2017-08-09 10:22

2017-08-09 10:23

Avfallsproblem i Botilsäter upprör

BOTILSÄTER: Sopor hamnar i naturen: ”Containrarna töms för sällan”

Återvinningsstationen intill Botilsäters Livs har i sommar snabbt blivit överfull och skräp har i stället hamnat i naturen.

– Nu har vi tröttnat, säger lanthandlaren Guillermo Chiappe.

I ett par veckors tid har Guillermo och hans fru Lena ringt och mejlat till FTI, (Förpacknings och återvinningsinsamlingen) om att de ska komma att tömma containrarna oftare. Några direkta åtgärder har de inte märkt av. I ett mejlsvar till Lena medger FTI att man den 25 juli missade att tömma behållarna.

Inget bra intryck

– Vi vill visa upp det vackra Värmlandsnäs för alla som besöker oss - inte det här, säger Guillermo och visar sopor som ligger utspridda på marken en bit från containrarna. Troligtvis är det fåglar och vinden som dragit runt på skräpet och ibland är det avfall som egentligen inte ska läggas i återvinningscontainrarna, däribland upptäcks några använda blöjor i gräset.

– Det är inget bra intryck som våra besökare får, säger Guillermo.

Det är nu under semesterperioden, i synnerhet på söndagarna som containrarna varit överfulla. Containrarna i Botilsäter är den enda återvinningsstationen som finns på hela Värmlandsnäs, berättar ”Chiappe” och tyvärr har det visat sig att den del slänger sina hushållssopor i behållarna som är avsedda för annat.

– Jag tror det är slarv. De allra flesta lägger i rätt behållare, säger Lena.

Tömmer inte i tid

Meningen är att FTI ska tömma med jämna mellanrum och kommunen ska hålla området rent och städat. Både Guillermo och Lena är nöjda med hur kommunen sköter uppgiften och besvikelsen riktas i stället till FTI, som inte tömmer behållarna i tid vilket får konsekvensen att avfall som inte får plats i behållarna läggs på marken i väntan på tömning.

Enligt Guillermo och Lena blir det högar med kartonger och förpackningar på marken och när det blåser flyger sakerna lätt i väg. För att motverka att hushållssopor hamnar i naturen har de önskemål om att Säffle kommun ställer ut en ”turistcontainer” i Botilsäter som besökande och sommargäster ska kunna använda. Containern bör då vara med luckor så att inte fåglar tar sig in. Då skulle den yttre miljön på ett enkelt sätt kunna hållas fräschare, menar de.

Vanligt problem

Containrar som blir överfulla under sommaren upplevs som problem även på andra platser i kommunen. ST har rapporterat om att återvinningsstationen vid Ed i Långserud svämmat över av allehanda sopor. Där är det mycket som tyder på att det är förbipasserande som dumpar sina hushållssopor.

ST har sökt FTI för en kommentar.

– Nu har vi tröttnat, säger lanthandlaren Guillermo Chiappe.

I ett par veckors tid har Guillermo och hans fru Lena ringt och mejlat till FTI, (Förpacknings och återvinningsinsamlingen) om att de ska komma att tömma containrarna oftare. Några direkta åtgärder har de inte märkt av. I ett mejlsvar till Lena medger FTI att man den 25 juli missade att tömma behållarna.

Inget bra intryck

– Vi vill visa upp det vackra Värmlandsnäs för alla som besöker oss - inte det här, säger Guillermo och visar sopor som ligger utspridda på marken en bit från containrarna. Troligtvis är det fåglar och vinden som dragit runt på skräpet och ibland är det avfall som egentligen inte ska läggas i återvinningscontainrarna, däribland upptäcks några använda blöjor i gräset.

– Det är inget bra intryck som våra besökare får, säger Guillermo.

Det är nu under semesterperioden, i synnerhet på söndagarna som containrarna varit överfulla. Containrarna i Botilsäter är den enda återvinningsstationen som finns på hela Värmlandsnäs, berättar ”Chiappe” och tyvärr har det visat sig att den del slänger sina hushållssopor i behållarna som är avsedda för annat.

– Jag tror det är slarv. De allra flesta lägger i rätt behållare, säger Lena.

Tömmer inte i tid

Meningen är att FTI ska tömma med jämna mellanrum och kommunen ska hålla området rent och städat. Både Guillermo och Lena är nöjda med hur kommunen sköter uppgiften och besvikelsen riktas i stället till FTI, som inte tömmer behållarna i tid vilket får konsekvensen att avfall som inte får plats i behållarna läggs på marken i väntan på tömning.

Enligt Guillermo och Lena blir det högar med kartonger och förpackningar på marken och när det blåser flyger sakerna lätt i väg. För att motverka att hushållssopor hamnar i naturen har de önskemål om att Säffle kommun ställer ut en ”turistcontainer” i Botilsäter som besökande och sommargäster ska kunna använda. Containern bör då vara med luckor så att inte fåglar tar sig in. Då skulle den yttre miljön på ett enkelt sätt kunna hållas fräschare, menar de.

Vanligt problem

Containrar som blir överfulla under sommaren upplevs som problem även på andra platser i kommunen. ST har rapporterat om att återvinningsstationen vid Ed i Långserud svämmat över av allehanda sopor. Där är det mycket som tyder på att det är förbipasserande som dumpar sina hushållssopor.

ST har sökt FTI för en kommentar.

  • Albin Norén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.