2017-03-15 14:47

2017-03-15 14:47

"Det är aldrig för sent att börja plugga!"

SÄFFLE: Studiemöjligheter på Lärcenter för blivande lärare

Drömmer du om att bli lärare, men varken har utbildningen eller tiden att börja studera? Möjligheten finns på Säffle Lärcenter; distansstudier vid Karlstad universitet från Säffle. Ingela Portman, biträdande rektor och utvecklingsledare på Lärcenter, träffar ST tillsammans med några av de studerande och berättar om utbildningen.
– Jag längtar så tills jag får vara lärare! säger Gunilla och de andra två instämmer.

Det är en enorm brist på lärare i hela landet, så även i Säffle kommun. Men här finns möjligheten att studera på distans från Karlstad universitet.

Aldrig ensam

Anna-Karin Wiklander, lärare på Lärcenter, har även hon utbildat sig till lärare på distans för 6 år sedan. Hon menar dock att det är någonting särskilt med Säffle lärcenter.

– Man är aldrig ensam här, trots att det är en distansstudie. Det finns alltid hjälp att få, och man har möjlighet att vara här och läsa om man vill - det finns en arbetsplats att gå till, säger hon.

Fantastisk grupp

Gunilla Gustavsson, 38, Sofia Gustafson, 43, och Natalie Pettersson, 27, är tre av de som studerar till lärare, förskolan till årskurs 3, på Säffle Lärcenter och de är fantastiskt nöjda. Själva ser de sig inte riktigt som distansstudenter - de har sin ”klass” i Säffle och de har folk runtomkring sig som de kan få hjälp av.

– Ingela är guld värd för oss, och hon får oss att känna att vi är viktiga i hennes ögon också. Det är så smidigt att bara kunna kika in och fråga om det är något. Det är så roligt att komma hit, det är absolut ingenting man drar sig för, säger Gunilla.

– Det känns som vi är en tightare grupp än vad man blir som man läser på universitet. Vi kan varandras för och nackdelar, lyfter upp varandra när det behövs, och alla drar verkligen sitt strå till stacken. Vi träffas och diskuterar och om någon inte kan, inkluderar vi dem per teleson eller dator - vi jobbar tillsammans och alla går all-in, säger Natalie.

Investering i mig själv

De menar att många ser det som en stor kostnad, och visst är det så. De jämför det med ett bilköp, men menar att deras investering i sina studier är långt mycket bättre än en ny bil. Deras värde bara stiger med åren, medan bilens bara sjunker.

– Det en värd investering - det är lärarnas marknad nu och kommer att vara en lång tid framöver. Väljer man sedan att bli lärare i svenska som andraspråk - då har man jobb i tid och evighet, säger Ingela.

Är ni glada att ni började studera som vuxen?

– Jag hade ångest först, eftersom jag tänkte tillbaka på hur det var i skolan. Men jag har så himla roligt här! Det känns mycket bättre att studera som vuxen, man har någonting att koppla ihop med och man har mer livserfarenheter, säger Gunilla och fortsätter:

– Jag rekommenderar absolut detta till folk som går i tankarna om att läsa till lärare - det är så smidigt! Personligen tycker jag att jag har valt precis rätt tid i livet att plugga; den tiden jag får med barnen är få förunnat. Sen är det aldrig försent att börja plugga! När jag är klar har jag minst 25 år kvar att jobba, det är fler år än jag jobbat hittills.

Förändra livet

– Absolut! Jag ville förändra mitt liv, jag ville inte jobba inom vården som jag gjorde. Jag började läsa på lärcenter, och nu skulle jag inte velat göra någonting annat - det är jättekul! Jag vill vara med och påverka och förändra skolan till något bättre, säger Natalie.

– Jätteglad att jag började! Många tror att det är så jobbigt ätt börja läsa, men ett jobb är också jobbigt. Det är aldrig försent att börja plugga, och när man väl gör det märker man att man kanske är så dum som man trodde, och det är riktigt roligt. Jag vill vara med och bidra och jag längtar så efter att bli klar och börja jobba, säger Sofia.

Ingen av Gunilla, Natalie och Sofia ångrar att de började läsa på Lärcenter. De ser det som en investering i sig själva och en investering för framtiden.

– Jag har jobbat med Sveriges förslutna och nu får jag jobba med framtiden och forma den, det är helt fantastiskt, avslutar Gunilla.

Det är en enorm brist på lärare i hela landet, så även i Säffle kommun. Men här finns möjligheten att studera på distans från Karlstad universitet.

Aldrig ensam

Anna-Karin Wiklander, lärare på Lärcenter, har även hon utbildat sig till lärare på distans för 6 år sedan. Hon menar dock att det är någonting särskilt med Säffle lärcenter.

– Man är aldrig ensam här, trots att det är en distansstudie. Det finns alltid hjälp att få, och man har möjlighet att vara här och läsa om man vill - det finns en arbetsplats att gå till, säger hon.

Fantastisk grupp

Gunilla Gustavsson, 38, Sofia Gustafson, 43, och Natalie Pettersson, 27, är tre av de som studerar till lärare, förskolan till årskurs 3, på Säffle Lärcenter och de är fantastiskt nöjda. Själva ser de sig inte riktigt som distansstudenter - de har sin ”klass” i Säffle och de har folk runtomkring sig som de kan få hjälp av.

– Ingela är guld värd för oss, och hon får oss att känna att vi är viktiga i hennes ögon också. Det är så smidigt att bara kunna kika in och fråga om det är något. Det är så roligt att komma hit, det är absolut ingenting man drar sig för, säger Gunilla.

– Det känns som vi är en tightare grupp än vad man blir som man läser på universitet. Vi kan varandras för och nackdelar, lyfter upp varandra när det behövs, och alla drar verkligen sitt strå till stacken. Vi träffas och diskuterar och om någon inte kan, inkluderar vi dem per teleson eller dator - vi jobbar tillsammans och alla går all-in, säger Natalie.

Investering i mig själv

De menar att många ser det som en stor kostnad, och visst är det så. De jämför det med ett bilköp, men menar att deras investering i sina studier är långt mycket bättre än en ny bil. Deras värde bara stiger med åren, medan bilens bara sjunker.

– Det en värd investering - det är lärarnas marknad nu och kommer att vara en lång tid framöver. Väljer man sedan att bli lärare i svenska som andraspråk - då har man jobb i tid och evighet, säger Ingela.

Är ni glada att ni började studera som vuxen?

– Jag hade ångest först, eftersom jag tänkte tillbaka på hur det var i skolan. Men jag har så himla roligt här! Det känns mycket bättre att studera som vuxen, man har någonting att koppla ihop med och man har mer livserfarenheter, säger Gunilla och fortsätter:

– Jag rekommenderar absolut detta till folk som går i tankarna om att läsa till lärare - det är så smidigt! Personligen tycker jag att jag har valt precis rätt tid i livet att plugga; den tiden jag får med barnen är få förunnat. Sen är det aldrig försent att börja plugga! När jag är klar har jag minst 25 år kvar att jobba, det är fler år än jag jobbat hittills.

Förändra livet

– Absolut! Jag ville förändra mitt liv, jag ville inte jobba inom vården som jag gjorde. Jag började läsa på lärcenter, och nu skulle jag inte velat göra någonting annat - det är jättekul! Jag vill vara med och påverka och förändra skolan till något bättre, säger Natalie.

– Jätteglad att jag började! Många tror att det är så jobbigt ätt börja läsa, men ett jobb är också jobbigt. Det är aldrig försent att börja plugga, och när man väl gör det märker man att man kanske är så dum som man trodde, och det är riktigt roligt. Jag vill vara med och bidra och jag längtar så efter att bli klar och börja jobba, säger Sofia.

Ingen av Gunilla, Natalie och Sofia ångrar att de började läsa på Lärcenter. De ser det som en investering i sig själva och en investering för framtiden.

– Jag har jobbat med Sveriges förslutna och nu får jag jobba med framtiden och forma den, det är helt fantastiskt, avslutar Gunilla.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.