2017-10-11 07:55

2017-10-11 07:55

Arbetslösheten sjunker i Säffle

SÄFFLE: 802 personer arbetslösa

I september minskade arbetslösheten i Säffle jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

802 personer i Säffle var i september öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, vilket motsvarar 11,8 procent av den totala arbetskraften. Det är 63 personer färre än vid samma tidpunkt förra året, och en minskning på 0,9 procentenheter.

Även bland de unga i åldrarna 18-24 år har arbetslösheten minskat i Säffle. I september var drygt 19 procent utan jobb, vilket är 1,7 procentenheter färre än ifjol.

Samma utveckling ses bland arbetssökande som är utrikesfödda. Där minskade arbetslösheten med 2,3 procentenheter, jämfört med förra året.

I Värmlands län var den totala arbetslösheten 7,6 procent i september månad. Det är stor efterfrågan på arbetskraft, men allt svårare att rekrytera, enligt Arbetsförmedlingen.

– Matchningen mellan utbud och efterfrågan av kompetenser går inte riktigt ihop. Förutom att ta tillvara den kompetens som finns, är utbildning av personer med låg utbildningsnivå en viktig faktor för att förbättra läget, säger Lena Hertzberg, arbetsförmedlingschef i Karlstad, Grums och Hammarö, i ett pressmeddelande.

802 personer i Säffle var i september öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, vilket motsvarar 11,8 procent av den totala arbetskraften. Det är 63 personer färre än vid samma tidpunkt förra året, och en minskning på 0,9 procentenheter.

Även bland de unga i åldrarna 18-24 år har arbetslösheten minskat i Säffle. I september var drygt 19 procent utan jobb, vilket är 1,7 procentenheter färre än ifjol.

Samma utveckling ses bland arbetssökande som är utrikesfödda. Där minskade arbetslösheten med 2,3 procentenheter, jämfört med förra året.

I Värmlands län var den totala arbetslösheten 7,6 procent i september månad. Det är stor efterfrågan på arbetskraft, men allt svårare att rekrytera, enligt Arbetsförmedlingen.

– Matchningen mellan utbud och efterfrågan av kompetenser går inte riktigt ihop. Förutom att ta tillvara den kompetens som finns, är utbildning av personer med låg utbildningsnivå en viktig faktor för att förbättra läget, säger Lena Hertzberg, arbetsförmedlingschef i Karlstad, Grums och Hammarö, i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.