2015-05-08 14:39

2015-05-08 14:39

Mabel – Säffles första bibliotekarie

SÄFFLE: På jakt efter sina rötter

I början av maj fick biblioteket ett trevligt besök av Kiki Hasselgren, dotter till Mabel Dijsing, Säffles första utbildade bibliotekarie och som arbetade här mellan åren 1929 och 1955.

– Det är väldigt roligt att besöka Säffle igen och få veta lite mer om min mors yrkesgärning, sa Kiki Hasselgren som är uppväxt i Säffle men som inte besökt sin hemstad på många år.

Hon flyttade från Säffle redan efter att hon tagit sin realexamen.

Att Säffle har förändrats mycket sedan den tiden har hon noterat.

– Det är så mycket hus på alla möjliga ställen där det inte var några förut så man blir lätt förvirrad!, skämtade hon.

Bildvisning

Det var i samband med en släktträff som Kiki, som numera bor i Lidingö, besökte Säffle tillsammans med dotter, make och andra släktingar. Förutom besök på biblioteket där Britt Andersson berättade om Säffles bibliotekshistoria och Mabel Dijsings yrkesinsats besöktes även hembygdsgården där hembygdsföreningen bland annat hade anordnat en omfattande bildvisning

Kikis mor, Mabel Dijsing, var en betydelsefull bibliotekspionjär i Säffle. Hon var Säffles första utbildade bibliotekarie och under hennes tid utvecklades verksamheten mycket. Hon anställdes 1929 och var med när biblioteket flyttade till gamla Sifhällaskolan 1933 och när filialerna i Annelund och Tveta tillkom. Införandet av sagostunder på biblioteket var en del av hennes verk.

Bra utveckling

Som liten fick Kiki ibland hjälpa till att sortera böcker på biblioteket och någon gång hände det att hon låg och sov under lånedisken! På den tiden visste hon inte så mycket om vad hennes mamma jobbade med. Att nu få höra mera om detaljerna kring hennes yrkesliv var nytt och mycket spännande för henne.

Själv har Kiki under sitt liv flyttat runt mycket i Sverige på grund av att hennes make Curt Hasselgren varit pansarofficer. Hon har arbetat med många olika saker. Bland annat hade hon en antikaffär i Kristianstad under 25 år.

– Det är extra roligt att se att biblioteket i Säffle har fortsatt att utvecklas på ett bra sätt, avslutar hon.

– Det är väldigt roligt att besöka Säffle igen och få veta lite mer om min mors yrkesgärning, sa Kiki Hasselgren som är uppväxt i Säffle men som inte besökt sin hemstad på många år.

Hon flyttade från Säffle redan efter att hon tagit sin realexamen.

Att Säffle har förändrats mycket sedan den tiden har hon noterat.

– Det är så mycket hus på alla möjliga ställen där det inte var några förut så man blir lätt förvirrad!, skämtade hon.

Bildvisning

Det var i samband med en släktträff som Kiki, som numera bor i Lidingö, besökte Säffle tillsammans med dotter, make och andra släktingar. Förutom besök på biblioteket där Britt Andersson berättade om Säffles bibliotekshistoria och Mabel Dijsings yrkesinsats besöktes även hembygdsgården där hembygdsföreningen bland annat hade anordnat en omfattande bildvisning

Kikis mor, Mabel Dijsing, var en betydelsefull bibliotekspionjär i Säffle. Hon var Säffles första utbildade bibliotekarie och under hennes tid utvecklades verksamheten mycket. Hon anställdes 1929 och var med när biblioteket flyttade till gamla Sifhällaskolan 1933 och när filialerna i Annelund och Tveta tillkom. Införandet av sagostunder på biblioteket var en del av hennes verk.

Bra utveckling

Som liten fick Kiki ibland hjälpa till att sortera böcker på biblioteket och någon gång hände det att hon låg och sov under lånedisken! På den tiden visste hon inte så mycket om vad hennes mamma jobbade med. Att nu få höra mera om detaljerna kring hennes yrkesliv var nytt och mycket spännande för henne.

Själv har Kiki under sitt liv flyttat runt mycket i Sverige på grund av att hennes make Curt Hasselgren varit pansarofficer. Hon har arbetat med många olika saker. Bland annat hade hon en antikaffär i Kristianstad under 25 år.

– Det är extra roligt att se att biblioteket i Säffle har fortsatt att utvecklas på ett bra sätt, avslutar hon.