2016-08-02 08:33

2016-08-03 10:46

"Säffleborna är inte tillräckligt köptrogna"

SÄFFLE: ST kollar läget på stan

Nu börjar vi vår koll på Säffle centrum. I första delen är det handlarna som är i fokus.

Vad tycker handlarna i Säffle om sin stadskärna, hur köptrogna är Säffleborna och vad säger de om ombyggnationen i centrum? ST tog en promenad på stan för att prata med några av handlarna.

Inga och Rose-Marie på Bergqvist Skor:

– Torget är väldigt tomt och tråkigt, det är ingenting som händer där. Det behövs lite mera liv – det har försvunnit i och med alla tomma lokaler. Förut har det stått lokala handlare och sålt fisk och andra lokala varor på torget – mer sådant behövs också. Bondemarknaden har ju tyvärr inte fungerat så bra, och vi har haft många kunder som varit besvikna på det.

Är Säffleborna köptrogna?

– Denna sommaren har funkat väldigt bra för oss, men vi måste säga tack och lov för turisterna som varit väldigt många. Vi har vissa kunder som är återkommande men de flesta Säffleborna åker iväg och handlar på annat håll.

Eva-Lena på Bergers:

– Det är väldigt tråkigt att Hemtex försvann. Vi har väldigt mycket folk som är inne och frågar efter sängkläder – det går inte att få tag på inne i stan längre. Allt finns inte att få tag på längre, det gjorde det förut, men då tänkte inte folk på det. Det är inte förrän butikerna lagt ner som de märker att de saknas. Det är ledsamt att se att det är så tomt och öde. Det är bättre att ha konkurrens i stan istället för att vara ensam.

Är Säffleborna köptrogna?

– Vi har väldigt mycket turister som är inne och handlar, och de är väldigt nöjda. Vi har en del återkommande kunder som gärna handlar här, men de allra flesta åker ju till annan ort för att handla.

Stefan på Life:

– Jag tycker att det blev fint med ombyggnationen som ger ett gemytligare intryck vid Storgatan – det är absolut en fördel. Men tyvärr är det fortfarande många tomma skyltfönster, och många handlare har det kämpigt, tyvärr. Jag tycker att man behöver göra mer med fastigheterna – fixa till entréerna. Många lokaler har alldeles för smala dörrar och trappor, det gör att man utesluter en hel grupp. Är du handikappad på något sätt så kommer du kanske inte in till den affär du önskar. Det måste ses som en investering för framtiden. Det är en mycket positiv kultur och mycket bra i Säffle, men det måste bli mer handikappsanpassat – då blir det även fler som kan handla.

Är Säffleborna köptrogna?

– Jag har många stamkunder och det är Säfflebor som kommer in ibland så visst är de köptrogna, men inte tillräckligt. Många väljer att handla på annan ort eller på internet.

Vad tycker handlarna i Säffle om sin stadskärna, hur köptrogna är Säffleborna och vad säger de om ombyggnationen i centrum? ST tog en promenad på stan för att prata med några av handlarna.

Inga och Rose-Marie på Bergqvist Skor:

– Torget är väldigt tomt och tråkigt, det är ingenting som händer där. Det behövs lite mera liv – det har försvunnit i och med alla tomma lokaler. Förut har det stått lokala handlare och sålt fisk och andra lokala varor på torget – mer sådant behövs också. Bondemarknaden har ju tyvärr inte fungerat så bra, och vi har haft många kunder som varit besvikna på det.

Är Säffleborna köptrogna?

– Denna sommaren har funkat väldigt bra för oss, men vi måste säga tack och lov för turisterna som varit väldigt många. Vi har vissa kunder som är återkommande men de flesta Säffleborna åker iväg och handlar på annat håll.

Eva-Lena på Bergers:

– Det är väldigt tråkigt att Hemtex försvann. Vi har väldigt mycket folk som är inne och frågar efter sängkläder – det går inte att få tag på inne i stan längre. Allt finns inte att få tag på längre, det gjorde det förut, men då tänkte inte folk på det. Det är inte förrän butikerna lagt ner som de märker att de saknas. Det är ledsamt att se att det är så tomt och öde. Det är bättre att ha konkurrens i stan istället för att vara ensam.

Är Säffleborna köptrogna?

– Vi har väldigt mycket turister som är inne och handlar, och de är väldigt nöjda. Vi har en del återkommande kunder som gärna handlar här, men de allra flesta åker ju till annan ort för att handla.

Stefan på Life:

– Jag tycker att det blev fint med ombyggnationen som ger ett gemytligare intryck vid Storgatan – det är absolut en fördel. Men tyvärr är det fortfarande många tomma skyltfönster, och många handlare har det kämpigt, tyvärr. Jag tycker att man behöver göra mer med fastigheterna – fixa till entréerna. Många lokaler har alldeles för smala dörrar och trappor, det gör att man utesluter en hel grupp. Är du handikappad på något sätt så kommer du kanske inte in till den affär du önskar. Det måste ses som en investering för framtiden. Det är en mycket positiv kultur och mycket bra i Säffle, men det måste bli mer handikappsanpassat – då blir det även fler som kan handla.

Är Säffleborna köptrogna?

– Jag har många stamkunder och det är Säfflebor som kommer in ibland så visst är de köptrogna, men inte tillräckligt. Många väljer att handla på annan ort eller på internet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.