2017-01-24 09:55

2017-01-24 09:55

Säffles starka SM-hopp: "Vi siktar på medaljer"

SÄFFLE: Kraftprov för Säffle Atletklubb

Styrkelyftarna Elin Porath, Jan Andersson och Niklas Nordling deltar alla under SM-veckan i Söderhamn i början av februari.

Elin Porath, 35, som ska tävla i bänkpress, förväntar sig en silvermedalj i damernas +84 klass. Guldet är svårt att rå på då konkurrenten heter Sandra Lönn och är regerande världsmästare. Med ett personbästa på 240 kilo i bänk är hon unik och i en klass för sig.

SM-veckan, 30 januari - 5 februari, är en av Sveriges största idrottsevenemang där svenska mästerskap i 20 olika idrotter genomförs.

Med utrustning

Styrketävlingarna i Söderhamn kommer att vara utrustade. Deltagarna i bänkpress ska använda en speciell tröja som är extremt tight och styv. Tröjan ger axlarna och bröstpartiet stöd under lyftet, vilket gör att man klarar av att lyfta tyngre vikter.

Senaste gången Elin tävlade i SM var i juli förra året i Sundsvall, då i klassisk bänkpress, utan den tighta tröjan. Hon lyfte 92,5 kilo, vilket gav en bronsmedalj totalt. Under hennes första SM-tävling 2015, lyfte hon till sig ett silver totalt med 87,5 kilo. Med tröjan har Elin tryckt upp som mest 150 kilo på tävling.

– Jag tror att hon kan ta minst 160 kilo i SM - hon utvecklas hela tiden, säger Mats Nordling i Säffle AK.

Äldst i gänget är Jan Andersson, 47. Under kommande SM väntar 105-kilosklassen.

Jan Andersson har både många års samlad erfarenhet och styrka. 2013 blixtrade han till med 233 kg i bänkpress, vilket är svenskt veteranrekord med utrustning. Att tävla i kommande SM blir något helt annat.

– Det är tuff konkurrens och jag blir nöjd med medalj, säger han.

Förstaårssenior

23-årige Niklas Nordling som också tävlar för Säffle AK, men som bor och tränar i Karlstad, tävlar nu för första gången som senior. Han är en av de mest meriterade junior/ungdomsidrottarna från Säffle med bland annat EM-silver totalt i knäböj och marklyft och flera guld- och silvermedaljer från ungdoms/juniortävlingar i SM och NM. Lägg därtill ett stort antal rekord sammanlagt i knäböj och marklyft.

Under SM är Niklas den enda som tävlar i både knäböj, bänkpress och marklyft. Hans mål är att med totalresultatet knipa ett brons. Allt annat är en bonus.

Alla tre ser fram emot tävlingarna.

– Det är stort mediefokus på SM-veckan och tv kommer att direktsända. Det här blir roligt, säger Jan Andersson.

Elin Porath, 35, som ska tävla i bänkpress, förväntar sig en silvermedalj i damernas +84 klass. Guldet är svårt att rå på då konkurrenten heter Sandra Lönn och är regerande världsmästare. Med ett personbästa på 240 kilo i bänk är hon unik och i en klass för sig.

SM-veckan, 30 januari - 5 februari, är en av Sveriges största idrottsevenemang där svenska mästerskap i 20 olika idrotter genomförs.

Med utrustning

Styrketävlingarna i Söderhamn kommer att vara utrustade. Deltagarna i bänkpress ska använda en speciell tröja som är extremt tight och styv. Tröjan ger axlarna och bröstpartiet stöd under lyftet, vilket gör att man klarar av att lyfta tyngre vikter.

Senaste gången Elin tävlade i SM var i juli förra året i Sundsvall, då i klassisk bänkpress, utan den tighta tröjan. Hon lyfte 92,5 kilo, vilket gav en bronsmedalj totalt. Under hennes första SM-tävling 2015, lyfte hon till sig ett silver totalt med 87,5 kilo. Med tröjan har Elin tryckt upp som mest 150 kilo på tävling.

– Jag tror att hon kan ta minst 160 kilo i SM - hon utvecklas hela tiden, säger Mats Nordling i Säffle AK.

Äldst i gänget är Jan Andersson, 47. Under kommande SM väntar 105-kilosklassen.

Jan Andersson har både många års samlad erfarenhet och styrka. 2013 blixtrade han till med 233 kg i bänkpress, vilket är svenskt veteranrekord med utrustning. Att tävla i kommande SM blir något helt annat.

– Det är tuff konkurrens och jag blir nöjd med medalj, säger han.

Förstaårssenior

23-årige Niklas Nordling som också tävlar för Säffle AK, men som bor och tränar i Karlstad, tävlar nu för första gången som senior. Han är en av de mest meriterade junior/ungdomsidrottarna från Säffle med bland annat EM-silver totalt i knäböj och marklyft och flera guld- och silvermedaljer från ungdoms/juniortävlingar i SM och NM. Lägg därtill ett stort antal rekord sammanlagt i knäböj och marklyft.

Under SM är Niklas den enda som tävlar i både knäböj, bänkpress och marklyft. Hans mål är att med totalresultatet knipa ett brons. Allt annat är en bonus.

Alla tre ser fram emot tävlingarna.

– Det är stort mediefokus på SM-veckan och tv kommer att direktsända. Det här blir roligt, säger Jan Andersson.

  • Albin Norén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.