2018-03-13 10:40

2018-03-13 16:55

Stor risk för vårflod

SÄFFLE: Snödjupet sätter Byälven i riskzonen

Det stora snödjupet i Norge gör att det är risk för vårflod i Byälven när snösmältningen snart sätter i gång.
– Vi vill i god tid gå ut och varna allmänheten för att det finns en risk så att fastighetsägare i riskzonen förbereder sig, säger Säffle kommuns VA-chef Emil Martinsson.

Det är stora mängder snö i Norge som efter snösmältningen når Byälven och snabbt kan höja vattennivån.

–  I år är snödjupet mycket stort och de närmaste veckornas väderlek blir helt avgörande för om det blir en vårflod, säger Emil Martinsson.

Det är milda nätter och fortsatt nederbörd som ökar risken för höga vattendjup i Byälven.

– Därför vill vi redan nu förvarna de som har fastigheter i riskzonen så att det är förberedda. Om vädret blir som vi önskar, det vill säga fortsatta kyliga nätter och ingen nederbörd, så blir det sannolikt ingen vårflod alls, säger Emil Martinsson.

I förra veckan möttes Byälvsgruppen. Det är en sammanslutning med intressenter runt älven. I gruppen ingår kommunerna och deras räddningstjänster, dammägare, SMHI och dess norska motsvarighet NVE, Trafikverket, Sjöfartsverket, LRF och Länsstyrelsen. Mötets huvudämne var risken för vårflod.

– Dammägarna är aktiva genom att bereda plats i sina dammar. De kan inte ta hand om allt vatten men dämpar en eventuell vårflod. I övrigt ser olika samhällsfunktioner över planering och beredskap, berättar Emil Martinsson.

Hur kan man som enskild person förbereda sig på en eventuell vårflod?

– Bor man nära vattendraget ska man se över sitt hem och sina ägodelar. Om man tidigare haft problem med vatten i källaren bör man flytta upp viktiga saker och skaffa en enkel pump. Har man båt eller andra värdesaker uppställda nära vattnet bör man förankra eller flytta dem, svarar Emil Martinsson.

Han berättar att räddningstjänst och andra samhällsfunktioner kommer att bistå vid en översvämning men vid stora problem kommer samhällsviktig verksamhet som vårdinrättningar och skolor att prioriteras.

– Vi kommer regelbundet att uppdatera läget med aktuell information på kommunens hemsida, säger Emil Martinsson.

Det är stora mängder snö i Norge som efter snösmältningen når Byälven och snabbt kan höja vattennivån.

–  I år är snödjupet mycket stort och de närmaste veckornas väderlek blir helt avgörande för om det blir en vårflod, säger Emil Martinsson.

Det är milda nätter och fortsatt nederbörd som ökar risken för höga vattendjup i Byälven.

– Därför vill vi redan nu förvarna de som har fastigheter i riskzonen så att det är förberedda. Om vädret blir som vi önskar, det vill säga fortsatta kyliga nätter och ingen nederbörd, så blir det sannolikt ingen vårflod alls, säger Emil Martinsson.

I förra veckan möttes Byälvsgruppen. Det är en sammanslutning med intressenter runt älven. I gruppen ingår kommunerna och deras räddningstjänster, dammägare, SMHI och dess norska motsvarighet NVE, Trafikverket, Sjöfartsverket, LRF och Länsstyrelsen. Mötets huvudämne var risken för vårflod.

– Dammägarna är aktiva genom att bereda plats i sina dammar. De kan inte ta hand om allt vatten men dämpar en eventuell vårflod. I övrigt ser olika samhällsfunktioner över planering och beredskap, berättar Emil Martinsson.

Hur kan man som enskild person förbereda sig på en eventuell vårflod?

– Bor man nära vattendraget ska man se över sitt hem och sina ägodelar. Om man tidigare haft problem med vatten i källaren bör man flytta upp viktiga saker och skaffa en enkel pump. Har man båt eller andra värdesaker uppställda nära vattnet bör man förankra eller flytta dem, svarar Emil Martinsson.

Han berättar att räddningstjänst och andra samhällsfunktioner kommer att bistå vid en översvämning men vid stora problem kommer samhällsviktig verksamhet som vårdinrättningar och skolor att prioriteras.

– Vi kommer regelbundet att uppdatera läget med aktuell information på kommunens hemsida, säger Emil Martinsson.

  • Claes Österman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.