2017-07-21 11:48

2017-07-21 12:08

Nordic Paper säljs till Kina

SÄFFLE: "Det är 'business as usual'"

Pappersbruket Nordic Paper med anläggning i Säffle säljs till en kinesisk pappersmassagigant. Produktionen kommer dock att fortsätta som tidigare, säger Nordic Papers kommunikationsansvarig Marie Stenquist.

Företaget, som även har fabriker i Åmotsfors, Bäckhammar och norska Greåker, köps upp till 100 procent av det kinesiska företaget Anhui Shanying, som med sina 9000 anställda är den ledande pappers- och pappersmassatillverkaren på den kinesiska marknaden.

Varför säljs Nordic Paper?

– En jättebra fråga, som jag inte har något svar på. Det är en fråga för ägarna. Men att privata bolag säljs är ju inga konstigheter. Så ser marknaden ut; alla bolag är alltid till salu, säger Marie Stenquist.

Vad händer nu för Nordic Papers anställda i Säffle?

– Ingenting. De kommer inte att märka av något alls. I princip alla som jobbar här har redan varit med om ägarbyten tidigare. Produktionen pågår som vanligt, det är ”business as usual”.

Vad innebär ägarbytet på sikt då?

– Det går inte att sia om. Det vet man aldrig vad de har för planer för verksamheten.

Det är ett företag på frammarsch som säljs. Förra året gjorde Nordic Paper sitt bästa produktionsår någonsin, med en omsättning på 2,6 miljarder kronor. I fabriken i Säffle ökade tillverkningen av bakplåtspapper med 6,3 procent under 2016.

Hur mycket företaget säljs för har Marie Stenquist inte uppgift på.

Innan affären är gjord ska den godkännas av Anhui Shanyings bolagsstämma samt kinesiska myndigheter.

Företaget, som även har fabriker i Åmotsfors, Bäckhammar och norska Greåker, köps upp till 100 procent av det kinesiska företaget Anhui Shanying, som med sina 9000 anställda är den ledande pappers- och pappersmassatillverkaren på den kinesiska marknaden.

Varför säljs Nordic Paper?

– En jättebra fråga, som jag inte har något svar på. Det är en fråga för ägarna. Men att privata bolag säljs är ju inga konstigheter. Så ser marknaden ut; alla bolag är alltid till salu, säger Marie Stenquist.

Vad händer nu för Nordic Papers anställda i Säffle?

– Ingenting. De kommer inte att märka av något alls. I princip alla som jobbar här har redan varit med om ägarbyten tidigare. Produktionen pågår som vanligt, det är ”business as usual”.

Vad innebär ägarbytet på sikt då?

– Det går inte att sia om. Det vet man aldrig vad de har för planer för verksamheten.

Det är ett företag på frammarsch som säljs. Förra året gjorde Nordic Paper sitt bästa produktionsår någonsin, med en omsättning på 2,6 miljarder kronor. I fabriken i Säffle ökade tillverkningen av bakplåtspapper med 6,3 procent under 2016.

Hur mycket företaget säljs för har Marie Stenquist inte uppgift på.

Innan affären är gjord ska den godkännas av Anhui Shanyings bolagsstämma samt kinesiska myndigheter.