2017-08-05 13:53

2017-08-05 13:53

Nya spadtag för fibern

SÄFFLE: "Allt har gått planenligt"

I maj påbörjades grävningen för fiber på Annelund. Den 14 augusti startar del två av projektet, då hela fiberområdet på Annelund ska täckas.

Björn Landrén på byggherren IP Only berättar att fibergrävningen på östra sidan av Annelund går enligt planerna.

– Vi har haft ett litet uppehåll på grund av att det är semestertider.

På måndag är det dags att testblåsa fibern. Den 14 augusti ska IP Only tillsammans med sina samarbetspartners Säkom, Säffle kommun och Vattenfall ha ett uppstartsmöte inför byggstarten på den västra sidan av Annelund.

– Östra sidan räknar vi med att bli klara med relativt snart, även om det förstås beror på vad testblåsningen visar och vilka åtgärder vi behöver ta till efter det. För västra sidans del räknar vi med att ha schaktat klart i slutet av oktober.

Flera Annelundsbor är irriterade på de uppgrävda vägarna och de hinder de utgör i framkomligheten. Men enligt Björn Landrén har inte fibergrävningen tagit längre tid än normalt. Ett flertal tester behöver genomföras och tillstånd upprättas innan schakten kan fyllas igen.

– Har man bott vid en asfalterad väg i 20 år tycker man såklart inte att det är kul när det är uppgrävt och ligger grus på vägen – det förstår jag. Alla aktörer jobbar så snabbt som möjligt, men en del saker får ta den tid de tar. Annars kan man i värsta fall behöva göra om det från början, och det tar ännu längre tid och är inte ekonomiskt hållbart, säger Björn Landrén, som känner stor optimism inför höstens fortsatta arbete på västra sidan Annelund.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med våra partners. Säffle är en bra kommun att jobba med.

Björn Landrén på byggherren IP Only berättar att fibergrävningen på östra sidan av Annelund går enligt planerna.

– Vi har haft ett litet uppehåll på grund av att det är semestertider.

På måndag är det dags att testblåsa fibern. Den 14 augusti ska IP Only tillsammans med sina samarbetspartners Säkom, Säffle kommun och Vattenfall ha ett uppstartsmöte inför byggstarten på den västra sidan av Annelund.

– Östra sidan räknar vi med att bli klara med relativt snart, även om det förstås beror på vad testblåsningen visar och vilka åtgärder vi behöver ta till efter det. För västra sidans del räknar vi med att ha schaktat klart i slutet av oktober.

Flera Annelundsbor är irriterade på de uppgrävda vägarna och de hinder de utgör i framkomligheten. Men enligt Björn Landrén har inte fibergrävningen tagit längre tid än normalt. Ett flertal tester behöver genomföras och tillstånd upprättas innan schakten kan fyllas igen.

– Har man bott vid en asfalterad väg i 20 år tycker man såklart inte att det är kul när det är uppgrävt och ligger grus på vägen – det förstår jag. Alla aktörer jobbar så snabbt som möjligt, men en del saker får ta den tid de tar. Annars kan man i värsta fall behöva göra om det från början, och det tar ännu längre tid och är inte ekonomiskt hållbart, säger Björn Landrén, som känner stor optimism inför höstens fortsatta arbete på västra sidan Annelund.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med våra partners. Säffle är en bra kommun att jobba med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.