2016-08-01 14:29

2016-08-01 14:29

Han gör allsvensk debut

FOTBOLL: Säfflebördig domare mot toppen

Från Sporthälla till Behrn Arena. Jonas Bäcklund, uppväxt i Säffle, gör i dag allsvensk debut som assisterande domare i mötet mellan Örebro SK och Malmö FF.

Hur är det med nerverna?

– Jo, men det känns ganska bra. Jag försöker tänka att det fortfarande är 22 spelare som ska vara där ute och spela, om än med mer bevakning än vanligt. Men det försöker man att stänga ute.

Örebro mot Malmö – toppmatch direkt. Hur känns det?

– Det känns kul, jag är stolt över att få chansen. Det ger en lite extra självförtroende att få en toppmatch, det visar ju att de som bestämmer har förtroende för mig.

Vilken matchbild hoppas du på ikväll?

– Jag hoppas kanske på att det inte ska bli så mycket domslut som sticker ut – som inte drar så mycket fokus till sig. Det får gärna vara lite lagom tighta situationer, och det kommer det nog kunna bli med två spelskickliga lag.

Du dömer med Markus Strömbergsson, en väldigt rutinerad domare. Är det första gången?

– Nej, vi hade en cupmatch tillsammans tidigare, men det var inte riktigt samma typ av match. Men jag tror att han är väldigt bra att ha med sig i sin första match, han är väldigt lättsam och dessutom rutinerad.

Vad har du för mål som domare?

– Innan den här säsongen var det att verkligen etablera mig i Superettan. Nu har jag fått den här chansen, så det stora målet är ju såklart att kunna bli ordinarie domare i Allsvenskan. Det handlar bara om att göra bra ifrån sig varje match. Det är en klyscha, men man är aldrig bättre än sin senaste match.

Hur är det med nerverna?

– Jo, men det känns ganska bra. Jag försöker tänka att det fortfarande är 22 spelare som ska vara där ute och spela, om än med mer bevakning än vanligt. Men det försöker man att stänga ute.

Örebro mot Malmö – toppmatch direkt. Hur känns det?

– Det känns kul, jag är stolt över att få chansen. Det ger en lite extra självförtroende att få en toppmatch, det visar ju att de som bestämmer har förtroende för mig.

Vilken matchbild hoppas du på ikväll?

– Jag hoppas kanske på att det inte ska bli så mycket domslut som sticker ut – som inte drar så mycket fokus till sig. Det får gärna vara lite lagom tighta situationer, och det kommer det nog kunna bli med två spelskickliga lag.

Du dömer med Markus Strömbergsson, en väldigt rutinerad domare. Är det första gången?

– Nej, vi hade en cupmatch tillsammans tidigare, men det var inte riktigt samma typ av match. Men jag tror att han är väldigt bra att ha med sig i sin första match, han är väldigt lättsam och dessutom rutinerad.

Vad har du för mål som domare?

– Innan den här säsongen var det att verkligen etablera mig i Superettan. Nu har jag fått den här chansen, så det stora målet är ju såklart att kunna bli ordinarie domare i Allsvenskan. Det handlar bara om att göra bra ifrån sig varje match. Det är en klyscha, men man är aldrig bättre än sin senaste match.

  • Robin Widing

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.