2017-09-07 08:03

2017-09-07 08:03

Kanonsommar på Lurö Krog

LURÖ: Håkan Mattssons andra sommar på Lurö blev en succé.

Hösten börjar smyga sig på och sommarsäsongen har nu lidit mot sitt slut på Lurö. Den gångna sommaren har varit en succé, inte minst för Lurö Krog och Håkan Mattsson.
– Det har varit helt kanon; mycket folk hela sommaren och väldigt bra väder - varken mulet eller regn, säger Håkan.

Den gångna sommaren har varit mycket bra för Lurö Krog, och många har tagit sig ut för att smaka av den fantastiska och närproducerade maten. Det har varit en sommar fylld med väldigt nöjda matgäster och mycket nöjd personal.

Vänerns finaste sjökrog

Maten som bjuds ute på Lurö är mycket insjöfisk, men även griskött från Värmlandsnäs och kyckling från Dalsland. Nu när hösten nalkas serverar man även löjrom från trakten och självklart kräftor har funnits på menyn. Svamp och bär finns att tillgå ute på ön.

– Gös är alltid en succé - med dill, potatis och syrad rödlök. Men det visste vi skulle gå hem hos gästerna. Det är en Sjökrog i grunden, och tanken är att det ska vara Vänerns finaste Sjökrog också, skrattar Håkan och fortsätter:

– Man vill höja standarden på maten i den här miljön; gott i glas och gott på tallriken.

Matleveransen är inte det lättaste ut till Lurö, men varje onsdag har man tagit båten in till Ekenäs för nya varor. Håkan medger att det ibland har varit lite av ett äventyr - leveranser som inte kommit i tid eller folk som inte hittat. Han är dock mycket nöjd med alla sina leverantörer, som han tycker har skött sig otroligt bra.

– Det ställer ett högt krav på mig och dem - man får inte ha glömt någonting, säger han.

Fler år framöver som delägare

Lurö är Håkans hem från och med midsommar till och med september.

– Det är som att vara i sommarstugan - fast med jobb, skrattar Håkan och fortsätter:

– Det är otroligt inspirerande att få laga mat i en sådan miljö. Det räcker att bara titta ut genom fönstret eller sätta sig ute och ta en kopp kaffe - då kan man inte vara på dåligt humör. När man hör måsarna utanför, då är det lätt att skapa sjömat.

Förra året var Håkan anställd som konsult ute på Krogen, men i år blev han erbjuden att bli delägare, tillsammans med Gunnar Åberg - vilket han är inte var sen att tacka ja till.

– Jag var redan kär i stället, så det var inget att fundera på - nu hoppas vi på många år här ute framöver. Jag och Gunnar kompletterar varandra mycket bra, säger han.

Stängning sista oktober

Högsäsongen ute på Lurö har lidit mot sitt slut, men ännu har Krogen öppet ett tag till. Sista oktober packar man ihop och stänger igen helt för säsongen. Håkan är nu ”hemma” på Krokstad igen, men har som sagt några turer ut till Lurö kvar.

– Det är nu man ser hur otroligt lyxig sommaren har varit - att man har fått chansen att jobba i de här vackra miljöerna; både Krokstad och Lurö. Att det kan vara så vackert i lilla Säffle. Det är när man kommer ifrån de båda ställena ett tag, och sedan kommer tillbaka som man inser vad bra man har det, säger Håkan.

Håkan berättar att man även gjort en ny investering; en ny båt. Detta för att man ska få en större flexibilitet - nu kan gästerna hämtas och lämnas där de vill.

Den gångna sommaren har varit mycket bra för Lurö Krog, och många har tagit sig ut för att smaka av den fantastiska och närproducerade maten. Det har varit en sommar fylld med väldigt nöjda matgäster och mycket nöjd personal.

Vänerns finaste sjökrog

Maten som bjuds ute på Lurö är mycket insjöfisk, men även griskött från Värmlandsnäs och kyckling från Dalsland. Nu när hösten nalkas serverar man även löjrom från trakten och självklart kräftor har funnits på menyn. Svamp och bär finns att tillgå ute på ön.

– Gös är alltid en succé - med dill, potatis och syrad rödlök. Men det visste vi skulle gå hem hos gästerna. Det är en Sjökrog i grunden, och tanken är att det ska vara Vänerns finaste Sjökrog också, skrattar Håkan och fortsätter:

– Man vill höja standarden på maten i den här miljön; gott i glas och gott på tallriken.

Matleveransen är inte det lättaste ut till Lurö, men varje onsdag har man tagit båten in till Ekenäs för nya varor. Håkan medger att det ibland har varit lite av ett äventyr - leveranser som inte kommit i tid eller folk som inte hittat. Han är dock mycket nöjd med alla sina leverantörer, som han tycker har skött sig otroligt bra.

– Det ställer ett högt krav på mig och dem - man får inte ha glömt någonting, säger han.

Fler år framöver som delägare

Lurö är Håkans hem från och med midsommar till och med september.

– Det är som att vara i sommarstugan - fast med jobb, skrattar Håkan och fortsätter:

– Det är otroligt inspirerande att få laga mat i en sådan miljö. Det räcker att bara titta ut genom fönstret eller sätta sig ute och ta en kopp kaffe - då kan man inte vara på dåligt humör. När man hör måsarna utanför, då är det lätt att skapa sjömat.

Förra året var Håkan anställd som konsult ute på Krogen, men i år blev han erbjuden att bli delägare, tillsammans med Gunnar Åberg - vilket han är inte var sen att tacka ja till.

– Jag var redan kär i stället, så det var inget att fundera på - nu hoppas vi på många år här ute framöver. Jag och Gunnar kompletterar varandra mycket bra, säger han.

Stängning sista oktober

Högsäsongen ute på Lurö har lidit mot sitt slut, men ännu har Krogen öppet ett tag till. Sista oktober packar man ihop och stänger igen helt för säsongen. Håkan är nu ”hemma” på Krokstad igen, men har som sagt några turer ut till Lurö kvar.

– Det är nu man ser hur otroligt lyxig sommaren har varit - att man har fått chansen att jobba i de här vackra miljöerna; både Krokstad och Lurö. Att det kan vara så vackert i lilla Säffle. Det är när man kommer ifrån de båda ställena ett tag, och sedan kommer tillbaka som man inser vad bra man har det, säger Håkan.

Håkan berättar att man även gjort en ny investering; en ny båt. Detta för att man ska få en större flexibilitet - nu kan gästerna hämtas och lämnas där de vill.