2016-07-14 18:27

2016-07-14 18:27

"Säffle står för all kärlek"

SÄFFLE: Säffles Pride är nu igång

Säffles första Pridefestival blev en braksuccé. På lördag, exakt ett år senare, hoppas arrangörsföreningen Promotorerna att Pride 2016 ska bli en växande festival i kärlekens tecken.
– Vi ska visa att Säffle står för all kärlek, säger Linnéa Lyckerius, Promotorerna.

Drygt 1500 personer färgade Säffle i regnbågens färger i samband med Säffles första Pridefestival förra året. Initiativet väcktes av kulturföreningen Promotorerna och resulterade i en succé och folkfest större än vad arrangörerna ens hade vågat drömma om. Med start i torsdags kickades Säffles andra Pridefestival igång.

– Det började på torsdagen med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) som föreläste om HBTQ, berättar Linnéa Lyckerius.

Isa på scenen

Smygstartandet fortsätter även på fredagen med en visning av filmen Sommaren 1971 i Sagasalongen. Den stora dagen, lördagen, inleds med ett färgglatt paradtåg genom centrala Säffle, med start i Furuskogsparken och avslutning i Kanalparken. I Kanalparken utlovas en folkfest för alla åldrar. Där kommer bland annat lokala artister och den välkända svenska sångerskan Isa att uppträda med sina dansare. Eftermiddagen i Kanalparken innehåller också olika tal och stand- up som berör ämnet.

– En blandning mellan festligheter och allvar helt enkelt. Jag hoppas att många kommer till Kanalparken och kanske tar med sig picknickkorgen och slår sig ned i gräset, säger Linnéa Lyckerius.

Vad har ni för förväntningar på dagen?

– Jag hoppas på en kul dag, fylld av kärlek och att folk får bättre förståelse för vad Pride verkligen betyder, säger Karin Wärmlund Hultebring.

– Och att det inte spöregnar, tillägger hon.

Drygt 1500 personer färgade Säffle i regnbågens färger i samband med Säffles första Pridefestival förra året. Initiativet väcktes av kulturföreningen Promotorerna och resulterade i en succé och folkfest större än vad arrangörerna ens hade vågat drömma om. Med start i torsdags kickades Säffles andra Pridefestival igång.

– Det började på torsdagen med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) som föreläste om HBTQ, berättar Linnéa Lyckerius.

Isa på scenen

Smygstartandet fortsätter även på fredagen med en visning av filmen Sommaren 1971 i Sagasalongen. Den stora dagen, lördagen, inleds med ett färgglatt paradtåg genom centrala Säffle, med start i Furuskogsparken och avslutning i Kanalparken. I Kanalparken utlovas en folkfest för alla åldrar. Där kommer bland annat lokala artister och den välkända svenska sångerskan Isa att uppträda med sina dansare. Eftermiddagen i Kanalparken innehåller också olika tal och stand- up som berör ämnet.

– En blandning mellan festligheter och allvar helt enkelt. Jag hoppas att många kommer till Kanalparken och kanske tar med sig picknickkorgen och slår sig ned i gräset, säger Linnéa Lyckerius.

Vad har ni för förväntningar på dagen?

– Jag hoppas på en kul dag, fylld av kärlek och att folk får bättre förståelse för vad Pride verkligen betyder, säger Karin Wärmlund Hultebring.

– Och att det inte spöregnar, tillägger hon.