2016-10-10 16:28

2016-10-10 16:28

Asylboendet läggs ned

SÄFFLE: "Kommer att bli flyttade till andra kommuner"

Asylboendet på hotellet i Säffle kommer att avvecklas fram till 31 januari. 107 boende måste flytta och tio anställda har varslats om uppsägning.

Migrationsverket behöver färre platser på tillfälliga asylboenden och har därför börjat säga upp avtal med boenden runt om i Sverige. På lördagen blev det offentligt att Bert Karlssons företag Jokarjo lägger ned 40 av bolagets 44 boenden. Ett av dem är asylboendet på hotellet i Säffle.

– Det har varit mycket tårar efter beskedet. Många mår inte så bra och så kommer ett sådant här besked, att de ska ryckas upp och starta upp på nytt. De behöver trygghet och inte sådana här saker, säger Marina Ericsson, platschef.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Man tänker på alla familjer, på alla här som man inte vet var de kommer hamna. Det är det man tänker på och mår dåligt över.

Personalen informerades på torsdagen och på fredagen var Migrationsverket på plats för att prata med de asylsökande.

Möjligheterna att få ett annat boende i Säffle är enligt Marina Ericsson små.

– Migrationsverket har inga tomma lägenheter i Säffle. De kommer att bli flyttade till andra kommuner.

Mellan den 7 och 18 november ska de asylsökande få besked om var de kommer att få bo i stället. Marina Ericsson säger att hon hoppas att de ska hinna få beslut om de får stanna i Sverige eller inte, innan flytten.

– Många här kommer att bli kallade till intervjuer på Migrationsverket under oktober och november för att få sina beslut.

Migrationsverket behöver färre platser på tillfälliga asylboenden och har därför börjat säga upp avtal med boenden runt om i Sverige. På lördagen blev det offentligt att Bert Karlssons företag Jokarjo lägger ned 40 av bolagets 44 boenden. Ett av dem är asylboendet på hotellet i Säffle.

– Det har varit mycket tårar efter beskedet. Många mår inte så bra och så kommer ett sådant här besked, att de ska ryckas upp och starta upp på nytt. De behöver trygghet och inte sådana här saker, säger Marina Ericsson, platschef.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Man tänker på alla familjer, på alla här som man inte vet var de kommer hamna. Det är det man tänker på och mår dåligt över.

Personalen informerades på torsdagen och på fredagen var Migrationsverket på plats för att prata med de asylsökande.

Möjligheterna att få ett annat boende i Säffle är enligt Marina Ericsson små.

– Migrationsverket har inga tomma lägenheter i Säffle. De kommer att bli flyttade till andra kommuner.

Mellan den 7 och 18 november ska de asylsökande få besked om var de kommer att få bo i stället. Marina Ericsson säger att hon hoppas att de ska hinna få beslut om de får stanna i Sverige eller inte, innan flytten.

– Många här kommer att bli kallade till intervjuer på Migrationsverket under oktober och november för att få sina beslut.