2016-09-02 06:00

2016-09-02 06:00

Klenells glasskog har flyttat in i vattentornet

SÄFFLE: Vattentornet ska gynna besöksnäringen i Säffle

Under kulturentreprenören Oscar Magnussons konstnärliga ledning ska Säffle kommun öka sin attraktionskraft.
Först ut som nytt besöksmål är vattentornet som på fredagskvällen invigs med Inga-Lena Klenells glaskonst.

Glas! Bräckligt! Rör ej! står det på stora trälådor i det rum som nu är förråd i det gamla vattentornet i Säffle. Där inne vill Oscar Magnusson sätta in ett fönster och använda som konferenslokal. Men så långt har han inte kommit än.

Resten av det gamla vattentornet, som är lite av Säffles riktmärke, är däremot redo för besökare. Det byggdes 1914, ritat av arkitekten Ivar Tengbom vars mest kända verk är Stockholms konserthus och Tändstickspalatset. Intill finns en av de mera kända gravhögarna, Olof Trätäljas hög och nyrenoverade Ungdomens hus.

1958 togs det ur bruk och ersattes av ett nytt vattentorn. I det 45 meter höga tornet hänger nu Inga-Lena Klenells glaskonst ackompanjerad av klirrande musik.

Hänger på höjden

– Jag har jobbat med berättelsen om skogen och skogsnäringen i tio år nu. Jag tröttnar inte på mötet mellan skogens magiska dimension som ett hem för sagor kontra skogen som näring för sågverksindustrin. Fantasi kontra business, säger hon.

När Inga-Lena Klenell, verksam i Sunne, ställde ut i Washington i USA förväntades hon göra stora spektakulära verk. Sedan fortsatte hon med det i Sverige. Och nu hänger träd och sågklingor i glas i Säffle. I det gamla vattentornet, med utställningen ”Forests of Säffle”.

– Jag trodde inte att det skulle går att göra något sådant här i Säffle. Men det gjorde det. Det har varit väldigt spännande att hänga på höjden och det är alltid roligt att jobba med Oscar. Det blev blandskog, det passar Säffle, säger hon.

Hyllar med duvblått

Oscar Magnusson, bland annat grundare och ägare till konsthallen Sliperiet i Borgvik, blev intresserad av vattentornet för tre år sedan. Sedan dess har det varit en politisk process som i våras ledde fram till ett beslut, av en oenig kommunstyrelse, att han skulle få använda det.

– Jag fick tillgång till vattentornet i maj. Då var det sanerat från tre ton fågelskit av de tidigare hyresgästerna som flög in genom de trasiga fönstren. Fönster och tak hade också renoverats men det var en helt tom plats. Städat men risigt. Jag har fått sätta in en ny trappa, byggt räcken och målat om, i övrigt är allt kvar som det var innan. Att väggarna i det nedre rummet är duvblå är en hyllning till de som bott här i 50 år, säger Oscar Magnusson.

Men utställningen har inte varit helt lätt att hänga.

– Här vill jag ha ett träd säger Inga-Lena. Och så tittar jag 40 meter upp till taket och tänker okej. Sedan är det bara att försöka lösa det.

Gemensam satsning

Samtidigt fattades beslut om att tillsätta honom som konstnärlig ledare för Säffle kommun under två år.

– Invigningen av vattentornet är startskottet för en satsning på att öka Säffles attraktionskraft som besöksmål. Lockas människor hit skapar det liv och rörelse i stadskärnan, som är bra för butiker, kaféer, restauranger och boenden. Sen får vi se vad han hittar på härnäst, säger Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle.

– Jag har massor av idéer. Jag vill utforska samarbetet mellan näringsliv och kultur i Säffle, för att göra staden mer attraktiv. Jag hoppas hela det här området runt vattentornet blir en härlig miljö att vistas i, säger Oscar Magnusson.

Invigningen äger rum 20.00 på fredagskvällen med tal av bland andra landshövding Kenneth Johansson.

Därefter håller tornet öppet varje helg i september och för bokningar av större sällskap.

Glas! Bräckligt! Rör ej! står det på stora trälådor i det rum som nu är förråd i det gamla vattentornet i Säffle. Där inne vill Oscar Magnusson sätta in ett fönster och använda som konferenslokal. Men så långt har han inte kommit än.

Resten av det gamla vattentornet, som är lite av Säffles riktmärke, är däremot redo för besökare. Det byggdes 1914, ritat av arkitekten Ivar Tengbom vars mest kända verk är Stockholms konserthus och Tändstickspalatset. Intill finns en av de mera kända gravhögarna, Olof Trätäljas hög och nyrenoverade Ungdomens hus.

1958 togs det ur bruk och ersattes av ett nytt vattentorn. I det 45 meter höga tornet hänger nu Inga-Lena Klenells glaskonst ackompanjerad av klirrande musik.

Hänger på höjden

– Jag har jobbat med berättelsen om skogen och skogsnäringen i tio år nu. Jag tröttnar inte på mötet mellan skogens magiska dimension som ett hem för sagor kontra skogen som näring för sågverksindustrin. Fantasi kontra business, säger hon.

När Inga-Lena Klenell, verksam i Sunne, ställde ut i Washington i USA förväntades hon göra stora spektakulära verk. Sedan fortsatte hon med det i Sverige. Och nu hänger träd och sågklingor i glas i Säffle. I det gamla vattentornet, med utställningen ”Forests of Säffle”.

– Jag trodde inte att det skulle går att göra något sådant här i Säffle. Men det gjorde det. Det har varit väldigt spännande att hänga på höjden och det är alltid roligt att jobba med Oscar. Det blev blandskog, det passar Säffle, säger hon.

Hyllar med duvblått

Oscar Magnusson, bland annat grundare och ägare till konsthallen Sliperiet i Borgvik, blev intresserad av vattentornet för tre år sedan. Sedan dess har det varit en politisk process som i våras ledde fram till ett beslut, av en oenig kommunstyrelse, att han skulle få använda det.

– Jag fick tillgång till vattentornet i maj. Då var det sanerat från tre ton fågelskit av de tidigare hyresgästerna som flög in genom de trasiga fönstren. Fönster och tak hade också renoverats men det var en helt tom plats. Städat men risigt. Jag har fått sätta in en ny trappa, byggt räcken och målat om, i övrigt är allt kvar som det var innan. Att väggarna i det nedre rummet är duvblå är en hyllning till de som bott här i 50 år, säger Oscar Magnusson.

Men utställningen har inte varit helt lätt att hänga.

– Här vill jag ha ett träd säger Inga-Lena. Och så tittar jag 40 meter upp till taket och tänker okej. Sedan är det bara att försöka lösa det.

Gemensam satsning

Samtidigt fattades beslut om att tillsätta honom som konstnärlig ledare för Säffle kommun under två år.

– Invigningen av vattentornet är startskottet för en satsning på att öka Säffles attraktionskraft som besöksmål. Lockas människor hit skapar det liv och rörelse i stadskärnan, som är bra för butiker, kaféer, restauranger och boenden. Sen får vi se vad han hittar på härnäst, säger Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle.

– Jag har massor av idéer. Jag vill utforska samarbetet mellan näringsliv och kultur i Säffle, för att göra staden mer attraktiv. Jag hoppas hela det här området runt vattentornet blir en härlig miljö att vistas i, säger Oscar Magnusson.

Invigningen äger rum 20.00 på fredagskvällen med tal av bland andra landshövding Kenneth Johansson.

Därefter håller tornet öppet varje helg i september och för bokningar av större sällskap.