2016-09-08 19:31

2016-09-08 19:31

Debatt om 190 Säfflejobb

STOCKHOLM/SÄFFLE: Daniel Bäckström (C) ställde frågor till näringsministern

På torsdagen debatterade Daniel Bäckström (C) ett försök att rädda kvar CCI i Säffle genom att skapa ett styr- och reglertekniskt forskningscentrum på orten med näringsministern.
– Det skulle ge en viktig signal till CCI:s ledning.

Den 16 augusti kom förslaget från bolagsledningen att produktionen i Säffle läggs ned trots bra marginaler. 190 anställda berörs.

Riksdagsman Daniel Bäckström försöker rädda kvar Säffles största företag.

Ett sätt kan vara att etablera ett styr- och reglertekniskt forskningscentrum eftersom CCI bland annat har skyllt nedläggningen på brist på ingenjörer och forskningsmiljöer. Förlaget tog han upp i en interpellationsdebatt i riksdagen

– En sådan etablering skulle ge en viktig signal till CCI:s ledning. Näringsminister Mikael Damberg (S) lovade ingenting, men hänvisade till den kommande forskningspropositionen. – Samtidigt tog ministern med sig vikten att han bör ta kontakt med företagsledningen och försöka få dem att vara kvar i Säffle. Det är viktigt med god statlig kontakt mot bolaget, säger Daniel Bäckström.

Han vill se en större aktivitet från regeringens sida gentemot orter som drabbas av stora industrinedläggningar och för att bevara de företag som finns kvar.

– Det är viktigt att det finns omställningsstöd när det behövs och statligt riskkapital och även rätt yrkeskompetens.

Förhandlingar pågår när det gäller CCI:s framtid i Säffle.

Den 16 augusti kom förslaget från bolagsledningen att produktionen i Säffle läggs ned trots bra marginaler. 190 anställda berörs.

Riksdagsman Daniel Bäckström försöker rädda kvar Säffles största företag.

Ett sätt kan vara att etablera ett styr- och reglertekniskt forskningscentrum eftersom CCI bland annat har skyllt nedläggningen på brist på ingenjörer och forskningsmiljöer. Förlaget tog han upp i en interpellationsdebatt i riksdagen

– En sådan etablering skulle ge en viktig signal till CCI:s ledning. Näringsminister Mikael Damberg (S) lovade ingenting, men hänvisade till den kommande forskningspropositionen. – Samtidigt tog ministern med sig vikten att han bör ta kontakt med företagsledningen och försöka få dem att vara kvar i Säffle. Det är viktigt med god statlig kontakt mot bolaget, säger Daniel Bäckström.

Han vill se en större aktivitet från regeringens sida gentemot orter som drabbas av stora industrinedläggningar och för att bevara de företag som finns kvar.

– Det är viktigt att det finns omställningsstöd när det behövs och statligt riskkapital och även rätt yrkeskompetens.

Förhandlingar pågår när det gäller CCI:s framtid i Säffle.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.