2016-10-08 09:05

2016-10-08 09:05

Simhall klar om två år?

SÄFFLE: Så här ser tidsplanen ut för nya simhallen

Simhall. Om alla pusselbitar faller på plats kan Säffles nya simhall vara klar om två år. Den ska byggas vid Tegnérhallen men vad den kommer att kosta och hur den ska se ut beslutas inom de närmaste månaderna.

Mikael Blom, som är projektkoordinator, berättar att processen har kommit i gång med sikte på ett avgörande beslut i kommunfullmäktige i april nästa år.

– Därefter startar en ny process där man gör detaljritningar. Det är en lång process men går allt väl kan man förmodligen sätta spaden i marken i augusti 2017, dock senast december samma år, säger han.

När kan simhallen i så fall vara klar?

– Hösten 2018, senast våren 2019.

NCC, som ska bygga simhallen, har träffat styrgruppen och presenterat fyra grovskisser med stor variation i funktion och mått. Det finns bland annat ett förslag på åtta 50-metersbanor och ett förslag med en L-formad bassäng. När det gäller innehåll skiljer det sig också mellan de olika förslagen men kommunen vill naturligtvis få ut så mycket som möjligt för pengarna.

– Lek- och plaskbassäng för de yngsta, interaktiv lekplats, djupdel för trampolin och dykning, rehabbassäng med höj- och sänkbar botten, relax med bubbelbad och bastu, möjligheter att bygga hinder- och äventyrsbanor är sådant som skulle vara attraktivt både för allmänheten och föreningslivet men också locka besökare, säger kommunalrådet Dag Rogne.

Partnering

Vad man kan få för pengarna – 200 miljoner kronor betecknas som en smärtgräns – blir en uppgörelse mellan kommunen och NCC, som har stor erfarenhet av att bygga simhallar och erbjuder flexibla lösningar.

– Projektet blir en partneringentreprenad, det vill säga man låser priset och så diskuterar vi tillsammans med NCC hur vi ska få ut mest möjligt av pengarna. Det är en mycket bra metod som vi har bra erfarenhet av, bland från Tegnérskolan, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Den 24 oktober kommer NCC att träffa styrgruppen för att presentera en grovkalkyl på fyra olika alternativ. Dessa alternativ ska presenteras för de politiska partierna vid ett gemensamt gruppmöte inför kommunstyrelsens sammanträde den 14 november då man ska ta beslut om lokalisering, omfattning och vilka två alternativ man ska gå vidare med.

Avgörs 3 april

I februari 2017 ska NCC presentera de kalkyler och detaljer som ska bilda underlag för det avgörande beslutet. Detta tas först av kommunstyrelsen den 20 mars och därefter av kommunfullmäktige den 3 april.

– Ärendet har sådan dignitet att vi måste ha en mycket grundlig process och ett mycket bra underlag innan beslutet fattas, konstaterar Ingemar Rosén.

Mikael Blom, som är projektkoordinator, berättar att processen har kommit i gång med sikte på ett avgörande beslut i kommunfullmäktige i april nästa år.

– Därefter startar en ny process där man gör detaljritningar. Det är en lång process men går allt väl kan man förmodligen sätta spaden i marken i augusti 2017, dock senast december samma år, säger han.

När kan simhallen i så fall vara klar?

– Hösten 2018, senast våren 2019.

NCC, som ska bygga simhallen, har träffat styrgruppen och presenterat fyra grovskisser med stor variation i funktion och mått. Det finns bland annat ett förslag på åtta 50-metersbanor och ett förslag med en L-formad bassäng. När det gäller innehåll skiljer det sig också mellan de olika förslagen men kommunen vill naturligtvis få ut så mycket som möjligt för pengarna.

– Lek- och plaskbassäng för de yngsta, interaktiv lekplats, djupdel för trampolin och dykning, rehabbassäng med höj- och sänkbar botten, relax med bubbelbad och bastu, möjligheter att bygga hinder- och äventyrsbanor är sådant som skulle vara attraktivt både för allmänheten och föreningslivet men också locka besökare, säger kommunalrådet Dag Rogne.

Partnering

Vad man kan få för pengarna – 200 miljoner kronor betecknas som en smärtgräns – blir en uppgörelse mellan kommunen och NCC, som har stor erfarenhet av att bygga simhallar och erbjuder flexibla lösningar.

– Projektet blir en partneringentreprenad, det vill säga man låser priset och så diskuterar vi tillsammans med NCC hur vi ska få ut mest möjligt av pengarna. Det är en mycket bra metod som vi har bra erfarenhet av, bland från Tegnérskolan, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Den 24 oktober kommer NCC att träffa styrgruppen för att presentera en grovkalkyl på fyra olika alternativ. Dessa alternativ ska presenteras för de politiska partierna vid ett gemensamt gruppmöte inför kommunstyrelsens sammanträde den 14 november då man ska ta beslut om lokalisering, omfattning och vilka två alternativ man ska gå vidare med.

Avgörs 3 april

I februari 2017 ska NCC presentera de kalkyler och detaljer som ska bilda underlag för det avgörande beslutet. Detta tas först av kommunstyrelsen den 20 mars och därefter av kommunfullmäktige den 3 april.

– Ärendet har sådan dignitet att vi måste ha en mycket grundlig process och ett mycket bra underlag innan beslutet fattas, konstaterar Ingemar Rosén.