2017-02-27 12:54

2017-02-27 12:54

Flydde från kriget – nu håller han Säffle rent

SÄFFLE: Kom till Säffle för 17 år sedan

Gani Klisurica är ett välkänt ansikte för många i Säffle; ofta med sopplocken i högsta hugg, redo att hålla Säffle rent.
– Jag tror alla i Säffle har sett Gani när han sliter och kämpar med sitt jobb. Han är fantastisk, säger verksamhetsansvarig på Handtaget, Fredrik Svedenvik.

Gani kommer ursprungligen från gamla Jugoslavien och Kosovo. Han och hans familj levde ett bra liv där tills kriget kom, och han var tvungen att fly. För 27 år sedan kom han till Sverige, och hamnade först i Hagfors. Därefter var det en lång vänta och ovisshet för att få veta om han fick stanna eller inte. 6,5 år senare fick han uppehållstillstånd.

Jobbar för fem

År 1993 kom Gani till Säffle, och det var då han kom i kontakt med Fredrik Svedenvik och arbetsmarknadsprojektet.

– År 2000 blev jag klar med SFI, och redan efter en månad fick jag praktik i sex månader på kommunen. Sedan dess har jag jobbat på kommunen med olika projekt – de gillar mig, och jag gillar att jobba, säger Gani.

– Han är fantastisk, han gör nästan ett femmannajobb själv, helt otrolig – och han klagar aldrig! Han är fruktansvärt ödmjuk, arbetsvillig och en fantastisk människa. Vi har fått en väldigt god vänskap genom åren. Men han kan bli besviken ibland på folk som förstör; som när folk river upp och kastar ut det han plockat upp och lagt i soppåsarna, eller när de slänger påsarna i älven – det är tråkigt, säger Fredrik.

Uppskattad

Gani berättar också att han är väldigt glad när folk kommer fram och pratar med honom, och berättar att de uppskattar hans hårda arbete. Men att han tycker att många ibland pratar lite för mycket – han har inte tid att sitta och prata, han måste jobba.

– Mitt liv är jobb och jag är glad med mitt liv, säger Gani.

Han arbetar med allt från sopplockning, rensar ogräs, oljar bryggor, målar, skottar snö – och han gör ett helhjärtat jobb i allt han gör, och han berättar att han vill hjälpa till så mycket som möjligt.

– Gani är ett lysande exempel på integration. Han har tagit till sig allt nytt som tillkommer när man kommer till ett helt nytt land, och han har anpassat sig fantastiskt bra. Som i början när han hade praktik; han jobbade och kämpade ändå, fast han visste att han inte fick någon lön – men han visste vad det kunde leda till och han tog chansen, säger Fredrik.

Spännande bakgrund

Gani berättar också om sitt liv innan han kom till Sverige. I Kosovo hade han och hans familj två hus och ägde en kafeteria, och hade det jättebra. Största delen av hans familj dog under kriget, båda föräldrarna och två bröder. Han har varit tillbaka en gång, för 4 år sedan, men han kunde inte ta sig till sin hemstad för att se om den finns kvar.

– Kriget gör att man tappar hela sitt liv, säger Gani.

Innan kriget kom till Kosovo, jobbade han fem år i Italien med att bygga byggnadsställningar till hus. Han berättar också att han inte var rädd, trots att de var på 24:e våningen, kanske 80 - 100 meter upp i luften – utan säkerhetslina! Fredrik flikar in att han även jobbade som gympalärare ett tag i hemstaden och att han är väldigt duktig på matte. Under sin spännande uppväxt har han också lärt sig hela åtta språk.

Kantareller och fisk

Gani har två stora hobbys; att plocka svamp och att fiska. Han älskar naturen. Han fiskar långt in på nätterna och går flera mil från Säffle för att plocka svamp. Fredrik och Gani berättar hur han en gång gått ända till Glava för att plocka svamp.

– Klockan nio på kvällen började jag gå hemåt från Glava, och jag var hemma sex på morgonen, säger Gani och skrattar.

– Han hade med sig 22 kilo svamp hem också!, tillägger Fredrik.

Både Fredrik och Gani ser tillbaka på 17 roliga år av vänskap, och hoppas självklart de får kampera ihop i många år till.

– Han är som min bror, avslutar Gani.

Gani kommer ursprungligen från gamla Jugoslavien och Kosovo. Han och hans familj levde ett bra liv där tills kriget kom, och han var tvungen att fly. För 27 år sedan kom han till Sverige, och hamnade först i Hagfors. Därefter var det en lång vänta och ovisshet för att få veta om han fick stanna eller inte. 6,5 år senare fick han uppehållstillstånd.

Jobbar för fem

År 1993 kom Gani till Säffle, och det var då han kom i kontakt med Fredrik Svedenvik och arbetsmarknadsprojektet.

– År 2000 blev jag klar med SFI, och redan efter en månad fick jag praktik i sex månader på kommunen. Sedan dess har jag jobbat på kommunen med olika projekt – de gillar mig, och jag gillar att jobba, säger Gani.

– Han är fantastisk, han gör nästan ett femmannajobb själv, helt otrolig – och han klagar aldrig! Han är fruktansvärt ödmjuk, arbetsvillig och en fantastisk människa. Vi har fått en väldigt god vänskap genom åren. Men han kan bli besviken ibland på folk som förstör; som när folk river upp och kastar ut det han plockat upp och lagt i soppåsarna, eller när de slänger påsarna i älven – det är tråkigt, säger Fredrik.

Uppskattad

Gani berättar också att han är väldigt glad när folk kommer fram och pratar med honom, och berättar att de uppskattar hans hårda arbete. Men att han tycker att många ibland pratar lite för mycket – han har inte tid att sitta och prata, han måste jobba.

– Mitt liv är jobb och jag är glad med mitt liv, säger Gani.

Han arbetar med allt från sopplockning, rensar ogräs, oljar bryggor, målar, skottar snö – och han gör ett helhjärtat jobb i allt han gör, och han berättar att han vill hjälpa till så mycket som möjligt.

– Gani är ett lysande exempel på integration. Han har tagit till sig allt nytt som tillkommer när man kommer till ett helt nytt land, och han har anpassat sig fantastiskt bra. Som i början när han hade praktik; han jobbade och kämpade ändå, fast han visste att han inte fick någon lön – men han visste vad det kunde leda till och han tog chansen, säger Fredrik.

Spännande bakgrund

Gani berättar också om sitt liv innan han kom till Sverige. I Kosovo hade han och hans familj två hus och ägde en kafeteria, och hade det jättebra. Största delen av hans familj dog under kriget, båda föräldrarna och två bröder. Han har varit tillbaka en gång, för 4 år sedan, men han kunde inte ta sig till sin hemstad för att se om den finns kvar.

– Kriget gör att man tappar hela sitt liv, säger Gani.

Innan kriget kom till Kosovo, jobbade han fem år i Italien med att bygga byggnadsställningar till hus. Han berättar också att han inte var rädd, trots att de var på 24:e våningen, kanske 80 - 100 meter upp i luften – utan säkerhetslina! Fredrik flikar in att han även jobbade som gympalärare ett tag i hemstaden och att han är väldigt duktig på matte. Under sin spännande uppväxt har han också lärt sig hela åtta språk.

Kantareller och fisk

Gani har två stora hobbys; att plocka svamp och att fiska. Han älskar naturen. Han fiskar långt in på nätterna och går flera mil från Säffle för att plocka svamp. Fredrik och Gani berättar hur han en gång gått ända till Glava för att plocka svamp.

– Klockan nio på kvällen började jag gå hemåt från Glava, och jag var hemma sex på morgonen, säger Gani och skrattar.

– Han hade med sig 22 kilo svamp hem också!, tillägger Fredrik.

Både Fredrik och Gani ser tillbaka på 17 roliga år av vänskap, och hoppas självklart de får kampera ihop i många år till.

– Han är som min bror, avslutar Gani.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.