2016-08-09 11:46

2016-08-09 11:46

Nu är det 27 tomma butikslokaler i centrum

SÄFFLE: Konkurrens från Bergvik och Guttane pekas ut som orsaker

Många skyltfönster gapar tomma i Säffle centrum och det är nu fler tomma butikslokaler än i början på 00-talet.
– Säffle tillhör en av de orter som haft den mest negativa utvecklingen de senaste åren, säger Lars Andersson på Fastighetsägarna.

Lars Andersson har kunnat följa utvecklingen i Säffle i många år. På organisationen Fastighetsägarna ansvarar han för området Värmland och Dalsland sedan 2001 och han har tidigare varit vd för Säbo samt fastighetschef i kommunen. Han berättar att situationen för centrum var svår också runt 2000, som värst var det 22 tomma skyltfönster. Genom gott samarbete lyckades man då vända utvecklingen, säger han.

– Ett tag var vi nere i fem lediga lokaler. Sedan har det gått åt andra hållet tyvärr.

Vad beror det på?

– Det beror i grunden på den starka konkurrens som framför allt Bergvik utgör mot Säffle. Sedan märkte vi tydligt när man började prata om Guttaneprojektet att många tappade tron på framtiden och inte vågade satsa i centrum. En del avstod från att etablera sig och en del lade ner verksamheten. Samtidigt förstår jag att man kanske tyckte att det var positivt att etablera i Guttane och få tillbaka en del av handelsbalansen. Säffle har tappat väldigt många miljoner varje år i Säffle till framför allt Karlstad.

Var Guttane ett misstag?

– Jag har aldrig trott på Guttane. Med dåvarande kommunledning hade jag en diskussion och föreslog att vi skulle göra en handelsutredning om vad en sådan stor etablering kan få för konsekvenser. Men jag fick inget gehör för det. Jag tog själv kontakt med experter och de sa att det inte finns befolkningsunderlag som räcker till för ett handelsområde i Guttane och att det inte kommer att gå bra över tid. Det förstör även centrumhandeln i Säffle. Det har dessutom haft negativ påverkan på handeln i Åmål.

Fast kan det inte fånga upp några av de som annars skulle ha åkt för att handla på Bergvik?

– Förhoppningsvis, men hittills är det dagligvaruhandeln som är direkt drabbad, många åker ju till Ica och handlar. Om man lyckas med en etablering i Guttane så att det kommer fler butiker för sällanköp, till exempel kläder, då blir det ett riktigt stort hot mot centrum.

För alla de fastighetsägare som står med tomma butikslokaler är förstås situationen oroande, enligt Lars Andersson.

– Det är ett stort bekymmer naturligtvis. Husen står där de står. Det är viktigt att alla jobbar för att de kommer till användning.

Höga hyror?

På Säffle-Tidningens Facebooksida är det flera kommentarer om att hyrorna i Säffle är för höga. Bland andra skriver Henrik Saxin: ”Många gnäller på tomma lokaler, inte konstigt att de är det med hutlösa hyror, ska nog vara glada att inte mer är tomt.” Även Gisela Edqvist är inte på samma linje: ”Om inte hyrorna vore så höga skulle fler våga satsa”.

Lars Andersson på Fastighetsägarna menar dock att hyrorna inte alls är höga.

– Hyrorna har aldrig varit höga i Säffle, men ligger där det är marknadsmässigt. Det handlar om cirka 800-1000 kronor per kvadratmeter och år. Det är smärtgränsen för en fastighetsägare. En del har det tufft att få sådan ekonomi att de kan underhålla sina fastigheter på ett bra sätt. En handlare vill inte heller vara i en fastighet som är dåligt underhållen. Säffle har ungefär samma hyresnivåer som andra orter runt omkring, till exempel Sunne, Åmål och Grums. Karlstad har mycket högre hyror i bra lägen.

Men kan det inte vara bättre att hyra ut till ett lägre pris än att det är helt tomt?

– Det sker också, det är vad som händer. Men det finns en modell som kallas för trappstegshyra. Då går man in med en låg hyra som sedan höjs under en treårsperiod. Det ger också handlare en chans att etablera sig.

Lars Andersson är positiv till kommunens centrumarbete och de förändringar som gjorts på Västra storgatan. Att till exempel Pekås investerat vid torget lyfter han fram som positivt och att även Ica finns kvar i centrum, eftersom livsmedelsbutiker också gynnar andra butiker i närheten.

Vad är vägen framåt?

– Allt bygger på att man får ett fortsatt bra samarbete mellan kommunen, handlarna, näringslivet och fastighetsägarna, att man får en framtidstro. Det är ett fantastiskt bra samarbete i dag, det är positivt tycker jag. Man förstår hur viktigt det är att ha ett attraktivt centrum.

Lars Andersson har kunnat följa utvecklingen i Säffle i många år. På organisationen Fastighetsägarna ansvarar han för området Värmland och Dalsland sedan 2001 och han har tidigare varit vd för Säbo samt fastighetschef i kommunen. Han berättar att situationen för centrum var svår också runt 2000, som värst var det 22 tomma skyltfönster. Genom gott samarbete lyckades man då vända utvecklingen, säger han.

– Ett tag var vi nere i fem lediga lokaler. Sedan har det gått åt andra hållet tyvärr.

Vad beror det på?

– Det beror i grunden på den starka konkurrens som framför allt Bergvik utgör mot Säffle. Sedan märkte vi tydligt när man började prata om Guttaneprojektet att många tappade tron på framtiden och inte vågade satsa i centrum. En del avstod från att etablera sig och en del lade ner verksamheten. Samtidigt förstår jag att man kanske tyckte att det var positivt att etablera i Guttane och få tillbaka en del av handelsbalansen. Säffle har tappat väldigt många miljoner varje år i Säffle till framför allt Karlstad.

Var Guttane ett misstag?

– Jag har aldrig trott på Guttane. Med dåvarande kommunledning hade jag en diskussion och föreslog att vi skulle göra en handelsutredning om vad en sådan stor etablering kan få för konsekvenser. Men jag fick inget gehör för det. Jag tog själv kontakt med experter och de sa att det inte finns befolkningsunderlag som räcker till för ett handelsområde i Guttane och att det inte kommer att gå bra över tid. Det förstör även centrumhandeln i Säffle. Det har dessutom haft negativ påverkan på handeln i Åmål.

Fast kan det inte fånga upp några av de som annars skulle ha åkt för att handla på Bergvik?

– Förhoppningsvis, men hittills är det dagligvaruhandeln som är direkt drabbad, många åker ju till Ica och handlar. Om man lyckas med en etablering i Guttane så att det kommer fler butiker för sällanköp, till exempel kläder, då blir det ett riktigt stort hot mot centrum.

För alla de fastighetsägare som står med tomma butikslokaler är förstås situationen oroande, enligt Lars Andersson.

– Det är ett stort bekymmer naturligtvis. Husen står där de står. Det är viktigt att alla jobbar för att de kommer till användning.

Höga hyror?

På Säffle-Tidningens Facebooksida är det flera kommentarer om att hyrorna i Säffle är för höga. Bland andra skriver Henrik Saxin: ”Många gnäller på tomma lokaler, inte konstigt att de är det med hutlösa hyror, ska nog vara glada att inte mer är tomt.” Även Gisela Edqvist är inte på samma linje: ”Om inte hyrorna vore så höga skulle fler våga satsa”.

Lars Andersson på Fastighetsägarna menar dock att hyrorna inte alls är höga.

– Hyrorna har aldrig varit höga i Säffle, men ligger där det är marknadsmässigt. Det handlar om cirka 800-1000 kronor per kvadratmeter och år. Det är smärtgränsen för en fastighetsägare. En del har det tufft att få sådan ekonomi att de kan underhålla sina fastigheter på ett bra sätt. En handlare vill inte heller vara i en fastighet som är dåligt underhållen. Säffle har ungefär samma hyresnivåer som andra orter runt omkring, till exempel Sunne, Åmål och Grums. Karlstad har mycket högre hyror i bra lägen.

Men kan det inte vara bättre att hyra ut till ett lägre pris än att det är helt tomt?

– Det sker också, det är vad som händer. Men det finns en modell som kallas för trappstegshyra. Då går man in med en låg hyra som sedan höjs under en treårsperiod. Det ger också handlare en chans att etablera sig.

Lars Andersson är positiv till kommunens centrumarbete och de förändringar som gjorts på Västra storgatan. Att till exempel Pekås investerat vid torget lyfter han fram som positivt och att även Ica finns kvar i centrum, eftersom livsmedelsbutiker också gynnar andra butiker i närheten.

Vad är vägen framåt?

– Allt bygger på att man får ett fortsatt bra samarbete mellan kommunen, handlarna, näringslivet och fastighetsägarna, att man får en framtidstro. Det är ett fantastiskt bra samarbete i dag, det är positivt tycker jag. Man förstår hur viktigt det är att ha ett attraktivt centrum.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.