2018-02-14 16:30

2018-02-14 16:30

Vill få unga delaktiga i politiken

SÄFFLE: Har utrett möjligheter

Kommunen vill hitta sätt för ungdomar att påverka politiken i Säffle, men enligt en utredning är det tveksamt om det ska vara i form av ett traditionellt ungdomsfullmäktige eller ungdomsråd.

Det var efter en motion av socialdemokraterna Stefan Olsson, Rolf Lundkvist och Matilde Konglevoll i somras som kommunen beslutade att utreda möjligheterna för ett ungdomsfullmäktige eller ungdomsråd i Säffle.

Vad passar bäst?

Utredningen är nu klar, och man har kommit fram till att kommunens förtroendevalda och tjänstemän inte bör ta ställning till vilket forum för inflytande som passar bäst, utan att man i stället ska använda sig av många olika möjligheter. Exempel som nämns är elevråd, dialogcaféer, fokusgrupper, demokratidagar, sms-panel eller e-petitioner.

"För att inflytandet ska upplevas viktigt och riktigt och dessutom vara representativt för bredden i målgruppen, behöver vi använda många olika kanaler att samla in ungas åsikt och ha en tydlig bild av hur resultatet ska tas tillvara", kan man läsa i utredningen.

Är positiva

Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen ska ge kommunledningskontoret i uppdrag att arbeta vidare med frågan. Ärendet har behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott som är positiv till förslaget.

Det var efter en motion av socialdemokraterna Stefan Olsson, Rolf Lundkvist och Matilde Konglevoll i somras som kommunen beslutade att utreda möjligheterna för ett ungdomsfullmäktige eller ungdomsråd i Säffle.

Vad passar bäst?

Utredningen är nu klar, och man har kommit fram till att kommunens förtroendevalda och tjänstemän inte bör ta ställning till vilket forum för inflytande som passar bäst, utan att man i stället ska använda sig av många olika möjligheter. Exempel som nämns är elevråd, dialogcaféer, fokusgrupper, demokratidagar, sms-panel eller e-petitioner.

"För att inflytandet ska upplevas viktigt och riktigt och dessutom vara representativt för bredden i målgruppen, behöver vi använda många olika kanaler att samla in ungas åsikt och ha en tydlig bild av hur resultatet ska tas tillvara", kan man läsa i utredningen.

Är positiva

Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen ska ge kommunledningskontoret i uppdrag att arbeta vidare med frågan. Ärendet har behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott som är positiv till förslaget.

  • Jenni Jansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.