2016-07-13 16:20

2016-07-13 16:20

Vill ge 80 000 till ladan

VÄRMLANDSNÄS: "En viktig jämställdhetsfråga"

Kommunledningen i Säffle vill att politikerna ska bevilja Kulturladan på Värmlandsnäs pengar till att bygga en handikapphiss.

Kulturladan i Ölserud på Värmlandsnäs har blivit ett omtyckt besöksmål som är plats för evenemang och lockar besökare året om. När byggnaden såg dagens ljus för fem år sedan fanns inte medel till att bygga en handikapptoalett och en handikapphiss, men nu kan det bli ändring på det. I flera år har Södra Näsets Byalag sökt medel från Boverket för att möjliggöra investeringarna, men man har fått avslag. Byalaget har visat handlingskraft genom att själva bygga en handikapptoalett men hissen är för dyr att bygga.

I det nya landsbygdsprogrammet finns möjlighet att göra investeringar i samlingslokaler med ett stöd på 65 procent av kostnaden – men då krävs det 25 procent offentlig medfinansiering och 10 procent privat insats.

Näringslivsenheten i Säffle kommun ser mycket positivt på att byalaget vill bygga en hiss. Man menar att det är en viktig jämställdhetsfråga och ser det hela som en viktig utveckling för Kulturladan.

I ett tjänsteyttrande skriver kommunchef Ingemar Rosén och näringslivschef Pia Proper att en medfinansiering om 79 000 kronor skulle öka tillgängligheten för hela verksamheten. De föreslår politikerna att bevilja byalaget pengarna under förutsättning att landsbygdsprogrammets projektstöd beviljas.

Kommunstyrelsen är nästa steg i processen.

Kulturladan i Ölserud på Värmlandsnäs har blivit ett omtyckt besöksmål som är plats för evenemang och lockar besökare året om. När byggnaden såg dagens ljus för fem år sedan fanns inte medel till att bygga en handikapptoalett och en handikapphiss, men nu kan det bli ändring på det. I flera år har Södra Näsets Byalag sökt medel från Boverket för att möjliggöra investeringarna, men man har fått avslag. Byalaget har visat handlingskraft genom att själva bygga en handikapptoalett men hissen är för dyr att bygga.

I det nya landsbygdsprogrammet finns möjlighet att göra investeringar i samlingslokaler med ett stöd på 65 procent av kostnaden – men då krävs det 25 procent offentlig medfinansiering och 10 procent privat insats.

Näringslivsenheten i Säffle kommun ser mycket positivt på att byalaget vill bygga en hiss. Man menar att det är en viktig jämställdhetsfråga och ser det hela som en viktig utveckling för Kulturladan.

I ett tjänsteyttrande skriver kommunchef Ingemar Rosén och näringslivschef Pia Proper att en medfinansiering om 79 000 kronor skulle öka tillgängligheten för hela verksamheten. De föreslår politikerna att bevilja byalaget pengarna under förutsättning att landsbygdsprogrammets projektstöd beviljas.

Kommunstyrelsen är nästa steg i processen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.