2017-07-11 07:52

2017-07-11 07:52

Lyckade veckor för Idrottsskola

SÄFFLE: Feriepraktikanter genomförde omtyckt idrottskul

Idrottsveckor på Tegnér. Under tre veckors tid har SK Sifhälla haft idrottskola för sommarlovslediga barn. ST hälsade på under Idrottsskolans avslutningsdag.

Anders Eldh från SK Sifhälla berättar att idrottskolan egentligen började som en fotbollskola för 5 - 6 år sedan, men efter att ha startat ett samarbete med kommunen är det numera en idrottskola där man får pröva på flera olika sporter

– Det har varit otroligt lyckat måste jag säga. Ledarna har varit fantastiska och barnen har skött sig jättebra, och har haft det riktigt roligt. Det är det som är så himla roligt med idrott och lek - vilken energi det skapar, säger Fredrik Eriksson från Säffle kommun.

Testa olika idrotter

De två första dagarna av inledningsveckan var utbildningsdagar för feriepraktikanterna som skulle agera ungdomsledare för Idrottsskolan.

Fredrik berättar att det varit en kanonbra utbildning från SISU Idrottsutbildarna med Malin Elfman som lärare, och ungdomarna fick bland annat tips och idéer om hur man skulle dela in i lag för att göra det så rättvist och okomplicerat som möjligt. Dessutom fick de lära sig hur man använder rösten för att få barnen att lyssna.

– Barnen har varit rikligt nöjda med Idrottsskolan, och jag är mer än nöjd. Syftet med idrottskolan är att testa på olika idrotter, träffa nya kompisar och ha trevliga dagar med mycket lek och rörelse, säger Fredrik.

Feriepraktik som ungdomsledare

Mattias Axelsson var en av ledarna på Idrottskul. Han fick egentligen sin feriepraktik på simskolan, och skulle bara hjälpa till på Idrottskul den första veckan. Dock blev han kvar eftersom han gjort ett så bra jobb - så Fredrik behöll honom på idrottsskolan i stället för simskolan.

– Det har gått riktigt bra tycker jag. Denna vecka är det lite mindre med barn, cirka 20 stycken, men första veckan hade vi nog drygt 40 barn. Vi har fått väldigt bra respons, det är alltid roligt, berättar Mattias och fortsätter:

– När vi hade de yngre barnen först veckan var det mest lek vi ägnade oss åt. Den här veckan har vi kört ganska mycket bollsporter; innebandy, volleyboll, fotboll, basket, badminton. Barnen har skött sig bra - det var lite svårt att hålla reda på alla de små, men det har funkat jättebra. De äldre barnen har skött sig riktigt bra denna vecka också.

Han tycker att det har varit en väldigt bra feriepraktik och att allting har flutit på. Fredrik berättar att ungdomsledarna har planerat allt själva, och löst det jättefint - han har nästan inte behövt göra någonting. Dessutom har de hämtat och lämnat barn på Tingvalla - barn som velat vara med på Idrottskul fast att de gått på fritids.

– Det har varit lite rörigt ibland när vi fick olika besked om vart barnen skulle och inte skulle, men det funkade ganska bra tillslut. Barnen var nöjda att de fick vara med i alla fall, skrattar Mattias.

Utvärderingen som de lämnat ut till de medverkande barnen visade 97 % glada smilisar - det måste man väl se som ett väldigt bra betyg! Fredagen avslutades med vattenkrig - även det mycket uppskattat.

Anders Eldh från SK Sifhälla berättar att idrottskolan egentligen började som en fotbollskola för 5 - 6 år sedan, men efter att ha startat ett samarbete med kommunen är det numera en idrottskola där man får pröva på flera olika sporter

– Det har varit otroligt lyckat måste jag säga. Ledarna har varit fantastiska och barnen har skött sig jättebra, och har haft det riktigt roligt. Det är det som är så himla roligt med idrott och lek - vilken energi det skapar, säger Fredrik Eriksson från Säffle kommun.

Testa olika idrotter

De två första dagarna av inledningsveckan var utbildningsdagar för feriepraktikanterna som skulle agera ungdomsledare för Idrottsskolan.

Fredrik berättar att det varit en kanonbra utbildning från SISU Idrottsutbildarna med Malin Elfman som lärare, och ungdomarna fick bland annat tips och idéer om hur man skulle dela in i lag för att göra det så rättvist och okomplicerat som möjligt. Dessutom fick de lära sig hur man använder rösten för att få barnen att lyssna.

– Barnen har varit rikligt nöjda med Idrottsskolan, och jag är mer än nöjd. Syftet med idrottskolan är att testa på olika idrotter, träffa nya kompisar och ha trevliga dagar med mycket lek och rörelse, säger Fredrik.

Feriepraktik som ungdomsledare

Mattias Axelsson var en av ledarna på Idrottskul. Han fick egentligen sin feriepraktik på simskolan, och skulle bara hjälpa till på Idrottskul den första veckan. Dock blev han kvar eftersom han gjort ett så bra jobb - så Fredrik behöll honom på idrottsskolan i stället för simskolan.

– Det har gått riktigt bra tycker jag. Denna vecka är det lite mindre med barn, cirka 20 stycken, men första veckan hade vi nog drygt 40 barn. Vi har fått väldigt bra respons, det är alltid roligt, berättar Mattias och fortsätter:

– När vi hade de yngre barnen först veckan var det mest lek vi ägnade oss åt. Den här veckan har vi kört ganska mycket bollsporter; innebandy, volleyboll, fotboll, basket, badminton. Barnen har skött sig bra - det var lite svårt att hålla reda på alla de små, men det har funkat jättebra. De äldre barnen har skött sig riktigt bra denna vecka också.

Han tycker att det har varit en väldigt bra feriepraktik och att allting har flutit på. Fredrik berättar att ungdomsledarna har planerat allt själva, och löst det jättefint - han har nästan inte behövt göra någonting. Dessutom har de hämtat och lämnat barn på Tingvalla - barn som velat vara med på Idrottskul fast att de gått på fritids.

– Det har varit lite rörigt ibland när vi fick olika besked om vart barnen skulle och inte skulle, men det funkade ganska bra tillslut. Barnen var nöjda att de fick vara med i alla fall, skrattar Mattias.

Utvärderingen som de lämnat ut till de medverkande barnen visade 97 % glada smilisar - det måste man väl se som ett väldigt bra betyg! Fredagen avslutades med vattenkrig - även det mycket uppskattat.