2017-06-16 12:21

2017-06-16 12:21

Gösfiskepremiär ska få festprägel

SÄFFLE: Premiär den 1 juli trots gösdöden

Det blir gösfiskepremiär i Byälven den 1 juli som planerat.
– Det ska bli en festlig premiär där vi lyfter fram det exklusiva med gösfiske mitt i centrum.

Det berättar Katrin Steverding, utvecklingsstrateg på Säffle kommuns näringslivsenhet. Gösfiskepremiären ska inte bara ske enligt ursprunglig plan – den ska också lyftas fram som den exklusiva attraktion den i själva verket är.

– Gösfisket i Byälven är en exklusiv händelse och upplevelse som lockar sportfiskare från flera länder. Gösfisket ska ha en fin stämpel och lyftas fram som en av Säffles stora attraktioner, tycker hon.

Mona Strömberg, ordförande i sportfiskeföreningen, har varit bekymrad efter händelserna med all död gös i Byälven. Men hon konstaterar nu att det trots skadorna blir premiär lördag den 1 juli, helt enligt ursprungsplanerna.

– Premiären sker kl 12 på dagen och kommer att inramas av högtidstal, musik, familjeaktiviteter och annat som skapar den feststämning som premiären verkligen förtjänar, säger hon.

Strängare regler

På sikt hoppas man att skapa någon form av fiskefestival kring göspremiären.

Årets gösfiske kommer dock inte att vara sig likt. För att få bukt med de senaste åren tjuvfiske – i många fall närmast att betrakta som rovfiske – har fiskereglerna stramats upp ordentligt. ST har tidigare redogjort för förändringarna som enligt Mona Strömberg tagits emot på ett positivt sätt.

– Det är väl bara tjuvfiskarna som inte gillar de nya reglerna men dem har vi inte sett till på flera veckor, säger hon.

Det berättar Katrin Steverding, utvecklingsstrateg på Säffle kommuns näringslivsenhet. Gösfiskepremiären ska inte bara ske enligt ursprunglig plan – den ska också lyftas fram som den exklusiva attraktion den i själva verket är.

– Gösfisket i Byälven är en exklusiv händelse och upplevelse som lockar sportfiskare från flera länder. Gösfisket ska ha en fin stämpel och lyftas fram som en av Säffles stora attraktioner, tycker hon.

Mona Strömberg, ordförande i sportfiskeföreningen, har varit bekymrad efter händelserna med all död gös i Byälven. Men hon konstaterar nu att det trots skadorna blir premiär lördag den 1 juli, helt enligt ursprungsplanerna.

– Premiären sker kl 12 på dagen och kommer att inramas av högtidstal, musik, familjeaktiviteter och annat som skapar den feststämning som premiären verkligen förtjänar, säger hon.

Strängare regler

På sikt hoppas man att skapa någon form av fiskefestival kring göspremiären.

Årets gösfiske kommer dock inte att vara sig likt. För att få bukt med de senaste åren tjuvfiske – i många fall närmast att betrakta som rovfiske – har fiskereglerna stramats upp ordentligt. ST har tidigare redogjort för förändringarna som enligt Mona Strömberg tagits emot på ett positivt sätt.

– Det är väl bara tjuvfiskarna som inte gillar de nya reglerna men dem har vi inte sett till på flera veckor, säger hon.