expedition till Piaroa-indianerna. Många bilder från den resan hamnade i Johannes Wilberts berömda bok om Amazonas. Han har sedan dess arrangerat många utflykter och guidade turer i Venezuela.

– Jag känner till alla Venezuelas hörn, berättar Sven Nehlin som hemma i Säffle hade ägnat sig åt orientering och inte hade några problem att hitta rätt i tropikerna.

Naturvård och växter har under alla år legat honom varmt om hjärtat. Han var med och startade två stora naturskyddsföreningar i Venezuela (Sadarbol och Avepalmas) och har för sitt engagemang tilldelats inte mindre än fyra ordnar av fyra olika borgmästare. Det har han satt stort värde på.

– Ordnarna har utdelats vid högtidliga tillfällen organiserade av kommunala myndigheter och det har alltid skett inför stor publik, berättar han.

Han har också ägnat sig åt att odla medicinalväxter och orkidéer, organiserat utställningar och jobbat för en organisation (Derechos De Las Plantas) som arbetar med växternas rättigheter. Också detta har renderat honom förnämliga utmärkelser.

Startade eget företag

Efter några år i Venezuela startade Sven Nehlin ett eget företag, en maskinfirma som importerade och sålde maskiner och utrustning till företag inom bygg- och metallbearbetningsindustrin. Han ledde företaget i nästan 40 år innan han drog sig tillbaka.

1960 gifte han sig med Jacqueline Kordeuter, som var fransk chefssekreterare och polyglott (språkgeni). Hon hade tidigare arbetat sex år i Sverige. De fick två söner som uppenbarligen blev så präglade av faderns naturintresse att det påverkade deras yrkesval.

– Båda utbildade sig till biologer och är i dag forskare i Odense respektive Wien, berättar Sven Nehlin.

I södra delen av huvudstaden Caracas, en stad som i dag har drygt sex miljoner invånare, byggde Sven Nehlin sitt eget hus som naturligtvis har en står och vacker trädgård.

– Trädgården är en fridsam avkoppling och en kontrast till de dagliga konflikterna och riskerna som sätter sin prägel på Venezuela och Caracas, säger han.

Radioamatör

Sven Nehlin har många fritidsintressen. Han är bland annat radioamatör och ständig medlem AMSAT.

– Tidigare ägnade jag mig mycket åt frimärkssamling och konst. Men frimärken är inte på modet längre och konst är dyrt att ägna sig åt. Jag hade glädjen att hitta ett vackert Fjaestad-motiv i Säffle. Men tavlan är inte signerad Fjaestad utan Carl Axelsson, en berömd Säfflemålare som under ett besök på Nationalmuseum målade ett motiv liknande en Fjaestad-tavla som finns där. Men han signerade den, som sig bör, med sitt eget namn. Han har även målat en underbar tavla influerad av Otto Hesselbom, berättar Sven Nehlin.

Hjärtoperation

Han har också haft ett stort kyrkligt engagemang och var under en period bland annat ordförande i kyrkorådet för den skandinaviska församlingen i Caracas. Församlingen bildades av Åke Kastlund som senare blev biskop i Västerås.

Sven Nehlin berättar att han vid snart 90 är frisk och har god hälsa, inte minst efter en unik hjärtoperation som han nyligen genomgick.

– Jag led av kärlkramp i många år men fick hjälp med en ny hjärtventil i vänstra hjärthalvan. Det var ett helt nytt sätt att genomföra en hjärtintervention och jag är mycket tacksam för att den lyckades. Jag är också diabetiker men det bearberar jag bland annat med muskelyoga som både stärker musklerna och bränner energi och därmed sänker sockervärdet i blodet.

Sven Nehlin är född och uppvuxen i Säffle men lämnade hemstaden på 1950-talet. Han var då anställd som assistent till lantmätare Yngve Åseby som arbetade med stadsmätningen i Säffle. Arbetet var avancerat.

– Vi gjorde uppmätningar av polygontåget i lokala nätet och mätningar med precisionsteodolit i riksnätet. Jag minns det vingliga triangeltornet på det höga berget i Nysäter, berättar Sven Nehlin.

Mötte indianerna

Lagom till 90-årsdagen har Sven Nehlin tecknat ned sin levnadshistoria som han låter ST ta del av. Det är en mycket spännande och fascinerande historia om en man, som efter flytten från Säffle hamnade i en helt ny värld där han vid sidan av sitt arbete bland annat ägnade sig åt naturvård, odlade medicinalväxter, guidade djungelturer och belönades med exklusiva ordnar för sitt arbete med naturskydd.

– Jag har alltid antecknat minnen och sparat fotografier för att komma ihåg lite bättre men också för att dela med mig av mina upplevelser. Mitt råd är att våga trotsa rutinerna och göra en punkt av att komma ihåg, förklarar han.

Sven Nehlin fick i unga år anställning på Svenska Entreprenad AB och fick jobb utomlands, närmare bestämt i Venezuela där företaget inte bara byggde vägar, fabriker, silos och hus utan också forskningsstationer och till och med en satellitstation.

– Strax efter att jag kommit dit 1954 fick jag tillfälle att följa med den berömde forskningsresanden Gustaf Bolinder i en expedition till indianerna i Amazonas. Han var professor och skrev många intressanta böcker varav jag själv nämndes som medförfattare i hans allra sista bok som utkom ett år efter hans död 1957.

Egna expeditioner

Inspirerad av den tropiska expeditionen organiserade Sven Nehlin några år senare en egen expedition till Piaroa-indianerna. Många bilder från den resan hamnade i Johannes Wilberts berömda bok om Amazonas. Han har sedan dess arrangerat många utflykter och guidade turer i Venezuela.

– Jag känner till alla Venezuelas hörn, berättar Sven Nehlin som hemma i Säffle hade ägnat sig åt orientering och inte hade några problem att hitta rätt i tropikerna.

Naturvård och växter har under alla år legat honom varmt om hjärtat. Han var med och startade två stora naturskyddsföreningar i Venezuela (Sadarbol och Avepalmas) och har för sitt engagemang tilldelats inte mindre än fyra ordnar av fyra olika borgmästare. Det har han satt stort värde på.

– Ordnarna har utdelats vid högtidliga tillfällen organiserade av kommunala myndigheter och det har alltid skett inför stor publik, berättar han.

Han har också ägnat sig åt att odla medicinalväxter och orkidéer, organiserat utställningar och jobbat för en organisation (Derechos De Las Plantas) som arbetar med växternas rättigheter. Också detta har renderat honom förnämliga utmärkelser.

Startade eget företag

Efter några år i Venezuela startade Sven Nehlin ett eget företag, en maskinfirma som importerade och sålde maskiner och utrustning till företag inom bygg- och metallbearbetningsindustrin. Han ledde företaget i nästan 40 år innan han drog sig tillbaka.

1960 gifte han sig med Jacqueline Kordeuter, som var fransk chefssekreterare och polyglott (språkgeni). Hon hade tidigare arbetat sex år i Sverige. De fick två söner som uppenbarligen blev så präglade av faderns naturintresse att det påverkade deras yrkesval.

– Båda utbildade sig till biologer och är i dag forskare i Odense respektive Wien, berättar Sven Nehlin.

I södra delen av huvudstaden Caracas, en stad som i dag har drygt sex miljoner invånare, byggde Sven Nehlin sitt eget hus som naturligtvis har en står och vacker trädgård.

– Trädgården är en fridsam avkoppling och en kontrast till de dagliga konflikterna och riskerna som sätter sin prägel på Venezuela och Caracas, säger han.

Radioamatör

Sven Nehlin har många fritidsintressen. Han är bland annat radioamatör och ständig medlem AMSAT.

– Tidigare ägnade jag mig mycket åt frimärkssamling och konst. Men frimärken är inte på modet längre och konst är dyrt att ägna sig åt. Jag hade glädjen att hitta ett vackert Fjaestad-motiv i Säffle. Men tavlan är inte signerad Fjaestad utan Carl Axelsson, en berömd Säfflemålare som under ett besök på Nationalmuseum målade ett motiv liknande en Fjaestad-tavla som finns där. Men han signerade den, som sig bör, med sitt eget namn. Han har även målat en underbar tavla influerad av Otto Hesselbom, berättar Sven Nehlin.

Hjärtoperation

Han har också haft ett stort kyrkligt engagemang och var under en period bland annat ordförande i kyrkorådet för den skandinaviska församlingen i Caracas. Församlingen bildades av Åke Kastlund som senare blev biskop i Västerås.

Sven Nehlin berättar att han vid snart 90 är frisk och har god hälsa, inte minst efter en unik hjärtoperation som han nyligen genomgick.

– Jag led av kärlkramp i många år men fick hjälp med en ny hjärtventil i vänstra hjärthalvan. Det var ett helt nytt sätt att genomföra en hjärtintervention och jag är mycket tacksam för att den lyckades. Jag är också diabetiker men det bearberar jag bland annat med muskelyoga som både stärker musklerna och bränner energi och därmed sänker sockervärdet i blodet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.