2016-11-24 10:28

2016-11-25 17:17

Beslut om utvisning efter 10 år i Säffle

SÄFFLE: "Det känns som om hela vårt liv står på spel för ett enda beslut"

Familjen Awny Qandel har bott i Säffle i drygt tio år och har hela tiden kämpat för att få uppehållstillstånd. Efter att återigen fått avslag på ansökan om asyl riskerar familjen nu utvisning.

I början av november kom beskedet som skakade om allt.

– Det var en chock för hela familjen, säger Samya Saleh om Migrationsverkets beslut.

Hennes make Awny Qandel flydde till Sverige från Palestina 2003. Resten av familjen - Samya och barnen Thaer, Batool och Nael kom till Säffle tre år senare. I Säffle föddes sedan Lean, som i dag är nio år. Barnen pratar perfekt svenska och har gått många år i skolan här.

Familjen har tidigare fått avslag på ansökan om asyl och allt hopp sätts nu till en sista möjlighet till överklagande. I överklagandet kommer man framför allt fokusera på hur en utvisning skulle påverka barnen som har vuxit upp i Sverige. Batool, den äldsta dottern, är 17 år och går första året på gymnasiet. Hon berättar att hon har mått väldigt dåligt efter beskedet.

– Skulle vi bli utvisade nu är det vi barn som drabbas mest. Blir vi tillbakaskickade är vi tillbaka på noll. Det finns ingen framtid där. Det skulle vara väldigt svårt att börja om. Vi har levt längre tid här i Sverige än i vårt hemland. Vi har inga kontakter där, minnena vi har från hemlandet är väldigt svaga, säger hon.

Storebror Thaer är i dag 19 år. Han har tagit studenten från Karlbergsgymnasiet i Åmål och vill studera ekonomi på universitetet.

Men utan uppehållstillstånd har han inte rätt till studiemedel från CSN som sina jämnåriga vänner. Thaer berättar att han inte heller kan ta körkort eller söka jobb. Men att lämna Sverige känns otänkbart, det här är hemlandet nu.

– Jag är jätteorolig för min framtid. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

Familjen säger att Migrationsverkets beslut känns orättvist och obegripligt, och att ovissheten om framtiden är olidlig.

– Det är lite svårt att tänka just nu, man blir som frusen i hjärnan. Man har levt i den här processen så länge att det är svårt att vara positiv. Det är svårt att sova på nätterna, säger Awny Qandel.

I beslutet står det att utvisningen ska ske till Jordanien, Syrien eller Libanon. Vad man ska ta sig till om man tvingas lämna Sverige vet man inte.

– Det känns som om hela vårt liv står på spel för ett enda beslut. Om det blir avslag så blir det svårt, säger Samya Saleh.

Film på Facebook

RoseMari Hultebring lärde känna familjen som Batools lärare och har i flera år engagerat sig för att de ska få stanna i Sverige.

På sin Facebooksida publicerade hon nyligen en text om barnens situation tillsammans med ett film där syskonen Lean, Nael och Batool intervjuas. Inlägget har i skrivande stund 12 000 visningar och en mängd kommentarer från personer som visar sitt stöd för att familjen ska få stanna.

– Jag har lagt ut filmen för att få opinion och för att Migrationsdomstolen ska se hur andra människor reagerar på domslut som berör barn så djupt som detta gör. Mitt engagemang beror inte bara på Batool och hennes familj, utan det handlar om en myndighetsutövning som jag ifrågasätter. Har Migrationsverket kompetens att bedöma hur barn påverkas av ett sådant här beslut? I min värld känns det som att man inte har använt sig av den kompetens som behövs, säger RoseMarie Hultebring.

Hon är bland annat kritisk till att Migrationsverket inte lägger större vikt vid alla de år barnen bott i Sverige och deras långa skolgång här.

RoseMarie Hultebring menar också att beslutet inte följer barnperspektivet enligt Barnkonventionen.

I början av december kommer familjen att träffa sin advokat. Hur lång tid det kommer att ta innan ärendet är avgjort i Migrationsdomstolen är i nuläget svårt att säga.

I början av november kom beskedet som skakade om allt.

– Det var en chock för hela familjen, säger Samya Saleh om Migrationsverkets beslut.

Hennes make Awny Qandel flydde till Sverige från Palestina 2003. Resten av familjen - Samya och barnen Thaer, Batool och Nael kom till Säffle tre år senare. I Säffle föddes sedan Lean, som i dag är nio år. Barnen pratar perfekt svenska och har gått många år i skolan här.

Familjen har tidigare fått avslag på ansökan om asyl och allt hopp sätts nu till en sista möjlighet till överklagande. I överklagandet kommer man framför allt fokusera på hur en utvisning skulle påverka barnen som har vuxit upp i Sverige. Batool, den äldsta dottern, är 17 år och går första året på gymnasiet. Hon berättar att hon har mått väldigt dåligt efter beskedet.

– Skulle vi bli utvisade nu är det vi barn som drabbas mest. Blir vi tillbakaskickade är vi tillbaka på noll. Det finns ingen framtid där. Det skulle vara väldigt svårt att börja om. Vi har levt längre tid här i Sverige än i vårt hemland. Vi har inga kontakter där, minnena vi har från hemlandet är väldigt svaga, säger hon.

Storebror Thaer är i dag 19 år. Han har tagit studenten från Karlbergsgymnasiet i Åmål och vill studera ekonomi på universitetet.

Men utan uppehållstillstånd har han inte rätt till studiemedel från CSN som sina jämnåriga vänner. Thaer berättar att han inte heller kan ta körkort eller söka jobb. Men att lämna Sverige känns otänkbart, det här är hemlandet nu.

– Jag är jätteorolig för min framtid. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

Familjen säger att Migrationsverkets beslut känns orättvist och obegripligt, och att ovissheten om framtiden är olidlig.

– Det är lite svårt att tänka just nu, man blir som frusen i hjärnan. Man har levt i den här processen så länge att det är svårt att vara positiv. Det är svårt att sova på nätterna, säger Awny Qandel.

I beslutet står det att utvisningen ska ske till Jordanien, Syrien eller Libanon. Vad man ska ta sig till om man tvingas lämna Sverige vet man inte.

– Det känns som om hela vårt liv står på spel för ett enda beslut. Om det blir avslag så blir det svårt, säger Samya Saleh.

Film på Facebook

RoseMari Hultebring lärde känna familjen som Batools lärare och har i flera år engagerat sig för att de ska få stanna i Sverige.

På sin Facebooksida publicerade hon nyligen en text om barnens situation tillsammans med ett film där syskonen Lean, Nael och Batool intervjuas. Inlägget har i skrivande stund 12 000 visningar och en mängd kommentarer från personer som visar sitt stöd för att familjen ska få stanna.

– Jag har lagt ut filmen för att få opinion och för att Migrationsdomstolen ska se hur andra människor reagerar på domslut som berör barn så djupt som detta gör. Mitt engagemang beror inte bara på Batool och hennes familj, utan det handlar om en myndighetsutövning som jag ifrågasätter. Har Migrationsverket kompetens att bedöma hur barn påverkas av ett sådant här beslut? I min värld känns det som att man inte har använt sig av den kompetens som behövs, säger RoseMarie Hultebring.

Hon är bland annat kritisk till att Migrationsverket inte lägger större vikt vid alla de år barnen bott i Sverige och deras långa skolgång här.

RoseMarie Hultebring menar också att beslutet inte följer barnperspektivet enligt Barnkonventionen.

I början av december kommer familjen att träffa sin advokat. Hur lång tid det kommer att ta innan ärendet är avgjort i Migrationsdomstolen är i nuläget svårt att säga.