2017-08-05 15:30

2017-08-05 15:30

Bättre torghandel efter nya dagbytet

SÄFFLE: Onsdagstorghandel hela sommaren

Varje onsdag har torget bjudit på ett härligt utbud av lokalproducerade varor – mat, hantverk, blommor, te, glass, champinjoner, grönsaker med mera. ST besökte torget i onsdags för att prata lite med försäljarna som var där - har bytet av dag fungerat?

Det är ungefär samma koncept som föregående års bondemarknad, men man har flyttat den till onsdagar i stället. Detta eftersom det redan fanns andra försäljare av bland annat fisk, bröd och blommor som kontinuerligt kom till torget på just onsdagar. Ett dagbyte som visar sig haft positiv effekt på Säffles torghandel.

Glass, kransar och fårskinn

Utbudet har varierat lite från vecka till vecka, beroende på vilka som medverkat. André Scholte från Njordstorp permakultur gård var en av de tre försäljarna som fanns på plats under onsdagens torgdag. Det är första året som han medverkar, då det var i år de började med produktionen av sina varor. Kerstin Kullander säljer lin- och vetekransar, samt återvinningskassar i boden intill - hon har varit med alla tillfällen utom ett. Den tredje försäljaren som fanns på plats i onsdags var Anna Käll från Sörby gård som varit med alla onsdagar sedan start.

– Det har gått ganska bra med försäljningen faktiskt - lite dåligt i dag på grund av regnet. Vi säljer mest glass och ost - allt kravcertifierat. Det är många som har visat intresse för våra varor och för gården, vilket är jättekul. För att vara första året som vi är i gång är vi nöjda, säger André.

– Det har funkat bra tycker jag. Det är trevligt att komma hit, och onsdagarna har funkat bättre. Tillsammans med fiskebilen och blommorna så blir det mer av en torghandel än tidigare - folk dras mer till torget när det är fler försäljare, säger Kerstin.

– Vi är inte så många försäljare i dag, men det kommer fler nästa onsdag. Det har funkat riktigt bra med onsdagarna tycker jag, det har blivit känt hos fler människor. För mig har det gått förvånansvärt bra faktiskt. Jag trodde inte att jag skulle sälja så mycket skinn mitt i sommaren, men det börjar bli lite utplockat. Jag sålde fyra skinn redan första dagen, säger Anna.

Positiv utveckling

Ordförande i föreningen ELSA, Sandra Rohman Wall, är också nöjd med torghandelsutvecklingen.

– Det går bra, men det är lite kämpigt att få dit folk. Onsdagarna funkar dock bättre, och det är mycket mer folk än förra året - i början var det fullt med folk, men nu har det dalat. Utställarna har allt som Säffleborna frågat efter, men de är själva dåliga på att komma dit. Turisterna kommer, men inte Säffleborna, säger Sandra.

Torghandel har pågått hela sommaren sedan mitten av juni. Ytterligare fyra tillfällen kommer att ges innan det avslutas den 30 augusti.

Det är ungefär samma koncept som föregående års bondemarknad, men man har flyttat den till onsdagar i stället. Detta eftersom det redan fanns andra försäljare av bland annat fisk, bröd och blommor som kontinuerligt kom till torget på just onsdagar. Ett dagbyte som visar sig haft positiv effekt på Säffles torghandel.

Glass, kransar och fårskinn

Utbudet har varierat lite från vecka till vecka, beroende på vilka som medverkat. André Scholte från Njordstorp permakultur gård var en av de tre försäljarna som fanns på plats under onsdagens torgdag. Det är första året som han medverkar, då det var i år de började med produktionen av sina varor. Kerstin Kullander säljer lin- och vetekransar, samt återvinningskassar i boden intill - hon har varit med alla tillfällen utom ett. Den tredje försäljaren som fanns på plats i onsdags var Anna Käll från Sörby gård som varit med alla onsdagar sedan start.

– Det har gått ganska bra med försäljningen faktiskt - lite dåligt i dag på grund av regnet. Vi säljer mest glass och ost - allt kravcertifierat. Det är många som har visat intresse för våra varor och för gården, vilket är jättekul. För att vara första året som vi är i gång är vi nöjda, säger André.

– Det har funkat bra tycker jag. Det är trevligt att komma hit, och onsdagarna har funkat bättre. Tillsammans med fiskebilen och blommorna så blir det mer av en torghandel än tidigare - folk dras mer till torget när det är fler försäljare, säger Kerstin.

– Vi är inte så många försäljare i dag, men det kommer fler nästa onsdag. Det har funkat riktigt bra med onsdagarna tycker jag, det har blivit känt hos fler människor. För mig har det gått förvånansvärt bra faktiskt. Jag trodde inte att jag skulle sälja så mycket skinn mitt i sommaren, men det börjar bli lite utplockat. Jag sålde fyra skinn redan första dagen, säger Anna.

Positiv utveckling

Ordförande i föreningen ELSA, Sandra Rohman Wall, är också nöjd med torghandelsutvecklingen.

– Det går bra, men det är lite kämpigt att få dit folk. Onsdagarna funkar dock bättre, och det är mycket mer folk än förra året - i början var det fullt med folk, men nu har det dalat. Utställarna har allt som Säffleborna frågat efter, men de är själva dåliga på att komma dit. Turisterna kommer, men inte Säffleborna, säger Sandra.

Torghandel har pågått hela sommaren sedan mitten av juni. Ytterligare fyra tillfällen kommer att ges innan det avslutas den 30 augusti.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.