2015-09-22 06:00

2015-09-22 06:00

På tur runt Siljan

SÄFFLE: Tredagarsresa med PRO

På tisdag den 8 september äntrade PRO:are Simons buss i Säffle och styrde kosan mot vårt vackra grannlandskap i nordost.

Första uppehållet gjordes i Grängesberg och den numera upprustade disponentgården med sin vackra trädgård, där pensionärerna bjöds en efterlängtad kaffetår. Därefter var Falun och dess gruva nästa anhalt, där gänget fick följa med i den spännande berättelsen om gruvans mörka och spännande innandöme.

Sagolik utsikt

Efter ett kort uthopp på Lugnets skidstadion och efter att ha passerat många fantastiska byggnader och vyer kom resenärerna fram till Siljansnäs hotell, där man hade sin bas och där man serverades en sagolik utsikt över Siljan.

Under dag två avverkades Siljans östra kant under assistans av guiden Agneta. Första uppehåll gjordes i Leksand för att därefter i nämnd ordning besöka Rättvik, Tällberg, Dalhalla och Nusnäs för att slutligt lämna guiden i Orsa.

I Rättvik vandrade åtminstone en del av pensionärerna ut på den omtalade halvkilometerlånga Långbryggan. I Tällberg nickade en del bekant när de såg de välkända hotellen och andra ropade begeistrat när de passerade en blomsteräng eller när de från Ankarströms Holen såg ut över den vackra Siljan.

Vida känt

I Dalhalla fick PRO:arna dels uppleva en karismatisk guide som berättade om kalkbrottets förvandling till musikarena och dels sitta och lyssna på såväl tystnaden som de välklingande ljud som Malena Ernman, Led Zeppelin och andra frambringat. Då är det lätt att förstå varför det blivit känt världen runt och också varför resenärerna på stående fot bestämde sig för en ny resa så snart evenemangen startar upp igen.

I Nusnäs fick man till livs se den fantastiska framgångssaga, som de små röda hästarna inneburit. Dessutom fick man se hela det hantverk som tillverkning av hästarna (och numera också tuppar och grisar) utgör.

Dag tre var hemresedag och då styrde Simon bussen på Siljans västra sida med ett kort stopp på Sollerön och ett besök i dess vackra kyrka med sitt bedårande altare. Därefter mot Mora och ett besök hos Zorn där man guidades runt i det hus som rymmer såväl historia som framsynthet, omtanke och gästfrihet.

Lyckad resa

Efter det gjorde Säfflegänget naturligtvis en målgång under Vasaloppsportalen för att sedan fortsätta mot sitt sista besöksmål som var Siljansfors Skogsmuseum där det var många som kände igen de flesta av de utställda föremålen vilket sannolikt betyder att de har uppnått en viss grad av museistatus.

Den förbeställda solen gjorde naturligtvis också sitt till för att göra resan lyckad.

Väl hemma tittande i backspegeln tycker PRO:arna att de som har detta äventyr kvar bara är att gratulera.

Första uppehållet gjordes i Grängesberg och den numera upprustade disponentgården med sin vackra trädgård, där pensionärerna bjöds en efterlängtad kaffetår. Därefter var Falun och dess gruva nästa anhalt, där gänget fick följa med i den spännande berättelsen om gruvans mörka och spännande innandöme.

Sagolik utsikt

Efter ett kort uthopp på Lugnets skidstadion och efter att ha passerat många fantastiska byggnader och vyer kom resenärerna fram till Siljansnäs hotell, där man hade sin bas och där man serverades en sagolik utsikt över Siljan.

Under dag två avverkades Siljans östra kant under assistans av guiden Agneta. Första uppehåll gjordes i Leksand för att därefter i nämnd ordning besöka Rättvik, Tällberg, Dalhalla och Nusnäs för att slutligt lämna guiden i Orsa.

I Rättvik vandrade åtminstone en del av pensionärerna ut på den omtalade halvkilometerlånga Långbryggan. I Tällberg nickade en del bekant när de såg de välkända hotellen och andra ropade begeistrat när de passerade en blomsteräng eller när de från Ankarströms Holen såg ut över den vackra Siljan.

Vida känt

I Dalhalla fick PRO:arna dels uppleva en karismatisk guide som berättade om kalkbrottets förvandling till musikarena och dels sitta och lyssna på såväl tystnaden som de välklingande ljud som Malena Ernman, Led Zeppelin och andra frambringat. Då är det lätt att förstå varför det blivit känt världen runt och också varför resenärerna på stående fot bestämde sig för en ny resa så snart evenemangen startar upp igen.

I Nusnäs fick man till livs se den fantastiska framgångssaga, som de små röda hästarna inneburit. Dessutom fick man se hela det hantverk som tillverkning av hästarna (och numera också tuppar och grisar) utgör.

Dag tre var hemresedag och då styrde Simon bussen på Siljans västra sida med ett kort stopp på Sollerön och ett besök i dess vackra kyrka med sitt bedårande altare. Därefter mot Mora och ett besök hos Zorn där man guidades runt i det hus som rymmer såväl historia som framsynthet, omtanke och gästfrihet.

Lyckad resa

Efter det gjorde Säfflegänget naturligtvis en målgång under Vasaloppsportalen för att sedan fortsätta mot sitt sista besöksmål som var Siljansfors Skogsmuseum där det var många som kände igen de flesta av de utställda föremålen vilket sannolikt betyder att de har uppnått en viss grad av museistatus.

Den förbeställda solen gjorde naturligtvis också sitt till för att göra resan lyckad.

Väl hemma tittande i backspegeln tycker PRO:arna att de som har detta äventyr kvar bara är att gratulera.