2016-10-11 11:13

2016-10-11 11:13

Skrothandeln under klubban

SVANSKOG: En av de mer spektakulära gårdsauktioner som skådats

Förra året avled Bertil Lindell i Skäggebyn, Svanskog. Han var känd som en av landets största skrothandlare. I lördags klubbades stora delar av skrotsamlingen bort på en av de mer spektakulära gårdsauktioner som skådats.

Bertil Lindell var en känd profil i Svanskog. Han ägnade hela sitt liv åt att köpa och sälja skrot. Hans enkla affärsidé var att sälja mer än han köpte och med tiden samlade han på sig oerhörda mängder med skrot som han förvarade i lador, magasin och skogar.

– Inte bara här i Skäggebyn. Han hade skrotlager utsprida på olika håll i Sverige. Hur mycket han ägde är det nog ingen som vet.

Det berättar Bennet Lund och Bele Eriksson som kände skrothandlaren från barndomen. De besökte på lördagen gårdsauktionen där allt av skrot och bohag såldes på auktion.

– Det känns vemodigt. När man ser sig omkring är det knappt man förstår hur mycket skrot som han under årens lopp samlade på sig, sa Bennet.

På samma sätt reagerade alla andra som besökte auktionen:

– Hur är det möjligt att en enda person kunde samla så mycket skrot?

Mängder med maskiner

På ett stort fält utanför det som en gång var skrothandlades hem, stod auktionsgodsen uppradade. Där fanns precis alla sorters redskap och maskiner som används inom jord- och skogsbruk: traktorer, grävare, lastmaskiner, kärror, tröskor, kranar och så vidare. Det mesta obrukbart men högintressant för den som sökte reservdelar.

Och på gårdsplanen stod tonvis med verktyg, maskiner, motordelar och lösöre.

Efter skrothandlarens död köpte en av hans grannar, lantbrukaren Hans Reuter, hela egendomen med skrot och allt och det var han som tillsammans med företaget Farmarauktionen i Falköping genomförde den unika auktionen.

Bertil Lindell var en känd profil i Svanskog. Han ägnade hela sitt liv åt att köpa och sälja skrot. Hans enkla affärsidé var att sälja mer än han köpte och med tiden samlade han på sig oerhörda mängder med skrot som han förvarade i lador, magasin och skogar.

– Inte bara här i Skäggebyn. Han hade skrotlager utsprida på olika håll i Sverige. Hur mycket han ägde är det nog ingen som vet.

Det berättar Bennet Lund och Bele Eriksson som kände skrothandlaren från barndomen. De besökte på lördagen gårdsauktionen där allt av skrot och bohag såldes på auktion.

– Det känns vemodigt. När man ser sig omkring är det knappt man förstår hur mycket skrot som han under årens lopp samlade på sig, sa Bennet.

På samma sätt reagerade alla andra som besökte auktionen:

– Hur är det möjligt att en enda person kunde samla så mycket skrot?

Mängder med maskiner

På ett stort fält utanför det som en gång var skrothandlades hem, stod auktionsgodsen uppradade. Där fanns precis alla sorters redskap och maskiner som används inom jord- och skogsbruk: traktorer, grävare, lastmaskiner, kärror, tröskor, kranar och så vidare. Det mesta obrukbart men högintressant för den som sökte reservdelar.

Och på gårdsplanen stod tonvis med verktyg, maskiner, motordelar och lösöre.

Efter skrothandlarens död köpte en av hans grannar, lantbrukaren Hans Reuter, hela egendomen med skrot och allt och det var han som tillsammans med företaget Farmarauktionen i Falköping genomförde den unika auktionen.