2017-03-16 08:41

2017-03-16 08:41

Björn väcker liv i smedjan

SÄFFLE: ”Innan sommaren ska det ryka ur skorstenen”

Det blir Björn Richter som nu ska rädda den gamla smedjan från förfall. Nyligen skrev han på ett hyreskontrakt med Säffle kommun.

Hos Björn Richter, 35, sitter inget fast. Han har alltid tyckt om att bygga och konstruera saker och ser bara möjligheter. Den gamla smedjan vid Sund har han haft ett öga på länge, berättar han.

– Jag bor alldeles här bredvid och jag går ofta förbi. På senare år har jag också blivit mer och mer intresserad av historia och kulturarvet som finns här i Säffle. Det är en jättefin byggnad som jag har tyckt synd om.

Tanken på att han själv skulle ta över smedjan växte fram. För någon månad sedan fick Björn en beställning på en specialdesignad kniv och gjorde en provisorisk ässja med acetylen och syrgasbrännare och lite värmefast tegel. Kunden blev väldigt nöjd över kniven och Björn blev sugen på att smida mer.

– Jag var helt enkelt tvungen att kolla vem som äger smedjan vid Sund.

Rätt timing

Björn kom i kontakt med kommunens fastighetsstrateg Per Lindström och timingen visade sig vara helt perfekt.

– Vi visste att byggnaden hade börjat förfalla och det här var en bra chans att rädda den. Björn är helt rätt person. Det känns fantastiskt bra, säger Per Lindström.

Det är inte känt hur gammal smedjan är. Inte heller vem som lät bygga den. Uppförd i tegel och korsvirkesteknik med ett vackert skiffertak. Klart är att smedjan tillhörde Sunds Herrgård en gång i tiden och stått oanvänd under många år. Arkitekturen för tankarna till bland annat tingshuset i Säffle.

Ingenjör

Björn Richter är utbildad på Chalmers och har en bakgrund som teknisk yrkesofficer i flottan. Numera är han fartygsingenjör och anställd av ett norskt rederi som opererar över hela världen. Bolagets specialitet är att göra installationer, reparationer och inspektioner på havsbotten - ner till 3000 meters djup. Uppdragen är både mot oljeindustrin och mot vindkraftsparker. Han jobbar fyra veckor och är ledig fyra veckor. Hemma i Säffle har Björn sin fru och barn och här är han också en av delägarna till Military Fitness.

– Jag är ingen smed i den bemärkelsen att jag har gått någon lång smidesutbildning eller jobbat som smed innan. Utan det är i allra högsta grad en hobbygrej och jag vill inte trampa någon smed på fötterna. Min vision för lokalen, byggnaden och mitt företag, handlar inte bara på smidesgrejer. Det är ingenjörskonst och design på ett betydligt bredare plan.

Ska du bjuda in andra kreativa till smedjan också?

– Så långt har jag inte tänkt. Det viktigaste är att lokalen används och finns det någon smed som vill göra något tillsammans med mig, så kan vi absolut nyttja lokalen tillsammans.

Vad kommer ditt driv ifrån?

– Svårt att sätta fingret på det. Jag får väl tacka mina föräldrar för det. Jag hade en fantastiskt uppväxt i Långserud och har alltid varit väldigt tekniskt intresserad. Tror att jag smidde min första kniv när jag var 10 år och fick min första egna svets när jag var 13 år. Min far som är pensionerad präst kan inte svetsa, men han gav mig de bästa förutsättningar för att jag skulle lära mig det. Jag vet också att min farfar var järnhandlare i Säffle och min morfar bearbetade metall, så något har jag säkert fått därifrån.

Vad är det första som du ska ta tag i?

– Det första jag vill göra är att snygga till lokalen. Jag ska också ta mått så att jag kan designa en ässja och köpa ett smidesstäd och någon slägga. Sen ska jag provelda. Jag är så laddad.

Hos Björn Richter, 35, sitter inget fast. Han har alltid tyckt om att bygga och konstruera saker och ser bara möjligheter. Den gamla smedjan vid Sund har han haft ett öga på länge, berättar han.

– Jag bor alldeles här bredvid och jag går ofta förbi. På senare år har jag också blivit mer och mer intresserad av historia och kulturarvet som finns här i Säffle. Det är en jättefin byggnad som jag har tyckt synd om.

Tanken på att han själv skulle ta över smedjan växte fram. För någon månad sedan fick Björn en beställning på en specialdesignad kniv och gjorde en provisorisk ässja med acetylen och syrgasbrännare och lite värmefast tegel. Kunden blev väldigt nöjd över kniven och Björn blev sugen på att smida mer.

– Jag var helt enkelt tvungen att kolla vem som äger smedjan vid Sund.

Rätt timing

Björn kom i kontakt med kommunens fastighetsstrateg Per Lindström och timingen visade sig vara helt perfekt.

– Vi visste att byggnaden hade börjat förfalla och det här var en bra chans att rädda den. Björn är helt rätt person. Det känns fantastiskt bra, säger Per Lindström.

Det är inte känt hur gammal smedjan är. Inte heller vem som lät bygga den. Uppförd i tegel och korsvirkesteknik med ett vackert skiffertak. Klart är att smedjan tillhörde Sunds Herrgård en gång i tiden och stått oanvänd under många år. Arkitekturen för tankarna till bland annat tingshuset i Säffle.

Ingenjör

Björn Richter är utbildad på Chalmers och har en bakgrund som teknisk yrkesofficer i flottan. Numera är han fartygsingenjör och anställd av ett norskt rederi som opererar över hela världen. Bolagets specialitet är att göra installationer, reparationer och inspektioner på havsbotten - ner till 3000 meters djup. Uppdragen är både mot oljeindustrin och mot vindkraftsparker. Han jobbar fyra veckor och är ledig fyra veckor. Hemma i Säffle har Björn sin fru och barn och här är han också en av delägarna till Military Fitness.

– Jag är ingen smed i den bemärkelsen att jag har gått någon lång smidesutbildning eller jobbat som smed innan. Utan det är i allra högsta grad en hobbygrej och jag vill inte trampa någon smed på fötterna. Min vision för lokalen, byggnaden och mitt företag, handlar inte bara på smidesgrejer. Det är ingenjörskonst och design på ett betydligt bredare plan.

Ska du bjuda in andra kreativa till smedjan också?

– Så långt har jag inte tänkt. Det viktigaste är att lokalen används och finns det någon smed som vill göra något tillsammans med mig, så kan vi absolut nyttja lokalen tillsammans.

Vad kommer ditt driv ifrån?

– Svårt att sätta fingret på det. Jag får väl tacka mina föräldrar för det. Jag hade en fantastiskt uppväxt i Långserud och har alltid varit väldigt tekniskt intresserad. Tror att jag smidde min första kniv när jag var 10 år och fick min första egna svets när jag var 13 år. Min far som är pensionerad präst kan inte svetsa, men han gav mig de bästa förutsättningar för att jag skulle lära mig det. Jag vet också att min farfar var järnhandlare i Säffle och min morfar bearbetade metall, så något har jag säkert fått därifrån.

Vad är det första som du ska ta tag i?

– Det första jag vill göra är att snygga till lokalen. Jag ska också ta mått så att jag kan designa en ässja och köpa ett smidesstäd och någon slägga. Sen ska jag provelda. Jag är så laddad.

  • Albin Norén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.