2017-06-18 08:43

2017-06-18 08:43

Mobil container för utbildning

SÄFFLE: Räddningstjänsten vill utbilda ännu fler

Räddningstjänsten fäster stor vikt vid att utbilda Säffleborna i brandsäkerhet och hur man räddar liv. Det är därför man nu lanserar en mobil utbildningscontainer.

Räddningstjänsten i Säffle utbildar varje år 10 procent av kommuninvånarna i brandsäkerhet, hjärt- och lungräddning och andra former av livräddning. Med det tillhör Säffles brandmän de bästa i landet.

– Men vi vill bli ännu bättre och därför kommer vi snart att börja jobba med en mobil utbildningscontainer. Tidigare har man fått komma hit till oss på Norrlandsvägen för kurser men i fortsättningen kan vi komma ut till arbetsplatser och andra ställen för att hålla i utbildningar, berättar räddningschefen Kent Davidsson.

Byggt om container

Det är en vanlig container som Räddningstjänsten byggt om till en lägenhet i miniatyr där man kan öva på att rädda liv i rök och eld. Det finns också ett kök där man på ett högst påtagligt sätt kan visa vad som händer om man häller vatten på het olja. Containern kopplas till både el och vatten för att allt ska bli så verklighetstroget och praktiskt som möjligt.

Det är Tommy Cebers, servicetekniker på Räddningstjänsten, som gjort byggt om containern.

– Vi har tittat på hur man gjort på andra stationer, tagit de bästa idéerna och utformat en egen container som vi på ett smidigt sätt kan ställa på vår växellastare för transport till olika platser där vi ska ha utbildningar, berättar han.

Syftet är givet:

– Det handlar om att lära så många som möjligt hur man ska hantera eld och agera om man hamnar i en svår situation. Det handlar om att rädda liv, säger Kent Davidsson.

Containern byggs färdigt i sommar och kommer preliminärt att invigas i slutet av sommaren.

Räddningstjänsten i Säffle utbildar varje år 10 procent av kommuninvånarna i brandsäkerhet, hjärt- och lungräddning och andra former av livräddning. Med det tillhör Säffles brandmän de bästa i landet.

– Men vi vill bli ännu bättre och därför kommer vi snart att börja jobba med en mobil utbildningscontainer. Tidigare har man fått komma hit till oss på Norrlandsvägen för kurser men i fortsättningen kan vi komma ut till arbetsplatser och andra ställen för att hålla i utbildningar, berättar räddningschefen Kent Davidsson.

Byggt om container

Det är en vanlig container som Räddningstjänsten byggt om till en lägenhet i miniatyr där man kan öva på att rädda liv i rök och eld. Det finns också ett kök där man på ett högst påtagligt sätt kan visa vad som händer om man häller vatten på het olja. Containern kopplas till både el och vatten för att allt ska bli så verklighetstroget och praktiskt som möjligt.

Det är Tommy Cebers, servicetekniker på Räddningstjänsten, som gjort byggt om containern.

– Vi har tittat på hur man gjort på andra stationer, tagit de bästa idéerna och utformat en egen container som vi på ett smidigt sätt kan ställa på vår växellastare för transport till olika platser där vi ska ha utbildningar, berättar han.

Syftet är givet:

– Det handlar om att lära så många som möjligt hur man ska hantera eld och agera om man hamnar i en svår situation. Det handlar om att rädda liv, säger Kent Davidsson.

Containern byggs färdigt i sommar och kommer preliminärt att invigas i slutet av sommaren.