2017-12-06 16:25

2017-12-07 10:23

"Pappa hade varit väldigt tillfreds"

NÖJE: Hela känsloregistret när Så mycket bättre tolkar Sven-Ingvars

På lördag hyllas Sven-Ingvars bortgångne frontfigur Sven-Erik Magnusson i programmet Så mycket bättre, där sju artister tolkar valda pärlor ur bandets låtskatt. Sven-Eriks son Oscar, som också är bandets nye sångare, var med under inspelningen.
– En upplevelse med bara superlativ, säger han.

Inför varje ny säsong av Så mycket bättre blev Sven-Erik Magnusson, som avled i mars, tillfrågad att vara med men tackade alltid nej, bland annat på grund av sin sjukdom. Oscar fungerade som länken mellan honom och produktionsteamet, och när han fick frågan om ett hyllningsavsnitt till Sven-Erik Magnusson var valet inte svårt.

– Även om frågan kom bara några dagar efter pappas bortgång var det ett enkelt beslut. Man får inte låta sorgen bli större än glädjen.

Att beskriva känslan av att sitta vid bordet och höra låtarna tolkas av andra, är egentligen omöjligt.

– Det kan bara bli superlativ. Magiskt och fantastiskt, och även sorgligt och ledsamt emellanåt. I det här programmet kastas deltagarna in i ett slags torktumlare i sju dagar, och jag kom in som ett femte hjul. Men jag blev så kärleksfullt omhändertagen och kände mig trygg i det som var.

Artisterna hade minst sagt att välja på. Hur kände du inför det urval som gjorts?

– Först och främst kände jag att det var gjort med mycket respekt och vördnad; alla hade tagit sig an detta och gett det tid. Då brukar resultatet bli därefter.

Och reaktionerna blev starka.

– Vissa låtar har jag förstås en djupare relation till än andra, men jag berördes ändå av alla tolkningar på något sätt.

I folksjälen

Sven-Ingvars har varit verksamma i över 60 år och producerat otaliga hits, som berört många generationer – från minnena av dans i folkets park till radioförmiddagar med Svensktoppen och naturligtvis introt till Hajk på sommarlovet. Trots den långa karriären har inga direkta covers på deras musik tidigare gjorts av andra artister.

– Det ger ju nya dimensioner till låtarna, när nya ögon satts på dem. Ta till exempel Icona Pop – hur ska man förbereda sig på att två electropoptjejer ska göra en akustisk och avskalad låt på svenska, tillföra sin egen touch men samtidigt behålla låtens grundkänsla?

Passionen för musik och att glädja andra med den är något som alla runt bordet i programmet delar – liksom han som medverkar i anden genom originallåtarna.

– Pappa vigde 60 år av sitt liv åt det. Att vara artist i 60 år låter ju helt galet och som något som egentligen inte borde vara möjligt.

Bandet Sven-Ingvars fortsätter. Många tolkningar från Så mycket bättre har blivit stora hits. Hur tror du att det kan påverka bandet framöver?

– Jag vill att Sven-Ingvars ska finnas i forumet för levande musik, och naturligtvis kan det här innebära att vi når ut till en ny publik och finns i deras medvetande på ett annat sätt än tidigare. Sabina Ddumbas vanliga lyssnare kanske inte brukar slänga på en Sven-Ingvars-låt, men så kan det ju bli nu.

Till sist – vad tror du att Sven-Erik hade tyckt om avsnittet?

– Jag tror att han hade sagt ”vilken jävla dag!” och varit lika omtumlad som jag. Jag har min pappa så nära i mig, som en ledsagare i livet, att jag tror mig veta vad han hade tyckt om saker innan jag hoppar på dem, annars hade jag inte tackat ja. Jag tror att han hade varit väldigt tillfreds, nöjd – och lite generad.

Inför varje ny säsong av Så mycket bättre blev Sven-Erik Magnusson, som avled i mars, tillfrågad att vara med men tackade alltid nej, bland annat på grund av sin sjukdom. Oscar fungerade som länken mellan honom och produktionsteamet, och när han fick frågan om ett hyllningsavsnitt till Sven-Erik Magnusson var valet inte svårt.

– Även om frågan kom bara några dagar efter pappas bortgång var det ett enkelt beslut. Man får inte låta sorgen bli större än glädjen.

Att beskriva känslan av att sitta vid bordet och höra låtarna tolkas av andra, är egentligen omöjligt.

– Det kan bara bli superlativ. Magiskt och fantastiskt, och även sorgligt och ledsamt emellanåt. I det här programmet kastas deltagarna in i ett slags torktumlare i sju dagar, och jag kom in som ett femte hjul. Men jag blev så kärleksfullt omhändertagen och kände mig trygg i det som var.

Artisterna hade minst sagt att välja på. Hur kände du inför det urval som gjorts?

– Först och främst kände jag att det var gjort med mycket respekt och vördnad; alla hade tagit sig an detta och gett det tid. Då brukar resultatet bli därefter.

Och reaktionerna blev starka.

– Vissa låtar har jag förstås en djupare relation till än andra, men jag berördes ändå av alla tolkningar på något sätt.

I folksjälen

Sven-Ingvars har varit verksamma i över 60 år och producerat otaliga hits, som berört många generationer – från minnena av dans i folkets park till radioförmiddagar med Svensktoppen och naturligtvis introt till Hajk på sommarlovet. Trots den långa karriären har inga direkta covers på deras musik tidigare gjorts av andra artister.

– Det ger ju nya dimensioner till låtarna, när nya ögon satts på dem. Ta till exempel Icona Pop – hur ska man förbereda sig på att två electropoptjejer ska göra en akustisk och avskalad låt på svenska, tillföra sin egen touch men samtidigt behålla låtens grundkänsla?

Passionen för musik och att glädja andra med den är något som alla runt bordet i programmet delar – liksom han som medverkar i anden genom originallåtarna.

– Pappa vigde 60 år av sitt liv åt det. Att vara artist i 60 år låter ju helt galet och som något som egentligen inte borde vara möjligt.

Bandet Sven-Ingvars fortsätter. Många tolkningar från Så mycket bättre har blivit stora hits. Hur tror du att det kan påverka bandet framöver?

– Jag vill att Sven-Ingvars ska finnas i forumet för levande musik, och naturligtvis kan det här innebära att vi når ut till en ny publik och finns i deras medvetande på ett annat sätt än tidigare. Sabina Ddumbas vanliga lyssnare kanske inte brukar slänga på en Sven-Ingvars-låt, men så kan det ju bli nu.

Till sist – vad tror du att Sven-Erik hade tyckt om avsnittet?

– Jag tror att han hade sagt ”vilken jävla dag!” och varit lika omtumlad som jag. Jag har min pappa så nära i mig, som en ledsagare i livet, att jag tror mig veta vad han hade tyckt om saker innan jag hoppar på dem, annars hade jag inte tackat ja. Jag tror att han hade varit väldigt tillfreds, nöjd – och lite generad.