2017-08-10 08:39

2017-08-10 08:39

Arrangörer laddar för Folk & Rock

SEGMON: ”Den lilla festivalen med det stora hjärtat”

Det laddas för jubileum. I morgon fredag drar Folk & Rock i gång för tionde året.

– Vi är otroligt nöjda med programmet, säger Karin Forsling och Lasse Högberg.

I parken är det full fart. Det är tält som sätts upp och kablar som dras. Folk & Rock engagerar hela bygden och det är de ideella krafterna - runt 150 personer - som är själen i festivalen och som får det att funka. Lasse och Karin talar om en folkrörelse.

Satte Segmon på kartan

När idén om en musikfestival i Segmon - som i hög grad var ett upprop för en levande landsbygd - kom på tal, var det flera som skakade på huvudet och var skeptiska. Men opinionen vände snabbt och uppfattningarna blev i stället det motsatta. Fram växte en stolthet över att Lasse och Karin satte lilla Segmon på musik- och kulturkartan.

Vilka har varit höjdpunkterna under de tio åren?

– En höjdpunkt var förstås Sven-Ingvars ifjol, säger Lasse och ler brett.

– Det var helt magiskt. 60 år sedan de startade här på platsen och så kunde cirkeln slutas. Att Sven-Erik gjorde en av sina sista spelningar just här känns ju väldigt speciellt.

Kent Nilsson, ordförande i Segmons Folkets Hus-förening minns kvällen när man slog publikrekord.

– Sven-Erik gav allt och bjöd fruktansvärt mycket på sig själv. På scenen märktes inget av sjukdomen, men före och efter såg man att han var sliten och trött. Efter konserten var han helt slut och låg på en soffa ville bara hem.

Karin och Lasse nämner också First Aid Kit som var i Segmon 2010, precis innan de slog igenom och blev ett världsband. Ambitionen har alltid varit att ge publiken ny musik och hitta artister som står inför sitt stora genombrott. Karin beskriver det som en musikalisk upptäcktsresa. Med First Aid Kit var det så.

– Att tjejerna tre år senare valde att komma tillbaka till Segmon var fantastiskt.

I år har de förväntningar på Amanda Werne eller Slowgold, som hon kallar sig som artist.

– Henne tror vi mycket på. Hon kommer bli jättestor, säger Karin.

Oviss framtid

– Nu efter tio år är vi etablerade och har en bra organisation. Bokningsbolag och artister känner till oss. Många oetablerade band hör av sig och vill komma och spela.

Både Karin och Lasse är eniga om att det varit tio roliga år, men också väldigt slitigt och ett ständigt arbete med att få ihop ekonomin.

Framtiden då?

– Ja, det är en bra fråga, säger Lasse och blir lite tystlåten och fundersam innan han svarar:

– Vi blir äldre. Många som är med och jobbar börjar komma till åren och det är svårt att fylla på med yngre som vill jobba ideellt.

Karin fortsätter:

– Det är också en bransch som har förändrats under de här tio åren. Marknaden för livemusik är mer ekonomiskt tuff i dag när bolagen driver upp priserna och det blir en dragkamp om artister. Vi är nöjda över vad vi åstadkommit. Det får bli att vi sätter oss i höst och bestämmer hur vi gör framöver. Kanske blir festivalen i en annan form.

– Vi är otroligt nöjda med programmet, säger Karin Forsling och Lasse Högberg.

I parken är det full fart. Det är tält som sätts upp och kablar som dras. Folk & Rock engagerar hela bygden och det är de ideella krafterna - runt 150 personer - som är själen i festivalen och som får det att funka. Lasse och Karin talar om en folkrörelse.

Satte Segmon på kartan

När idén om en musikfestival i Segmon - som i hög grad var ett upprop för en levande landsbygd - kom på tal, var det flera som skakade på huvudet och var skeptiska. Men opinionen vände snabbt och uppfattningarna blev i stället det motsatta. Fram växte en stolthet över att Lasse och Karin satte lilla Segmon på musik- och kulturkartan.

Vilka har varit höjdpunkterna under de tio åren?

– En höjdpunkt var förstås Sven-Ingvars ifjol, säger Lasse och ler brett.

– Det var helt magiskt. 60 år sedan de startade här på platsen och så kunde cirkeln slutas. Att Sven-Erik gjorde en av sina sista spelningar just här känns ju väldigt speciellt.

Kent Nilsson, ordförande i Segmons Folkets Hus-förening minns kvällen när man slog publikrekord.

– Sven-Erik gav allt och bjöd fruktansvärt mycket på sig själv. På scenen märktes inget av sjukdomen, men före och efter såg man att han var sliten och trött. Efter konserten var han helt slut och låg på en soffa ville bara hem.

Karin och Lasse nämner också First Aid Kit som var i Segmon 2010, precis innan de slog igenom och blev ett världsband. Ambitionen har alltid varit att ge publiken ny musik och hitta artister som står inför sitt stora genombrott. Karin beskriver det som en musikalisk upptäcktsresa. Med First Aid Kit var det så.

– Att tjejerna tre år senare valde att komma tillbaka till Segmon var fantastiskt.

I år har de förväntningar på Amanda Werne eller Slowgold, som hon kallar sig som artist.

– Henne tror vi mycket på. Hon kommer bli jättestor, säger Karin.

Oviss framtid

– Nu efter tio år är vi etablerade och har en bra organisation. Bokningsbolag och artister känner till oss. Många oetablerade band hör av sig och vill komma och spela.

Både Karin och Lasse är eniga om att det varit tio roliga år, men också väldigt slitigt och ett ständigt arbete med att få ihop ekonomin.

Framtiden då?

– Ja, det är en bra fråga, säger Lasse och blir lite tystlåten och fundersam innan han svarar:

– Vi blir äldre. Många som är med och jobbar börjar komma till åren och det är svårt att fylla på med yngre som vill jobba ideellt.

Karin fortsätter:

– Det är också en bransch som har förändrats under de här tio åren. Marknaden för livemusik är mer ekonomiskt tuff i dag när bolagen driver upp priserna och det blir en dragkamp om artister. Vi är nöjda över vad vi åstadkommit. Det får bli att vi sätter oss i höst och bestämmer hur vi gör framöver. Kanske blir festivalen i en annan form.

  • Albin Norén

Artister i år

Pugh Rogefeldt, Slowgold, Nynningen, Anders F Rönnblom, Marie Bergman, Oscar Magnusson & Staffan Ernestam, Partiet, Havet, I´m Kingfisher, Dakota Sea Riders, Henke Wermelin & His New Love, Rhymes, John Bull Gang, Granny K, Tjejkraft, Nephila, Skuggfolk

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.