2017-08-07 06:00

2017-08-07 06:42

"Jag gillar att använda gamla saker på nya sätt"

ST HÄLSAR PÅ: Nilssons innergård – kan detta vara trädgårdshimlen?

En trädgård som andra bara drömmer om, och ett hus fyllt av historia, ännu mera växter och många fina loppisfynd är vad som gömmer sig hemma hos Susanne Nilsson och hennes familj.
– Jag gillar återbruk och att ge saker nya användningsområden, säger Susanne.

För 17 år sedan, när familjen Nilsson flyttade in i huset, fanns bara en gräsmatta med en stor ek och några syrénbuskar - inte mycket att hurra för. I dag är trädgården bakom det gamla huset en riktig överraskning. Grönskande träd, buskar och växter överallt - välgjort och omsorgsfullt placerat genom hela den skyddade bakgården, är vad som gömmer sig runt husknuten.

– Det är inte första gången jag får ”oj”-reaktionen, skrattar Susanne Nilsson.

Lummig oas

Hos familjen Nilsson gömmer sig en mysig innergård på 900 kvadratmeter, inramad av gamla uthus, mitt i centrala Säffle. Det är som att kliva in i en annan värld - fantastiskt. Trädgården består av små träd, buskar och perenner, och rabatterna är kantade med skiffer och sten.

Susanne menar dock att det inte finns någon plan för den vackra trädgården. Det finns alltid något projekt i gång, och det finns alltid något som kan flyttas, planteras om, bytas ut eller läggas till. För varje år växer trädgården, och för varje år minskar den yta som är täckt av gräsmatta.

– Det finns ingen ordning och det blir aldrig färdigt - det bara växer varje år. Det har spårat ur helt - nörderi på hög nivå, skrattar Susanne och fortsätter:

– Det är min Lisa för själen att vara här ute och greja och skapa - det finns alltid något att göra.

Prisbelönt trädgård

Bladverk i olika former och färger; mörkbladiga växter, limegröna växter, mörkgröna växter - ja alla sorters färger sprider ut sig i Susannes vackra trädgård. En ganska lättsam trädgård enligt Susanne - den sköter sig ganska bra själv eftersom det är så mycket bladväxter. Flera olika sittplatser är strategiskt placerade runt om i trädgården beroende på om man vill ha sol eller skugga, eller om det är morgon, mitt på dagen eller kväll - som små olika rum omslutna av växter. År 2015 fick trädgården välförtjänt nog ett hederspris för färg och form i trädgårdspremieringen för värmländska trädgårdar.

113 år gammalt hus

År 1904 byggdes huset på Sundsgatan 35 av snickare Nilsson. Det kostade 300 kronor att resa stommen; 100 kronor skulle hantverkarna ha när de rest första plan, 100 kronor till när takstolarna kommit på plats, och slutligen 100 kronor när huset stod färdigt. Verandan som finns vid entrén tillkom också - denna för ett pris av 200 kronor. Så totalpriset för det 150 kvadratmeter stora huset, med tillhörande veranda, blev alltså 500 kronor.

Golv, tak om många av detaljerna i huset är bevarat. Saker som har byggts till eller renoverats har noggrant gjorts för att passa väl in med känslan i huset - känslan av att komma in i en annan tid finns fortfarande kvar. En härlig takhöjd på nästan 2,8 meter ger en luftig känsla, och en känsla av rymd tillsammans med det stora fina spröjsade fönstren.

Gammalt blir nytt på annat sätt

En soffa och en säng från när de köpte huset, återbruk, egentillverkade eller om-designade möbler, och många loppisfynd är Susannes stil. Hon medger att hon även har nya saker, och gillar nya saker, men att de måsta passa in med känslan.

– Jag gillar att använda gamla saker på nya sätt. En takrosett måste inte sitta i fönstret - den kan stå i fönstret. En hyvelbänk kan användas som tv-bänk, gamla fönster kan bli skåpsdörrar - jag gillar återbruk och att ge saker nya användningsområden, säger Susanne.

Hon berättar att hon ofta får saker från vänner och bekanta - saker som de tänkt slänga. Bland annat en hel del gamla fönster som har kommit väl till pass hemma hos Susanne. Hon har till och med varit med om att hon köpt något på Erikshjälpen, och sedan fått veta att den tidigare ägaren av prylen var en nära vän.

Ute blir inne, inne blir ute

Trädgården följer även med in i huset på ett härligt sätt. De stora och fina fönstren som vetter ut mot trädgården ger känslan av en glasveranda i det härligt ljusa vardagsrummet. Bladväxter i fönster, tak och på bänkar i alla rum, och sticklingar, kvistar, grenar och blad som Susanne plockar in i vaser tar bort gränsen mellan inne och ute.

– Det är lyxen med trädgården - att man kan få plocka in allt det här, säger hon.

För 17 år sedan, när familjen Nilsson flyttade in i huset, fanns bara en gräsmatta med en stor ek och några syrénbuskar - inte mycket att hurra för. I dag är trädgården bakom det gamla huset en riktig överraskning. Grönskande träd, buskar och växter överallt - välgjort och omsorgsfullt placerat genom hela den skyddade bakgården, är vad som gömmer sig runt husknuten.

– Det är inte första gången jag får ”oj”-reaktionen, skrattar Susanne Nilsson.

Lummig oas

Hos familjen Nilsson gömmer sig en mysig innergård på 900 kvadratmeter, inramad av gamla uthus, mitt i centrala Säffle. Det är som att kliva in i en annan värld - fantastiskt. Trädgården består av små träd, buskar och perenner, och rabatterna är kantade med skiffer och sten.

Susanne menar dock att det inte finns någon plan för den vackra trädgården. Det finns alltid något projekt i gång, och det finns alltid något som kan flyttas, planteras om, bytas ut eller läggas till. För varje år växer trädgården, och för varje år minskar den yta som är täckt av gräsmatta.

– Det finns ingen ordning och det blir aldrig färdigt - det bara växer varje år. Det har spårat ur helt - nörderi på hög nivå, skrattar Susanne och fortsätter:

– Det är min Lisa för själen att vara här ute och greja och skapa - det finns alltid något att göra.

Prisbelönt trädgård

Bladverk i olika former och färger; mörkbladiga växter, limegröna växter, mörkgröna växter - ja alla sorters färger sprider ut sig i Susannes vackra trädgård. En ganska lättsam trädgård enligt Susanne - den sköter sig ganska bra själv eftersom det är så mycket bladväxter. Flera olika sittplatser är strategiskt placerade runt om i trädgården beroende på om man vill ha sol eller skugga, eller om det är morgon, mitt på dagen eller kväll - som små olika rum omslutna av växter. År 2015 fick trädgården välförtjänt nog ett hederspris för färg och form i trädgårdspremieringen för värmländska trädgårdar.

113 år gammalt hus

År 1904 byggdes huset på Sundsgatan 35 av snickare Nilsson. Det kostade 300 kronor att resa stommen; 100 kronor skulle hantverkarna ha när de rest första plan, 100 kronor till när takstolarna kommit på plats, och slutligen 100 kronor när huset stod färdigt. Verandan som finns vid entrén tillkom också - denna för ett pris av 200 kronor. Så totalpriset för det 150 kvadratmeter stora huset, med tillhörande veranda, blev alltså 500 kronor.

Golv, tak om många av detaljerna i huset är bevarat. Saker som har byggts till eller renoverats har noggrant gjorts för att passa väl in med känslan i huset - känslan av att komma in i en annan tid finns fortfarande kvar. En härlig takhöjd på nästan 2,8 meter ger en luftig känsla, och en känsla av rymd tillsammans med det stora fina spröjsade fönstren.

Gammalt blir nytt på annat sätt

En soffa och en säng från när de köpte huset, återbruk, egentillverkade eller om-designade möbler, och många loppisfynd är Susannes stil. Hon medger att hon även har nya saker, och gillar nya saker, men att de måsta passa in med känslan.

– Jag gillar att använda gamla saker på nya sätt. En takrosett måste inte sitta i fönstret - den kan stå i fönstret. En hyvelbänk kan användas som tv-bänk, gamla fönster kan bli skåpsdörrar - jag gillar återbruk och att ge saker nya användningsområden, säger Susanne.

Hon berättar att hon ofta får saker från vänner och bekanta - saker som de tänkt slänga. Bland annat en hel del gamla fönster som har kommit väl till pass hemma hos Susanne. Hon har till och med varit med om att hon köpt något på Erikshjälpen, och sedan fått veta att den tidigare ägaren av prylen var en nära vän.

Ute blir inne, inne blir ute

Trädgården följer även med in i huset på ett härligt sätt. De stora och fina fönstren som vetter ut mot trädgården ger känslan av en glasveranda i det härligt ljusa vardagsrummet. Bladväxter i fönster, tak och på bänkar i alla rum, och sticklingar, kvistar, grenar och blad som Susanne plockar in i vaser tar bort gränsen mellan inne och ute.

– Det är lyxen med trädgården - att man kan få plocka in allt det här, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.