2016-11-21 08:57

2016-11-21 08:57

De vill satsa på eget musteri

VÄRMLANDS NYSÄTER: Den första musten ska pressas nästa år

André Scholte och Anja Moons som tillsammans driver Njordstorp Permakultur Gård norr om Nysäter har planer på att starta ett eget musteri. Redan nästa år är tanken att de ska göra must av traktens äpplen.

Utvecklingsgruppen i Gillberga har i flera år samlat ihop äpplen och skickat till musteriet i Klässbol. André och Anja har varit delaktiga i det arbetet och även i år var planen att det skulle bli Gillbergamust. Men det goda äppelåret gjorde att musteriet fick så fullt upp att man inte kunde ta emot all frukt och en stor del av skörden gick därför till spillo. Det fick André och Anja att bestämma sig för att starta ett eget musteri nästa år. Planerna har funnits länge, men egentligen hade man tänkt vänta tills de 150 äppelträd som planterats på gården börjat bära frukt. Det kommer att dröja några år, men fram till dess är tanken att göra must på äpplen från trakten.

På gården bygger man just nu ett förädlingskök där det snart kommer att stå en äppelkross, äppelpress, lagringsfat och pastöriseringsmaskin. Där ska man förutom must även göra sylt, saft, färskost, surkål och kombucha (jäst te). Den som är intresserad och vill stötta verksamheten kan köpa en andel i musteriet, berättar André.

– Då får man must och får komma på en rundvandring på gården.

Till en början siktar man på att göra must av omkring ett ton äpplen, gärna små satser av olika sorter. Framöver vill man även plantera fler äppelträd och bärbuskar på gårdens mark. Äpplen är något det finns goda förutsättningar för att odla i Sverige, men ändå importeras en majoritet av frukten, berättar André.

André och Anja kommer från Nederländerna och flyttade till Gillberga för fem år sedan. Förut arbetade båda inom IT-branschen men kände att de ville testa ett annat sätt att leva, närmare naturen. Gården vid Njordstorp var den första som paret tittade på Värmland.

– Det kändes helt rätt, säger Anja.

De köpte gården och gjorde upp en plan där det första målet var att bli självförsörjande på grönsaker. Det är man i dag och nu kan man även sälja en del av det som odlas.

All odling är ekologisk och på gården finns även höns, ankor, bin och köttkaniner. Den ved som man behöver för uppvärmningen hämtas från den egna skogen. När det gäller mat är det i princip bara mejeriprodukter, mjöl, kaffe och matolja som man behöver köpa till hushållet.

André och Anja brinner för det lokala och småskaliga.

– Vi tror på en framtid med fler småskaliga bönder. I dag handlar så mycket om att skala upp, men vi tror på att skala ner. Det behövs en omställning och att människan använder mindre energi, säger André.

Utvecklingsgruppen i Gillberga har i flera år samlat ihop äpplen och skickat till musteriet i Klässbol. André och Anja har varit delaktiga i det arbetet och även i år var planen att det skulle bli Gillbergamust. Men det goda äppelåret gjorde att musteriet fick så fullt upp att man inte kunde ta emot all frukt och en stor del av skörden gick därför till spillo. Det fick André och Anja att bestämma sig för att starta ett eget musteri nästa år. Planerna har funnits länge, men egentligen hade man tänkt vänta tills de 150 äppelträd som planterats på gården börjat bära frukt. Det kommer att dröja några år, men fram till dess är tanken att göra must på äpplen från trakten.

På gården bygger man just nu ett förädlingskök där det snart kommer att stå en äppelkross, äppelpress, lagringsfat och pastöriseringsmaskin. Där ska man förutom must även göra sylt, saft, färskost, surkål och kombucha (jäst te). Den som är intresserad och vill stötta verksamheten kan köpa en andel i musteriet, berättar André.

– Då får man must och får komma på en rundvandring på gården.

Till en början siktar man på att göra must av omkring ett ton äpplen, gärna små satser av olika sorter. Framöver vill man även plantera fler äppelträd och bärbuskar på gårdens mark. Äpplen är något det finns goda förutsättningar för att odla i Sverige, men ändå importeras en majoritet av frukten, berättar André.

André och Anja kommer från Nederländerna och flyttade till Gillberga för fem år sedan. Förut arbetade båda inom IT-branschen men kände att de ville testa ett annat sätt att leva, närmare naturen. Gården vid Njordstorp var den första som paret tittade på Värmland.

– Det kändes helt rätt, säger Anja.

De köpte gården och gjorde upp en plan där det första målet var att bli självförsörjande på grönsaker. Det är man i dag och nu kan man även sälja en del av det som odlas.

All odling är ekologisk och på gården finns även höns, ankor, bin och köttkaniner. Den ved som man behöver för uppvärmningen hämtas från den egna skogen. När det gäller mat är det i princip bara mejeriprodukter, mjöl, kaffe och matolja som man behöver köpa till hushållet.

André och Anja brinner för det lokala och småskaliga.

– Vi tror på en framtid med fler småskaliga bönder. I dag handlar så mycket om att skala upp, men vi tror på att skala ner. Det behövs en omställning och att människan använder mindre energi, säger André.