2017-09-02 10:18

2017-09-02 10:18

Så ser framtidsplanerna för Ekenäs ut

VÄRMLANDSNÄS: Hoppas ha restaurangen klar till nästa säsong

Planeringen för Ekenäs framtid är i full gång, men tiden börjar bli knapp för att man ska kunna uppnå sitt uppsatta mål.
– Det är tight. Det är en väldigt optimistisk planering, men vårt mål som vi fortfarande strävar efter är att restaurangen ska vara klar till nästa säsong, säger Katrin Steverding, Säffle kommuns utvecklingsstrateg.

Det finns stora planer för Ekenäs, och det är mycket som ska göras, fördelat över några års tid. Mycket av Ekenäsplanerna går fortfarande bara att se i pappersform; en ny detaljplan, ritningar, bygglov, budgetar och panering.

– Jag har fulständig förståelse för att man tycker att det inte händer någonting - det är en trög process. Men allt måste ha sin gång. Vi måste planera allt på rätt sätt utifrån regelverket och budgeten vi har. Men jag och Pär Lindström, kommunens fastighetsstrateg, har lagt in en extra växel nu, så även om vi inte har något konkret att visa så händer det saker, säger Katrin.

Servicehus i oktober

Hon berättar att den första byggnationen är på gång, och det ganska snart. En ny servicebyggnad, innehållande tre nya toaletter och tre nya duschar, ska förhoppningsvis vara på plats i oktober.

Frågan om en ny sjömack är också fortfarande aktuell menar Katrin. Det är en fråga man jobbar med och man kommer att ha ett möte med en möjlig entreprenör om två veckor.

Ny restaurang

Arkitektritningarna på den nya restaurangen som kommer att byggas är förhoppningsvis också klara snart. Katrin hoppas att man troligen kommer att ha ett färdigt förslag om två till tre veckor. Innan man vet prislappen på det bygget, som man vet inte kommer bli billigt, vet man inte heller hur långt den nuvarande budgeten räcker för resterande insatser. Det som prioriteras högst efter restaurangbygget är att få till en bra campingyta med fler elplatser och en bra tillgänglighet i området under 2018.

Det finns budgeterade medel för Ekenäs för 2017 och 2018 som beräknades efter utvecklingsplanen som togs fram 2016. För åren därpå har man ännu ingen budget, men Katrin berättar att man vill kunna bygga en ny lekplats med vattentema och anlägga en barnvänlig badplats. Dessutom ska man se över Vita husets användningsområde.

– Vi tänker oss kanske att det kunde fungera som ett mindre vandrarhem. Det skulle vara ett bra komplement till campingen och kan förlänga säsongen därute. Det är något som vi kommer att titta närmare på, och det är en tanke som vi har - så det är inget vi har planerat i detalj än, säger Katrin.

Hur ser det ut med driften av restaurangen?

– Det vet vi inte än. Nords har sagt upp kontraktet, men vi kommer att sätta oss ner och diskutera driften med dem. Det har fungerat väldigt bra med dem, och de har varit populära - de är en bra entreprenör. Det vore kul om de ville fortsätta driva restaurangen, men som sagt vi vet inte hur det blir än, säger Katrin.

Vad tror du; kommer det att vara klart till sommaren?

– Det är tight, och vi har det väldigt pressat. Det är en väldigt optimistisk planering, men vårt mål som vi fortfarande strävar efter är att restaurangen ska vara klar till nästa säsong, avslutar Katrin.

Det finns stora planer för Ekenäs, och det är mycket som ska göras, fördelat över några års tid. Mycket av Ekenäsplanerna går fortfarande bara att se i pappersform; en ny detaljplan, ritningar, bygglov, budgetar och panering.

– Jag har fulständig förståelse för att man tycker att det inte händer någonting - det är en trög process. Men allt måste ha sin gång. Vi måste planera allt på rätt sätt utifrån regelverket och budgeten vi har. Men jag och Pär Lindström, kommunens fastighetsstrateg, har lagt in en extra växel nu, så även om vi inte har något konkret att visa så händer det saker, säger Katrin.

Servicehus i oktober

Hon berättar att den första byggnationen är på gång, och det ganska snart. En ny servicebyggnad, innehållande tre nya toaletter och tre nya duschar, ska förhoppningsvis vara på plats i oktober.

Frågan om en ny sjömack är också fortfarande aktuell menar Katrin. Det är en fråga man jobbar med och man kommer att ha ett möte med en möjlig entreprenör om två veckor.

Ny restaurang

Arkitektritningarna på den nya restaurangen som kommer att byggas är förhoppningsvis också klara snart. Katrin hoppas att man troligen kommer att ha ett färdigt förslag om två till tre veckor. Innan man vet prislappen på det bygget, som man vet inte kommer bli billigt, vet man inte heller hur långt den nuvarande budgeten räcker för resterande insatser. Det som prioriteras högst efter restaurangbygget är att få till en bra campingyta med fler elplatser och en bra tillgänglighet i området under 2018.

Det finns budgeterade medel för Ekenäs för 2017 och 2018 som beräknades efter utvecklingsplanen som togs fram 2016. För åren därpå har man ännu ingen budget, men Katrin berättar att man vill kunna bygga en ny lekplats med vattentema och anlägga en barnvänlig badplats. Dessutom ska man se över Vita husets användningsområde.

– Vi tänker oss kanske att det kunde fungera som ett mindre vandrarhem. Det skulle vara ett bra komplement till campingen och kan förlänga säsongen därute. Det är något som vi kommer att titta närmare på, och det är en tanke som vi har - så det är inget vi har planerat i detalj än, säger Katrin.

Hur ser det ut med driften av restaurangen?

– Det vet vi inte än. Nords har sagt upp kontraktet, men vi kommer att sätta oss ner och diskutera driften med dem. Det har fungerat väldigt bra med dem, och de har varit populära - de är en bra entreprenör. Det vore kul om de ville fortsätta driva restaurangen, men som sagt vi vet inte hur det blir än, säger Katrin.

Vad tror du; kommer det att vara klart till sommaren?

– Det är tight, och vi har det väldigt pressat. Det är en väldigt optimistisk planering, men vårt mål som vi fortfarande strävar efter är att restaurangen ska vara klar till nästa säsong, avslutar Katrin.