2017-04-21 16:06

2017-04-21 16:20

Efter branden: "Aldrig mera Säffle"

SÄFFLE: Deras villa brann ner till grunden i en misstänkt mordbrand

Det skulle bli deras gemensamma drömhem. Men natten till söndag förstördes allt.

Rasmus och Shaimaa Johansson är ledsna och trötta. De hade rest bort över påskhelgen och vid femtiden på morgonen, på påskdagen, började det ringa på deras mobiler.

– Det var någon som undrade vart vi var. Ert hus brinner! Jag fattade ingenting. De trodde vi var kvar inne i huset, berättar Rasmus.

Rasmus och Shaimaa kom till brandplatsen vid 11-tiden samma dag. Då var brandkårsstyrkan från Svanskog kvar och höll på med eftersläckning.

– Det var overkligt. Man trodde inte det var sant, säger Shaimaa.

Villan i Rolfserud köpte de för snart två år sedan och huset höll de på att renovera. Brädfoder hade Rasmus bytt och till sommaren var det tänkt att altanen skulle glasas in.

Hittade kärleken

Säffle-Tidningen har tidigare skrivit om Rasmus och Shaimaa och hur de - mot alla odds - fann kärleken i varandra. De är två personer med helt olika bakgrunder. Shaimaa är från Irak och blev i unga år bortgift med en släkting. Senare valde hon att ta av sig slöjan och bryta sig loss, vilket gjorde att hon fick hela släkten emot sig. Det var ett val som fick stora konsekvenser och som hon blir påmind om än i dag.

Rasmus är Säfflekillen som har ett stökigt förflutet och som tack vare Shaimaa nu fått växa upp och lära sig ta ansvar. I november i fjol gifte de sig i Eskilsäters kyrka, fast beslutna att skapa en framtid tillsammans.

– Nu är vi tillbaka på noll och måste börja om igen, säger Shaimaa.

Andra branden

Branden under påskhelgen kopplas nu till händelsen tidigare i april då deras bil totalförstördes i en anlagd brand. Vad som orsakade att huset började brinna är inte fastställt ännu, men polisen har teorier om att även det var anlagt och brottsrubriceringen är därför mordbrand.

– Vi har våra misstankar. Någon vill separera oss, med det kommer aldrig att lyckas, säger Rasmus.

De berättar om vad som försvann i branden. Personliga saker som är oersättliga. Ett gammalt nattduksbord som Rasmus morfar hade tillverkat och en klänning som Shaimaa fått ärva av sin mamma. Nu är allt är borta.

Hur går ni vidare?

– Vi tar en dag i taget. Många i Säffle har hört av sig och vill hjälpa till. Flera har erbjudit sina hem till oss och massor med kläder och leksaker har en kompis samlat in. Det är jättesnällt. Och de på försäkringsbolaget är fantastiska.

För tillfället bor de på hemlig ort. I Säffle vill de aldrig bo mer.

– Nej, aldrig mera Säffle. Kanske blir det en större stad. Vi får se. Vi känner oss inte trygga i Säffle.

Rasmus och Shaimaa Johansson är ledsna och trötta. De hade rest bort över påskhelgen och vid femtiden på morgonen, på påskdagen, började det ringa på deras mobiler.

– Det var någon som undrade vart vi var. Ert hus brinner! Jag fattade ingenting. De trodde vi var kvar inne i huset, berättar Rasmus.

Rasmus och Shaimaa kom till brandplatsen vid 11-tiden samma dag. Då var brandkårsstyrkan från Svanskog kvar och höll på med eftersläckning.

– Det var overkligt. Man trodde inte det var sant, säger Shaimaa.

Villan i Rolfserud köpte de för snart två år sedan och huset höll de på att renovera. Brädfoder hade Rasmus bytt och till sommaren var det tänkt att altanen skulle glasas in.

Hittade kärleken

Säffle-Tidningen har tidigare skrivit om Rasmus och Shaimaa och hur de - mot alla odds - fann kärleken i varandra. De är två personer med helt olika bakgrunder. Shaimaa är från Irak och blev i unga år bortgift med en släkting. Senare valde hon att ta av sig slöjan och bryta sig loss, vilket gjorde att hon fick hela släkten emot sig. Det var ett val som fick stora konsekvenser och som hon blir påmind om än i dag.

Rasmus är Säfflekillen som har ett stökigt förflutet och som tack vare Shaimaa nu fått växa upp och lära sig ta ansvar. I november i fjol gifte de sig i Eskilsäters kyrka, fast beslutna att skapa en framtid tillsammans.

– Nu är vi tillbaka på noll och måste börja om igen, säger Shaimaa.

Andra branden

Branden under påskhelgen kopplas nu till händelsen tidigare i april då deras bil totalförstördes i en anlagd brand. Vad som orsakade att huset började brinna är inte fastställt ännu, men polisen har teorier om att även det var anlagt och brottsrubriceringen är därför mordbrand.

– Vi har våra misstankar. Någon vill separera oss, med det kommer aldrig att lyckas, säger Rasmus.

De berättar om vad som försvann i branden. Personliga saker som är oersättliga. Ett gammalt nattduksbord som Rasmus morfar hade tillverkat och en klänning som Shaimaa fått ärva av sin mamma. Nu är allt är borta.

Hur går ni vidare?

– Vi tar en dag i taget. Många i Säffle har hört av sig och vill hjälpa till. Flera har erbjudit sina hem till oss och massor med kläder och leksaker har en kompis samlat in. Det är jättesnällt. Och de på försäkringsbolaget är fantastiska.

För tillfället bor de på hemlig ort. I Säffle vill de aldrig bo mer.

– Nej, aldrig mera Säffle. Kanske blir det en större stad. Vi får se. Vi känner oss inte trygga i Säffle.

  • Albin Norén