2017-08-09 10:21

2017-08-09 10:21

Mopedrally i ösregn vid hembygdsdagarna

LÅNGSERUD: Uppskattade hembygdsdagar med många aktiviteter

Det blev två intensiva hembygdsdagar i Långserud med mopedrally, utställningar, musik och god mat.

På fredagen var vädret på arrangörernas sida och folk hade det riktigt bra på tunet vid hembygdsgården. Gruppen Scumbags, det vill säga John McCaffrey, Marcus Gustafsson och Leif Hertz, bjöd på härligt svängande sång och musik från Skottland och Irland. Ett trettiotal personer bakade egna pizzor med viss proffshjälp och John McCaffrey och Elin Almberg visade både vackra och spännande fotografier i logen.

Utmaning

På lördagen hade meteorologerna lovat vackert väder fram till sen eftermiddag, men så blev det inte. 92 mopedekipage av varierande ålder och standard hann knappt starta förrän regnet formligen öste ned och gjorde så i ett par timmar. Den tuffa 5,6 mil långa banan gick genom fyra socknar, och i backarna vid Övre Lofterud och Finntorp var det en rejäl prövning både för förare och mopeder. På ett eller annat sätt kom dock alla i mål och solen kom också tillbaka. Vinnare blev Maria Opheim i damklassen och Seppo Oksa i herrklassen. Tack vare många sponsorer kunde många fina priser lottas ut.

Bellman Brothers - Henrik Fredriksson och Ronnie Hammar, bjöd på härligt svängande sång och musik som avslutades med ett Sven-Ingvars potpurri.

Full fart i köket

Personerna som köade till nävgröt och fläsk hade höga förväntningar och dessa infriades. Köks- och serveringspersonalen fick jobba hårt men hade helnöjda kunder.

Årets tema under hembygdsdagarna var huvudbonader och accessoarer, och Carina Olsson berättade på ett lärorikt och intressant sätt om historien kring dessa föremål. Ett antal damer och herrar ”mannekängade”.

– Vet ni att damer hade hattar med stora brätten för att inte bli bruna och förväxlade med folk som arbetade utomhus? sa Carina Olsson.

Bagarstugan var skönt varm även på lördagen, och närmare ett 180 brödkakor bakades och såldes till köpsugna kunder. Hardy Börås var ”överstebagare” med ett tiotal medhjälpare.

– Nu när solskenet återkommit så kan jag utlova att det kommer att bli ett mopedrally, det 16:e i ordningen, även nästa år, sa Johan Karlsson i arrangörsstaben, och banläggaren Robin Lawner nickade instämmande.

På fredagen var vädret på arrangörernas sida och folk hade det riktigt bra på tunet vid hembygdsgården. Gruppen Scumbags, det vill säga John McCaffrey, Marcus Gustafsson och Leif Hertz, bjöd på härligt svängande sång och musik från Skottland och Irland. Ett trettiotal personer bakade egna pizzor med viss proffshjälp och John McCaffrey och Elin Almberg visade både vackra och spännande fotografier i logen.

Utmaning

På lördagen hade meteorologerna lovat vackert väder fram till sen eftermiddag, men så blev det inte. 92 mopedekipage av varierande ålder och standard hann knappt starta förrän regnet formligen öste ned och gjorde så i ett par timmar. Den tuffa 5,6 mil långa banan gick genom fyra socknar, och i backarna vid Övre Lofterud och Finntorp var det en rejäl prövning både för förare och mopeder. På ett eller annat sätt kom dock alla i mål och solen kom också tillbaka. Vinnare blev Maria Opheim i damklassen och Seppo Oksa i herrklassen. Tack vare många sponsorer kunde många fina priser lottas ut.

Bellman Brothers - Henrik Fredriksson och Ronnie Hammar, bjöd på härligt svängande sång och musik som avslutades med ett Sven-Ingvars potpurri.

Full fart i köket

Personerna som köade till nävgröt och fläsk hade höga förväntningar och dessa infriades. Köks- och serveringspersonalen fick jobba hårt men hade helnöjda kunder.

Årets tema under hembygdsdagarna var huvudbonader och accessoarer, och Carina Olsson berättade på ett lärorikt och intressant sätt om historien kring dessa föremål. Ett antal damer och herrar ”mannekängade”.

– Vet ni att damer hade hattar med stora brätten för att inte bli bruna och förväxlade med folk som arbetade utomhus? sa Carina Olsson.

Bagarstugan var skönt varm även på lördagen, och närmare ett 180 brödkakor bakades och såldes till köpsugna kunder. Hardy Börås var ”överstebagare” med ett tiotal medhjälpare.

– Nu när solskenet återkommit så kan jag utlova att det kommer att bli ett mopedrally, det 16:e i ordningen, även nästa år, sa Johan Karlsson i arrangörsstaben, och banläggaren Robin Lawner nickade instämmande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.