2016-08-09 07:59

2016-08-09 07:59

Vill skapa integration genom idrott

SÄFFLE: "Betyder jättemycket att komma med i en förening"

I höst fortsätter projektet Idrottskul som drog i gång i våras. Tanken är att bidra till integration genom kostnadsfria idrottsaktiviteter som är öppna för alla.

I våras deltog en handfull föreningar och man hade sammanlagt fyra träffar där nyanlända, de flesta från HVB och familjehem, bjöds in att prova på fotboll, ridning, karate och styrkelyft. Träffarna var mycket uppskattade och föreningarna som deltog var positiva till en fortsättning. I höst går projektet in i fas två och då är planen att ge möjlighet att prova på fler idrotter, bland annat parkour, mountainbike, luftpistolskytte, innebandy, cricket och träning på Friskis & Svettis.

För Fredrik Eriksson, nyanställd fritidskonsult på kultur- och fritidsförvaltningen pågår arbetet för fullt med att kontakta olika föreningar och diskutera vilka möjligheter som finns. Att idrott kan vara en väg in i det svenska samhället är han övertygad om.

– Det betyder jättemycket att komma med i en förening. Man får sysselsättning och får känna att man kommer in i svenska samhället med något som man tycker är jättekul. För idrottens del finns även här en enorm resurs, för föreningslivet kan det här vara en jättetillgång. Det kan också innebära att sporter som inte är så vanliga i Sverige kan erbjudas, till exempel cricket, säger Fredrik Eriksson.

Idrottskul är ett projekt som drivs av Säffle kommun, Värmlands idrottsförbund, SISU, Svenska kyrkan och Statens idrottsutbildarförbund.

– Jag ska vara en resurs åt föreningarna som själva ska driva det här och fungera som en länk mellan föreningslivet och nyanlända, säger Fredrik Eriksson.

Under hösten hoppas han kunna nå ut till en bredare grupp av nyanlända och att också få med fler tjejer. För att lyckas med det tror han att det kan vara bra med särskilda tjejgrupper.

– Det är lätt att killarna tar för sig mer och att tjejerna går lite åt sidan. Vi behöver sätta tjejerna i centrum så att de får chansen att prova på.

Aktiviteterna inom ramen för Idrottskul kommer att vara kostnadsfria och öppna för alla.

I år pågår projektet mellan 12 september och 27 november. Sedan är det meningen att man ska köra två säsonger till.

Den 12:e september har man planerat en kick-off vid Tegnér där tanken är att alla deltagande föreningar ska finnas på plats. Under helgen gjorde man dock en liten smygstart med luftpistolskytte som lockade 34 deltagare.

I våras deltog en handfull föreningar och man hade sammanlagt fyra träffar där nyanlända, de flesta från HVB och familjehem, bjöds in att prova på fotboll, ridning, karate och styrkelyft. Träffarna var mycket uppskattade och föreningarna som deltog var positiva till en fortsättning. I höst går projektet in i fas två och då är planen att ge möjlighet att prova på fler idrotter, bland annat parkour, mountainbike, luftpistolskytte, innebandy, cricket och träning på Friskis & Svettis.

För Fredrik Eriksson, nyanställd fritidskonsult på kultur- och fritidsförvaltningen pågår arbetet för fullt med att kontakta olika föreningar och diskutera vilka möjligheter som finns. Att idrott kan vara en väg in i det svenska samhället är han övertygad om.

– Det betyder jättemycket att komma med i en förening. Man får sysselsättning och får känna att man kommer in i svenska samhället med något som man tycker är jättekul. För idrottens del finns även här en enorm resurs, för föreningslivet kan det här vara en jättetillgång. Det kan också innebära att sporter som inte är så vanliga i Sverige kan erbjudas, till exempel cricket, säger Fredrik Eriksson.

Idrottskul är ett projekt som drivs av Säffle kommun, Värmlands idrottsförbund, SISU, Svenska kyrkan och Statens idrottsutbildarförbund.

– Jag ska vara en resurs åt föreningarna som själva ska driva det här och fungera som en länk mellan föreningslivet och nyanlända, säger Fredrik Eriksson.

Under hösten hoppas han kunna nå ut till en bredare grupp av nyanlända och att också få med fler tjejer. För att lyckas med det tror han att det kan vara bra med särskilda tjejgrupper.

– Det är lätt att killarna tar för sig mer och att tjejerna går lite åt sidan. Vi behöver sätta tjejerna i centrum så att de får chansen att prova på.

Aktiviteterna inom ramen för Idrottskul kommer att vara kostnadsfria och öppna för alla.

I år pågår projektet mellan 12 september och 27 november. Sedan är det meningen att man ska köra två säsonger till.

Den 12:e september har man planerat en kick-off vid Tegnér där tanken är att alla deltagande föreningar ska finnas på plats. Under helgen gjorde man dock en liten smygstart med luftpistolskytte som lockade 34 deltagare.